Ηττήθηκε ο Αττίλας της παγκοσμιοποίησης στην Ρώμη;

Τα τελευταία 40 χρόνια οι 300 μεγαλύτερες πολυεθνικές κατάφεραν να ελέγξουν στην Ευρώπη όλα τα μεγάλα κράτη και να εγκαταστήσουν πολιτικούς-μαριονέττες μέσω των ΜΜΕ που ήλεγχαν. Έτσι, πέρασαν μέτρα που απορρύθμισαν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό προς οφελός τους. Η μεσαία τάξη περιορίστηκε, οι μισθοί δεν εξελίσσονταν πλέον. Η Ευρωπη μετετράπη σταδιακά σε ένα Νταχαου, ιδιαίτερα μετά την κρίση του 2007 καθώς έσκασε και το ‘ναρκωτικό’ του συστήματος, η πιστωτική επέκταση. Όμως, ο πολιτικός έλεγχος της ΕΕ, παρά την κρίση, επέτρεψε τη συνέχιση της κηδεμονίας των λαών από λίγες εταιρίες. Οι εκλογές στην Ιταλία αποτελεί την πρώτη ισχυρή αμφισβήτηση αυτής της κηδεμονίας των πολυεθνικών μετα την απόδραση της Αγγλίας από την ΕΕ με το Brexit.

Γιατί ανησυχούσε ο Γιούγκερ

Όταν πριν 10 μέρες ο πρόεδρος της κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούγκερ δήλωσε ότι αισθάνεται ανήσυχος για τις εξελίξεις για την Ιταλία, φαίνεται ότι κάτι ήξερε. Οι εκλογές στην Ιταλία ήταν κρίσιμες.Ο Γιούγκερ είναι, ας μην το ξεχνάμε, όχι μόνο ο πρόεδρος της Κομισιόν, δηλαδή της εστίας  της γραφειοκρατίας  και των πολυεθνικών στην Ευρώπη, αλλά ήταν και πρωθυπουργός της χώρας (Λουξεμβούργο) που βεβαιωμένα κάνει το ξέπλυμα του χρήματος των πολυεθνικών παγκοσμίως! Έχει επομένως πολλούς λόγους να ανησυχεί! Κινδυνεύουν τα αφεντικά του! Κινδύνευσαν όμως;

Τι αποτελέσματα είχε η  Ιταλία

Μεχρι προχτες, το συστημικό ‘Δημοκρατικο κόμμα’ του Ρετζι είχε 322 από τις 630 εδρες της Βουλής , δηλαδή πλειοψηφία, και 128 από τους 315 Γερουσιαστες. Με 32% των ψήφων και ένα 5% του μικρου κόμματος του Μοντι κυβερνούσαν έστω και μειοψηφικά στη Γερουσία. Όλα αυτά παρότι υπήρχε ένα 24% στο Κίνημα των 5 αστέρων, και 31% των αντισυστημικών ‘Φόρτσα Ιτάλια’ και Λέγκα Βορράα. Το ‘Δημοκρατικό κόμμα’ για να μπορέσει να κυβερνήσει μειοψηφικά είχε σκεφτει ένα μεγάλο κόλπο. Τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού συστήματος που να δίνει σχεδόν το 16% των εδρών ‘μπόνους΄στο πρώτο κόμμα. Έτσι, και με…30% θα συνέχιζε να κυβερνάει ο Ρέντζι με τη βοήθεια ενός μικρού φιλοευρωπαϊκού  κόμματος.

Οι εκλογές

Οι εκλογές άλλαξαν πολλά από αυτά. Πήρε μόλις 19% που μαζί με 4% από συμμαχικά κόμματα παίρνει 112 μόλις έδρες, δηλαδή το…1/6 των εδρών! Το κίνημα 5 αστέρων παίρνει 33% και διπλασιάζει εδρες σε 220, ενώ 32% παίρνει η συμμαχία‘Φόρτσα Ιτάλια’ και Λέγκα Βορρά και με ένα επιπλέον 6% από δύο ακροδεξιά κομματα παίρνουν 259 έδρες. Ενώ οι ‘ελεύθεροι και ίσοι’, ένα αριστερό αντισυστημικό κόμμα παίρνει 3,4% και 14 έδρες. Εν ολίγοις οι αντισυστημικοί, ελέγχουν το 75% των ψήφων και το 83% των εδρών. Από 37% ψήφων και 50% των εδρών δηλαδή, που είχε το συστημικό μπλόκ περιορίζεται τώρα σε… 25% ψήφων και 17% των εδρών. Πρόκειται για την βαρύτερη ήττα ουσιαστικά της παγκοσμιοποίησης σε μεγάλη χώρα.

Τι κλονίζεται;

Η Γερμανία,   με την  ‘Συνθήκη Σταθερότητας και…Ανάπτυξης’ την επιβολή του σκληρού νομίσματος του ΕΥΡΩ  και το ‘υπερβάλλον εργατικό δυναμικό’ (με ύφεση και εκατομμύρια εισερχόμενη μετανάστευση), κατάφερε να εγκαταστήσει  ένα Νταχάου με διαλυμένες περιφερειακές οικονομίες (λόγω σκληρού νομίσματος και λιτότητας) και χαμηλούς μισθούς και υψηλή ανεργία στην περιφερειακή Ευρώπη. Μια κρίση που οδήγησε την Ιταλία σε χρέος κοντά σε 140% του ΑΕΠ. Αυτό πλέον κλονίζεται καθώς 5 αστέρια, Μπερλουσκόνι και Λέγκα είναι αντίθετοι σε μεταναστευτικό και εν μέρει στο ΕΥΡΩ. Το ότι η Λέγκα είναι το μεγαλύτερο αντισυστημικό κομμα του συντηρητικού στρατοπέδου, και είναι κατά του ΕΥΡΩ επιτρέπει μια πιο σκληρή ατζέντα.

Επίλογος

Οι Ιταλοί παρά τους εκβιασμούς έδωσαν μάχη ενάντια στον Αττίλα της παγκοσμιοποίησης και τον συνέτριψαν, επιστρέφοντας τα κλειδιά διακυβέρνησης στις δυνάμεις του έθνους. Η νίκη των αντισυστημικών Ιταλών, δημιουργεί αντίπαλο δέος της Γερμανίας  και  βαριά ήττα της παγκοσμιοποίησης στην καρδιά της Ευρώπης. Πρόκειται για  θριαμβευτική είσοδο στο τελευταίο άβατο των πολυεθνικών, μετά την ένταξη ΗΠΑ και Αγγλίας στο αντισυστημικό στρατόπεδο. Μετά την εξέλιξη αυτή υπάρχει πλέον σθεναρή ενίσχυση των εθνικών συμφερόντων και εταιριών στην Ευρώπη. Για αυτό η νίκη δεν είναι των Ιταλών, συγκλονίζει και αλλάζει την Ευρώπη και είναι νίκη όλων μας!

 

Δρ. Κωνσταντίνος Βέργος

Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία