Ν.Ζόμπολας: Η κρατική σύνταξη στην Ευρώπη πέθανε! Η ιδιωτική γεννήθηκε καί θα λέγεται PEPP!

Το PEPP (Pan-European Private Pension Product) είναι ένα νέο ιδιότυπο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που προωθείται από την ηγεσία της ΕΕ, Πανευρωπαϊκό Ατομικό συνταξιοδοτικό προιόν, δηλαδή προωθείται η αντικατάσταση σταδιακά της κοινωνικής ασφάλισης, που έφτασε στα όρια της στην ευρωπαϊκή χερσόνησο μετά από έναν αιώνα λειτουργίας.

Γιατί η κρατική σύνταξη καταρρέει;
Να θυμήσω ότι τα σύγχρονα κοινωνικά συστήματα συνταξιοδότησης στην Ευρώπη, ξεκίνησαν περίπου το 1920 στην Μεγ.Βρετανία και θεμελιώθηκαν από τον Βίσμαρκ για να επεκταθούν αργότερα στην Γερμανία την δεκαετία του ‘30. Η σταδιακή γήρανση του πληθυσμού, η επικράτηση του λαϊκισμού και των παροχών και του σοσιαλισμού την δεκαετία του ‘80 και η πρόσφατη κρίση του 2008, απογύμνωσαν τα ευρωπαϊκά συστήματα συνταξιοδότησης, που δεν είχαν προσαρμοστεί ανάλογα.

Το ευέλικτο Αγγλικό συνταξιοδοτικό σύστημα, επέζησε

Μόνο το ΗΒ είχε ξεκινήσει μεταρρύθμιση την δεκαετία του ‘90 και πρόλαβε, καταργώντας κατά 70% την κοινωνική ασφάλιση, αλλά οι Άγγλοι δεν είναι καθαρόαιμοι ευρωπαίοι και πλέον εκτός ΕΕ, δεν είναι λαϊκιστές και γραφειοκράτες και πάντα πρωτοπόροι στις αλλαγές.

Γιατί η τάση ευνοεί την ιδιωτική σύνταξη, παγκόσμια;
Όταν τα μισά έσοδα ενός κράτους καταλήγουν στην εξυπηρέτηση των συντάξεων, είναι δεδομένο ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Η επίπονη διαδικασία αποδέσμευσης από τα πλήρη συνταξιοδοτικά συστήματα ευρείας κάλυψης του πληθυσμού έχει ξεκινήσει. Κάποιοι πολίτες, η σημερινή γενιά των 40-60 ετών θα βρεθεί χαμένη, πληρώνοντας πολλά και εισπράττοντας λίγα.

Πώς θα γίνει η μεταρρυθμιση απο κρατική σε ιδιωτική

Θα διαρκέσει μερικές δεκαετίες και θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση κατά 70% του συνταξιοδοτικού συστήματος. Επισήμως όλα αυτά θα εγκριθούν από το ευρωκοινοβούλιο εντός του 2019!
Λογικά, τα νέα δεδομένα θα τα διαχειριστούν νέοι φορείς του κράτους με ιδιωτική προσθήκη ασφαλιστικών εταιριών και τραπεζών. Η σύνταξη όπως την ξέραμε, θα είναι σε 10-20 χρόνια μια ελάχιστη παροχή επιβίωσης από το κράτος προς τους πολίτες, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε και από εκεί και πέρα θα πρέπει ο καθένας μας να έχει προνοήσει ατομικά για τα υπόλοιπα.  Αντίο ευρεία σύνταξη κράτους, καλώς υποδεχθήκαμε τον ατομικό λογαριασμό σύνταξης!

Νίκος Ζόμπολας
Στατιστικολόγος, MSc Αναλογιστικής