Ο απρόβλεπτος θρίαμβος Ζέμαν στην Τσεχία, συγκλονίζει τις Βρυξέλλες καί κλονίζει την παγκοσμιοποίηση

Οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν προχτές στην Τσεχία, που ειναι η πιο ανεπτυγμένη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, σε αντίθεση με τις προβλέψεις ‘ειδικών αναλυτών’  οδήγησαν σε απίστευτο θρίαμβο των αντισυστημικών δυνάμεων!

Τι πρόβλεπαν οι ‘ειδικοί’

Με  άρθρα τους σε Ευρωπαικές και Αμερικανικές εφημερίδες, πολλοί ειδικοί,  είχαν προεξοφλήσει την ήττα του αντισυστημικού προέδρου Ζεμαν. Οπως εξηγούσαν το ποσοστό 38% πού έλαβε ο Ζεμαν στον α γυρο, οφείλονταν σε καθαρά προσωπικές  ψήφους συμπάθειας, και στο β γυρο μετα βίας θα συγκέντρωνε κάτι πάνω απο 40%-44% σύμφωνα με τις αναλυσεις εκείνες. Οπως εξηγούσαν, η αντισυστημική του θέση, δεν συγκινούσε την μεγάλη πλειοψηφία των Τσέχων.

Τι συνέβη, και ποιός ειναι ο Ζέμαν;

Ο Miloš Zeman, υποστηρίζεται απο το ισχυρό αντισυστημικό/ευρωσκεπτικιστικό Τσεχικό σοσιαλδημοκρατικό κομμα και ειναι σκληρά αντιτιθέμενος στην εισροή μουσουλμάνων μεταναστών στην Τσεχία. Οι απόψεις της τσεχικής σοσιαλδημοκρατίας και του ίδιου ειναι σε ευρεία αντίθεση με τη σοσιαλδημοκρατία των Ευρωπαικών κομμάτων άλλων χωρών που στηρίζουν τα προγράμματα τους στα ευρωπαικά προγραμματα ΕΣΠΑ. Ειναι εμβληματικός ηγέτης, όχι μόνο διότι διεμβόλισε την κυριαρχία των Ευρωδουλων κομμάτων της Τσεχίας αλλά και επειδή προτίμησε να δημιουργήσει ενα ευρυ μέτωπο αντισυστημικών δυνάμεων που καλύπτει απο αριστερά ώς δεξιά, με σκοπό την ενίσχυση των πατριωτικών, εθνικών συμφερόντων της Τσεχίας, ενάντια στην λαίλαπα των παγκοσμιοποίησης και των συμφερόντων των πολυεθνικών. Ενάντια στην καταστροφή της εθνικής ταυτότητας. Παίρνει δε, ίσες αποστάσεις απο ΕΕ και Ρωσία, επιτρέποντας στη Τσεχία να επωφεληθεί απο την ιστορική της θέση και να συνεργαστεί με όλες τις Ευρωπαικές δυνάμεις, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, τοσο εμπορικά όσο και πολιτικά. Με καταμετρημένο το 100% των ψηφων, ο πρόεδρος Miloš Zeman, έλαβε 51,4% (ειχε μόλις 38% στον α γυρο), έναντι 48,6% του Drahoš , ‘φιλοευρωπαιστή’ συντηρητικού υποψηφίου, της Χριστιανοδημοκρατικης Ενωσης που πάντως επίσης πήγε αρκετα καλά, αν λάβουμε υπόψιν οτι ενισχυθηκε σε σχέση με το 26% που είχε. Στον α γυρο έμειναν άλλοι υποψήφιοι οπως οι Fischer: 9% (συστημικός); Horáček: 9% (αντισυστημικός, αριστερών απόψεων, υποστηριζει δημοψηφισμα εξοδου απο ΕΕ) ; Hilšer: 9%; Topolánek: 4%.

Πακτωλός χρημάτων για τους συστημικούς!

Παρά τον πακτωλό χρηματοδότησης που ειχαν απο πολυεθνικές και αλλες αφανείς πηγές οι αντίπαλοί του, δεν φαίνεται να πήγαν τοσο καλά. Ο Jiří Drahoš εξασφάλισε πάνω απο 32 εκ Τσεχικές Κορωνες ενω ο Zeman μόλις 4,5 εκατομύρια, δηλαδή το 1/7 απο τον βασικό του αντίπαλο!

Πανικός στις Βρυξέλλες

Η εκλογή οδήγησε σε πανικό το Ευρωιερατείο, λόγω των απόψεων του Zeman σε πολλά θέματα. Εχει δηλώσει οτι οι Τσέχοι πολίτες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στα πολιτικά της χωρας του και δεν βλέπει με κακό μάτι δημοψήφισμα για έξοδο της τσεχίας απο την ΕΕ. Σημειώνουμε ότι ο Zeman μπλόκαρε την ένταξη της Τσεχίας στην ΕΥΡΩΖΩΝΗ κατα τη διαρκεια της πρωτης του πενταετίας, ενω εχει υποστηρίξει την  κυβέρνηση μειοψηφία του Ευρωσκεπτικιστήπολιτικού και επιχειρηματία Babis. Ο Ρωσος ηγέτης έστειλε τα συγχαρητήρια στον Τσέχο ηγέτη, στα Αγγλικά, για την επανεκλογή του χτές, και ο Ζέμαν, απάντησε με θερμό μήνυμα στα Ρωσικά, ενδεικτικό των καλών σχέσεων των δυο ηγετών και λαών.

Τι σημαίνει η νίκη Zeman για παγκοσμιοποίηση

Η νίκη Zehman  οδηγει σε καποια αμφισβήτηση της ΕΕ και του Γερμανικού υπερ-ρόλου και της επέκτασης της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Αναμφίβολα όμως ενισχύει τις αντισυστημικές δυνάμεις ακόμη και σε επίπεδο περιφερειακων χωρών, που ηλπιζαν ορισμένοι οτι απλά θα σταμάταγε με το Brexit και την εκλογη Τραμπ. Οδηγεί σε κατεδάφιση του αφηγήματος ‘υπερνίκης’ της παγκοσμιοποίησης, που υποστηριξε ακομη και στο Νταβος πριν 4 μερες ο Τζωρτζ Σορος λεγοντας για εφημερη νικη των αντισυστημικων, και ανοίγει το δρόμο για νίκη των εθνικών συμφερόντων ακόμη και σε περιφερειακές χώρες της Ευρώπης. Ανοιγει το δρόμο για γκρέμισμα της παγκοσμιοποίησης και των συμφερόντων λίγων πολυεθνικών εις βάρος εθνικων εταιριών. Δημιουργεί νέες θεσεις εργασίας για τις εθνικές εταιρίες, υψηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους της Ευρωπης, σε νίκη των λαών της Ευρώπης.

 

 

 

  •  
    292
    Shares
  •  
  •  
  • 292
  •