Ν.Κοτζιάς: Η Ελλάδα θα απαντήσει με πύρ και πόλεμο στην Τουρκία. Δεν θα κάνουμε δημοψήφισμα γιά Σκόπια

Στέλνοντας για πρώτη φορά ένα ηχηρό μήνυμα προς τους Τούρκους στρατοκράτες, με συνέντευξή του στον Τ/Σ ‘ALPHA’, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι ‘στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε’ και ξεκαθάρισε οτι ειναι η τελευταία φορά που η ελληνική πλευρά δεν θα αντιδράσει ένοπλα.


Τα Ιμια είναι Ελληνικά

Ο ΥΠΕΞ δηλωσε για το επεισόδιο και τις δηλώσεις των τουρκων αξιωματούχων για τα Ιμια οτι ‘και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν ξέρουν και γεωγραφία. Δηλαδή, τα Ίμια είναι ασφαλώς Ελληνικά‘ . Δηλωσε επίσης ότι ‘η Ελλάδα δεν είναι -το λέω με καλή έννοια για αυτές τις δύο χώρες, αλλά το λέω από την άποψη της συμπεριφοράς της Τουρκίας-ούτε Συρία ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα συγκροτημένο κράτος, με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους, υψηλή διπλωματική χωρητικότητα’. Σε ότι αφορά τις προσβλητικές δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ απάντησε ‘το ότι είναι σύμβουλος του Ερντογάν, αυτό δεν τον κάνει ξύπνιο. Εξυπνάδα στην ανοησία’ και προσέθεσε: Δεν έχει δει ελέφαντες να τρέχουν επειδή είδαν ποντικό μπροστά τους’ .

Χαμηλός ο πήχης με Σκόπια

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ότι έχουν κλείσει τρία από τα επτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε εμμέσως ότι δεν συμμερίζεται αυτη την άποψη. Ομως δεν διεφάνη απο τη συνένετυξη αλλαγη τη θεση της κυβερνησεως ωστε να μην περιλαμβάνει το συνθετικό Μακεδονία. Σε οτι αφορά τις διαδηλώσεις δήλωσε οτι ‘Κάποιοι από αυτούς (τις κομματικές ηγεσίες) που μου κουνάνε το δάχτυλο σήμερα πριν μερικά χρόνια ήθελαν να δώσουν το όνομα Μακεδονία χωρίς καν να είναι σύνθετη η ονομασία‘, σημαδεύοντας σαφώς τοσο την σημερινη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας όσο και εκεινη στελεχων του ΠΑΣΟΚ/ΔΗΣΥ και υπογραμμίζοντας την υποκριτική τους στάση. Οπως δήλωσε ‘Η συμφωνία με τα Σκόπια θα περάσει από τη βουλή… Όπως τα μέτρησα εγώ τα κουκιά θα έχει πάνω από 150 ψήφους’ ξεκαθαρίζοντας έτσι οτι δεν θα κάνει δημοψήφισμα για την ονομασία.

Που οδηγούν οι δηλώσεις Κοτζιά

Η ‘σκληρή θέση’ της κυβέρνησης για το θέμα ‘μη διενέργειας δημοψηφίσματος’ για το ονομα των Σκοπίων, πέραν του οτι προβληματίζει καθώς αγνοει την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαου που αντιτιθεται σε λυση που να περιεχει το ονομα ‘Μακεδονία’ δημιουργεί σοβαρο κίνδυνο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού και πρόωρων εκλογών. Απο την άλλη πλευρά, η δήλωση για την σκληρη απάντηση της Ελλάδος σε νέα Τουρκική απειλή, δειχνει καποια στροφή της κυβέρνησης σε πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις, που εφόσον συνδυαστουν με δημισουργια εθνικης στρατηγικής και ενισχυση του ναυτικού στόλου, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αισιοδοξίας για όλους μας.

 

Συντακτικη ομάδα ‘new-economy.gr’

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •