Πώς η Ελλάδα έχασε πάνω από 270 δις ΕΥΡΩ με το PSI των Βενιζέλου-Παπαδήμου;

Όλα τα πράγματα έχουν μια τιμή. Και αν ήταν να αποτιμήσουμε την απόφαση του PSI, αυτή δυστυχώς δεν είναι θετική, όπως πολλοί εκ του πονηρού προσπαθούν να παρουσιάσουν, αλλά αρνητική. Η τότε πολιτική ηγεσία, όχι μόνο δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει, αλλά θα έπρεπε να κοιτάξει στα μάτια τον Ελληνικό λαό και να ζητήσει συγνώμη διότι όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι τις προθέσεις! Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν έγινε μείωση χρέους 50%, όπως την παρουσιάζουν, αλλά έγινε κάτι χειρότερο. Η χώρα έχασε 270 δις ΕΥΡΩ! Ένα χρέος πραγματικής, τότε, χρηματιστηριακής αξίας, 64 δις, το έχουμε ήδη πληρώσει με 270 δις χασούρα. Είναι δυνατόν; Και όμως είναι!

Η Ελλάδα έχασε με δύο τρόπους

Για την ακρίβεια, η Ελλάς έχασε με δύο τρόπους με το PSΙ. Πρώτον , έχασε άμεσα, μετατρέποντας ομόλογα που ήταν ουσιαστικά μηδενικής αξίας, μερικά από τα οποία σε δραχμές, σε διακρατικά δάνεια με υποθήκη την περιουσία του Ελληνικού κράτους. Δεύτερον, έχασε σε βάθος  χρόνου, με τις καταστροφικές επιπτώσεις της λιτότητας και φοροκαρπαζιάς που ακολουθήθηκε για να πληρωθεί η  νέα ’υποχρέωση’ αυτή  στους δανειστές. Θα αποδείξουμε ότι έχασε συνολικά 270 δις ΕΥΡΩ, το 1/4 περίπου άμεσα, και τα άλλα 3/4 σε 5 χρόνια έκτοτε , ως κόστος στο ΑΕΠ της!

Η αξία του χρέους που ανταλλάχτηκε

Ομόλογα ονομαστικής αξίας 198,6 δις ΕΥΡΩ ανταλλάχτηκαν, το 90% αυτων τον Μαρτιο και τα υπόλοιπα τον Απρίλιο του 2012.

Τι πήραν

Αλλα ανταλλάγματα πήραν οι ιδιώτες και άλλα οι φορείς της ΕΕ*(βλεπε παραρτημα για λεπτομέρειες). Συνολικά εκδοθηκαν τιτλοι Α αξίας 62,4 δις, τιτλοι Β αξίας 62,4 δις που συνδέουν πληρωμές με ΑΕΠ και 29,7 δις τυπου Γ και 4,9 δις δάνεια τυπου Δ. για την ανταλλαγη του χρέους ενώ χρειάστηκε να εκδοθούν επιπλέον (με συντηρητικούς υπολογισμούς) 37,7 δις.επιπλέον δανεια (Ε) του EFSF για ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών από τις ζημιές του PSI (11,7 δις Εθνικη τραπεζα, 6,8 Eurobank, 4,8 Alpha, 5,9 πειραιως 4,3 Αγροτική, 3,4 TT και 1,7 άλλες)! Παραλληλα  το τραπεζικο συστημα της Κυπρου εχασε 4 δις (1,7 Τραπεζα Κυπρου+2,1 δις Λαικη Τράπεζα) με αποτέλεσμα αργότερα να μπει σε μνημονιο και η Κυπρος! Γι αυτό το λόγο, δεν υπήρξε κατ ουσία ουτε καν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ μείωση του χρέους. Θα δούμε όμως ποια ηταν η πραγματική, η χρηματιστηριακή, επίπτωση.

68,6 δις  χάσαμε άμεσα!

Η αξιολόγηση για εργαλεία με χρηματιστηριακή αξία όπως τα ομόλογα, δεν γινεται σε ονομαστικη αξία όπως εγινε το 2012, αλλα σε πραγματικη-χρηματιστηριακή αξία, όπως γινεται εξάλλου και σε μετοχές!  Η χρηματιστηριακή αξία** του χρεους που ανατλλαχτηκε με τις τοτε συνθήκες αγοράς ηταν περίπου 64 δις. Αυτό όμως που εκδόθηκε με το PSI και για κάλυψη των ζημιών που το PSI προκάλεσε, ήταν α. 42,6 δις (Δ+Ε) ενυπόθηκα διακρατικά δάνεια και β. ομόλογα με ανανεωμένη ονομαστικη αξία 92 δις (Α+Γ) και τιτλους Β με συνολική επιπλέον ονομαστική και χρηματιστηριακή αξία που ξεπερνάει τα 90 δις.

Συντηρητικά μιλώντας, επομένως, το κράτος επιβαρύνθηκε με Ομόλογα μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αξίας κατά 90-64=26 δις τουλάχιστον, και ενυπόθηκα διακρατικά δάνεια 42,6 δις με υποθήκη τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού κράτους! Δηλαδη με 68,6 δις περισσότερο!

205 δις χάσαμε απο το ΑΕΠ

Αν η Ελλάς εγκατέλειπε την ΕΥΡΩζώνη, θα ειχε μείωση του ΑΕΠ, σε δολαριακή αξία, που στην χειρότερη των περιπτώσεων θα ήταν 10%-15% το πρώτο έτος (υπόψιν ποτέ ιστορικά δεν ήταν πάνω από -7%), ενώ στη συνέχεια θα ανέκαμπτε με αύξηση ΑΕΠ 2% κατ έτος, σε δολαριακή βάση με βάση  το συντηρητικό σενάριο. Αντι αυτού, και ως συνέπεια της κρίσης ρευστότητας καθώς οι τράπεζες λειτουργούν βάσει ΕΥΡΩ η χώρα έχει χάσει ήδη 30% του ΑΕΠ σε δολαριακή βάση και συνολικά 240 δις δολάρια σε σχέση με το σενάριο εξόδου στη δραχμήη, δηλαδή συνολικά χάσαμε επιπλέον 205 δις. ΕΥΡΩ λόγω μείωσης ΑΕΠ.

Η φύση του χρέους άλλαξε, έγινε ενυπόθηκο

Η επιβάρυνση ειναι όχι μόνο 26+42,6=68,6 δις παραπάνω σε πραγματικές αξίες, αλλά επίσης εχει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ επιπτώσεις στη λειτουργία του κράτους, που μπαίνει υπό επιτήρηση μέχρι να πληρώσει τα ενυπόθηκα δάνεια! Η αποστράγγιση του ΑΕΠ μέσα απο προγράμματα λιτότητας και φοροκαρπαζιάς, ώστε να πληρώνονται οι ξένοι τοκογλύφοι, μείωσε το ΑΕΠ της χώρας.

Η Ελλάδα χρεοκόπησε και τυπικά

Είναι ψεύδος ότι η Ελλας με το PSI δεν χρεοκόπησε! Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2012 επισήμως και  γι αυτό πληρώθηκαν CDS 3,25 δις. Συγκεκριμένα η ενεργοποίηση των ‘Ρητρών Συλλογικής ∆ράσης’  οδήγησε σε κήρυξη πιστωτικού γεγονότος (credit event) στις 9/3/2012 από την ∆ιεθνή Ένωση Swaps και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association – ΙSDA) με αποτέλεσμα να πληρωθούν CDS αξίας 3,25 δις δολαρίων που πληρώθηκαν μετά 10 ακριβώς ημέρες (19/3/2012).

Συμπέρασμα

Η απόφαση για το PSI και παραμονής στο ΕΥΡΩ με κάθε κόστος, υπήρξε μια λαθεμένη, η σωστότερα, μια καταστροφική απόφαση για τη χώρα. Όχι μόνο η Ελλάς χρεοκόπησε, που απλά θα γίνονταν και με απλή έξοδο απο ΕΥΡΩ και μη πληρωμή χρέους, αλλά και οδήγησε σε άμεση απώλεια 68,6 δις από την ΑΥΞΗΣΗ της Χρηματιστηριακής αξίας του χρέους και σε μια 5ετη περίοδο πρωτοφανούς λιτότητας, που αφαίρεσε αλλα 205 δις. Χάσαμε 270+ δις για να ανταποκριθούμε στους όρους της εξευτελιστικής συμφωνίας ενυπόθηκου διακρατικού χρέους που ακόμη πληρώνουμε. Πρόκειται περί πρωτοφανούς καταλήστευσης του πλούτου ενός λαού μέσα από λιτότητα και φοροκαρπαζιά, ώστε να εξυπηρετηθεί το στρατηγικό Γερμανικό σχέδιο φτωχοποίησης της μισής Ευρώπης!  Οσοι εμπνευστήκαν και υλοποίησαν την ντροπιαστική αυτή συμφωνία, θα έπρεπε να ζητήσουν  συγνώμη από τη χώρα, καθώς η Ελλάδα εχασε 270 δις ΕΥΡΩ από τις κινήσεις τους. Θα ζητήσουν, άραγε, συγνώμη;

 

Δρ. Κωνσταντίνος Βέργος

Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία

 

 

*Τα ανταλλάγματα που έλαβαν οι Ιδιωτες- κάτοχοι των επιλεγµένων διέφεραν ανάλογα µε τη χώρα κατοικίας τους  ή τυπο ομολόγου. Υπήρχε άλλη ανταλλαγη για µη-κατοίκους ΗΠΑ, κατοίκους ΗΠΑ και κατόχους του ελβετικού οµολόγου. Οι μη-κατοικοι ΗΠΑ, που ηταν η μεγαλύτερη κατηγορία, για κάθε 100 ευρώ ονοµαστικής αξίας των παλαιών οµολόγων που κατείχαν, έλαβαν ως αντάλλαγµα  (Α) νέα οµόλογα του Ελληνικού ∆ηµοσίου συνολικής ονοµαστικής αξίας (face value) 31,5 ευρώ, λήξης 2023 ως 2042, (Β) τίτλο ΑΕΠ  λογιζόµενης αξίας (notional value)  31,5 ευρώ, λήξης 2042,  (Γ) οµόλογα του EFSF συνολικής ονοµαστικής αξίας(ΟΑ)  15 ευρώ (7,5 ευρω ΟΑ ληξης 2013 και 7,5 ευρω ΟΑ λήξης  2014) και  (Δ) βραχυπρόθεσµο δάνειο του EFSF για την πληρωµή των δεδουλευµένων τόκων µέχρι την 24η Φεβρουαρίου 2012. Οι κάτοικοι ΗΠΑ, πήραν ότι και οι προηγούμενοι με τη μονη διαφορά  ότι αντι των Γ και Δ που περιγράψαμε πήραν τα καθαρά έσοδα από την πώληση τους. Οι κάτοχοι του Ελβετικου ομολόγου πήραν τα Α, Γ και Δ που περιγράφτηκαν, χωρίς το Β. Αντίθετα,η ΕΚΤ και το Ευρωσυστημα αντάλλαξαν ομόλογα 42,9 δις με ομόλογα ….ίσης αξίας µε ηµεροµηνία έκδοσης 15/2/2012!

**Οι συντελεστές προεξόφλησης των ομολόγων που υπήρχαν την εποχή της ανταλλαγής κινούνταν σε επίπεδα 25%, ενώ το κόστος χρησης CDS για κατοχους Ομολόγων ηταν απαγορευτικό εκείνη την εποχή (πάνω από 2000 μονάδες).

4 thoughts on “Πώς η Ελλάδα έχασε πάνω από 270 δις ΕΥΡΩ με το PSI των Βενιζέλου-Παπαδήμου;

  • Αν ήταν μόνο αυτά, θα ήμασταν μια χαρά! Το Χρηματιστήριο έχασε περί τα 180 δις σε αξία εισηγμένων εταιρειών ( από 195δις το 2008, έφτασε στα 18 δις το 2015) και τα ακίνητα έχουν χάσει περίπου το 60% της αξίας τους, η οποία υπολογιζόταν στο 1 τρις…όπερ σημαίνει 600 δις. Το δε ΔΝΤ είχε εκτιμήσει το 2010 την αξία της περιουσίας του Δημοσίου στα 300 δις, και το 2016 την εκτίμησε στα 50 δις…
    Αν τα προσθέσετε όλα αυτά…έχουμε ζημιά άνω του 1 τρις ευρώ…

  • ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

    Τα οικονομικά μεγέθη στις μέρες μας είναι πλέον ψηφιακά κατασκευάσματα. Είναι αναγκαία η ενοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας ώστε να πάψει να είναι ευάλωτη. Τα κράτη μέλη της να πολιτεύονται με δημοκρατικές αρχές χωρίς οικονομική δουλεία.

    1η Προϋπόθεση:

    Να πάψει η Ευρωζώνη να ανέχεται τη χειραγώγηση της από τις αγορές, τους δήθεν θεσμούς με μεγάλα θύματα την Ισπανία, με χρέος 1 τρις €, Κύπρο, Βέλγιο, Ιταλία. Τη δουλεία της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και της Ελλάδος να δανείζονται εσαεί ανύπαρκτα κεφάλαια που εξοφλούν με εκβιαστικά νέα δάνεια και το χρέος τους αυξάνει (χρεωκρατία;). Η Ελλάδα π.χ. είναι υπερχρεωμένη σύμφωνα με τις αγορές ή θεσμούς και καταληστεύεται με τη χρεωκρατία που κατάργησε ο ΣΟΛΩΝ το 594 π.Χ.

    (Να επαναφέρει το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης που είναι ως τώρα χαλκευμένο από τη FED, IMF κτλ. Τη Γερμανία που αυτοανακηρύχθηκε ως ιθύνων νους και επιβάλλει ως Προκρούστης το αυστηρό οικονομικό της πρότυπο και την ανύπαρκτη Ευρωπαϊκή Κοινωνική και Πολιτική Φιλοσοφία της. Λειτουργεί ως αυτόκλητος αρχηγός, χειραγωγεί την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και ιδιοποιείται εθνικούς πόρους των κρατών μελών που αδρανοποιούνται από τη χρεωκρατία των τοκογλυφικών αγορών. Ενώ ευνοήθηκε λόγο του ψυχρού πολέμου (που ενέπνευσε και επέβαλε η FED για τα συμφέροντα της στη κυβέρνηση των ΗΠΑ.) αποφεύγει να αποζημιώσει τις υλικές καταστροφές που προκάλεσε (τους φόνους σε αμάχους;) αρνείται επιστρέψει τα ελληνικά αποθέματα χρυσού που καταχράστηκε. Υποβαθμίζει και ιδιοποιείται σημαντικό μέρος των κοινωνικών οικονομικών πόρων της Ελλάδος, με ευρύτερο στόχο τη ναυτιλία της).
    Μήπως πρέπει να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της για να εξαγνιστεί ή να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη;).

    2η Προϋπόθεση:

    Η άμεση λειτουργία αυτοδύναμων παραρτημάτων της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάθε χώρα μέλος να διαχειρίζεται και ίδια κεφάλαια σύμφωνα με τους κανόνες των αγορών, μέχρι την οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης.

    3η Προϋπόθεση:

    Η κήρυξη της Ελλάδος σε Κατάσταση Δημοσιονομικής Αδυναμίας, (State of Necessity) σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, τη Διεθνή Νομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, U.N. International Law Commission. Σύμφωνα με την οποία όταν ένα κράτος βρεθεί σε Κατάσταση Δημοσιονομικής Αδυναμίας, έχει το δικαίωμα να αναστείλει την πληρωμή των δανείων του. Την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων που εφάρμοσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και ο Ι. Μεταξάς, όταν «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» για να αποτρέψουν τη λεηλασία της χώρας.

    4η Προϋπόθεση:

    Προσφυγή της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο Οικονομικών Εγκλημάτων με αίτημα τη διαγραφή του χρέους και τη καταβολή αποζημίωσης από την Ε.Ε.& Δ.Ν.Τ. Η απώλεια μας σε εθνικούς πόρους αγγίζει 1,2 τρισεκατομμύρια €. (Οι απελπισμένοι αυτόχειρες συμπολίτες μας ξεπερνούν τις 9 χιλιάδες (6.3.2016). Η δημογραφική απώλεια από την οικονομική μετανάστευση ξεπέρασε τις 450 χιλιάδες.
    Ακόμη και οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ως απεχθές το χρέος που δημιούργησε ο πρώην Πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν και διέγραψαν όλο το χρέος του Ιράκ.

    Οι ΑΓΟΡΕΣ διαχειρίζονται κεφάλαια που ίσως είναι ως και 9 φορές μεγαλύτερα του πραγματικού ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Δεν είναι ΥΒΡΙΣ η λεηλασία της παγκόσμιας οικονομίας;
    Ίσως έτσι να εξηγείται γιατί η ανθρωπότητα ενώ έχει κάνει τεχνολογικά θαύματα, δεν έκανε ούτε βήμα προς την Θεία υπόσταση του ανθρώπου που παρέμεινε έρμαιο στη κτηνώδη οικονομική και θρησκευτική παραεξουσία. Η Δημοκρατία είναι η μόνη ελπίδα της ανθρωπότητας.

    ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    Γ. Σπανουδάκης 22.9.2017 μ.Χ. artspanoudakis@hotmail.com Tηλ. +30 6972 006269
    ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    https://www.facebook.com/223798294357400/videos/470471133023447/ VIDEO

    https://www.facebook.com/ELNEWSGR/videos/492120504486834/ VIDEO

    https://www.youtube.com/watch?v=izEa0eXl_ug VIDEO

    ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ

    http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/documenta-14-foboy-toys-danaoys-kai-dora-ferontas VIDEO
    ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ

    Η πολιτεία να ρυθμίσει το χρέος που επέβαλαν οι δανειστές ώστε να είναι διαχειρίσιμο. Μόνον έτσι θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα εμπνεύσει την ρεαλιστική ανάκαμψη της οικονομίας μας.
    Η δικαιοσύνη να έλθει στο ύψος των περιστάσεων; Ο εισαγγελέας να παραπέμψει όσους εξαπάτησαν τον λαό. «Η αιδώς στους κακοποιούς δεν ωφελεί». Η σιωπή στους φαύλους είναι σύμμαχος, Όμηρος.

    ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΗΚΕ ΠΟΤΕ

    Είναι δημιούργημα τοκογλυφίας. Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί όλους τους Έλληνες: Αληθεύει ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, έχει χαρακτηρίσει ορισμένα δάνεια απεχθή; Ο Λαός δεν έχει την υποχρέωση να τα εξοφλήσει τα δάνεια όταν χαρακτηρίζονται από τους εξής τρεις όρους.

    1) Έγινε εν αγνοία του λαού. (Μέχρι πρότινος έλεγαν ότι λεφτά υπάρχουν).
    2) Δεν χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη της χώρας αλλά σπαταλήθηκε προς όφελος των κρατούντων που το συνήψαν. (Τα χρησιμοποίησαν για να μείνουν στην εξουσία).
    3) Οι δανειστές γνώριζαν την κατάσταση της χώρας. (Οι ίδιοι μαγείρευαν τα δεδομένα με τη βοήθεια αλλοεθνών φαύλων που προώθησαν στην ελληνική πολιτική και οικονομική εξουσία).
    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ 10 ΔΙΣ. €.
    Για να απαντήσω στο ερώτημα αυτό έκανα έναν απλό λογαριασμό. Ένα ομόλογο του 1985 αξίας ενός δις για 25 έτη με επιτόκιο 17,5% στο τέλος του 2010 θα χρειαζόταν 56 δις για την εξόφληση του. Έχει εκδώσει ο Ανδρέας παρόμοια ομόλογα. Το επιτόκιο 17,5% ακόμη και εάν αντιπροσώπευε την αξία του χρήματος το1985 είναι υπερβολικό για τα επόμενα χρόνια. Εκτός του ότι είναι τοκογλυφικό υπό οιεσδήποτε συνθήκες, σύμφωνα με τον Σόλωνα ένα επιτόκιο μεγαλύτερο του 6% είναι σίγουρο ότι οδηγεί τον δανειολήπτη σε κατάρρευση και το είχε απαγορεύσει.
    Εάν θεωρήσουμε ότι μετά το 1985 το επιτόκιο πέφτει κατά 1% ετησίως μέχρι το 4,5%, που θεωρείται λογικό, τότε το ίδιο ομόλογο του 1 δις το 1985 θα χρειαζόταν μόνο 6,9 δις για την εξόφληση του το 2010. Τα υπόλοιπα μέχρι τα 56 δις που απαιτεί το επιτόκιο του 17,5% είναι καθαρή τοκογλυφία που είναι άδικο να το πληρώσει ο Ελληνικός λαός.
    Η διαφορά είναι όσα ψάχνουν να βρουν τώρα ξεπουλώντας δημόσια περιουσία, αν και η γλωσσική τους ξεδιάντροπη αλλοίωση μιλάει για αξιοποίηση. Χωρίς αμφιβολία το χρέος αυτό δεν αποτελεί το κόστος όσων φάγαμε μαζί με τον Πάγκαλο, διατηρουμένης της αναλογίας της μερίδας του λέοντος και ακόμη δεν αντιστοιχεί σε πραγματικό χρήμα που μπήκε στη χώρα. Είναι πλασματικό, καθαρά λογιστικό χρέος, που δεν αντιπροσωπεύει τίποτε περισσότερο από αριθμούς καταχωρημένους σε χαρτιά τα οποία μας καλούν να εξοφλήσουμε με εμπράγματες αξίες.
    Προφανώς και οι τρείς αυτοί όροι πληρούνται στην περίπτωση της Ελλάδος και η άρνηση της σημερινής κυβέρνησης για παύση πληρωμών και αναδιαπραγμάτευση του χρέους δηλώνει συνεργεία στη δημιουργία του και συνιστά προκλητική υπεράσπιση των συμφερόντων των δανειστών έναντι των Ελλήνων πολιτών σε βαθμό προδοσίας.
    Να φανταστεί κανείς ότι χώρες σαν τον Ισημερινό έχουν κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ψηφίσματος του ΟΗΕ, που έκανε και ο Ιωάννης Μεταξάς.
    Ακόμη και οι ΗΠΑ, ένα χρόνο πριν την επέμβαση στο Ιράκ, όταν αναγνώρισαν ως απεχθές το χρέος που δημιούργησε ο Σαντάμ απάλλαξαν με τον τρόπο αυτό την μετέπειτα, διορισμένη από αυτούς, κυβέρνηση του Ιράκ.
    Αυτοί οι συλλογισμοί είναι η δική μου συμβολή στη δεξαμενή σκέψης και προτείνονται δύο πράγματα, αφενός να ανοίξουν οι λογαριασμοί του κράτους ώστε να φανεί το εύρος της τοκογλυφίας και αφετέρου να φύγει η διαχείριση των Ελληνικών πραγμάτων από τα χέρια όλων όσων είναι συνυπεύθυνοι ή συνεχιστές. της νοοτροπίας που δημιούργησε το χρέος.
    Ηλίας Σταμπολιάδης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης 26 Απριλίου 2012.
    ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ; Ασφαλώς! Vassilis Viliardos fb.
    Η Ελλάδα δήλωσε πρωτογενή πλεονάσματα 6,9 δις €, οπότε υπερκάλυψε τους τόκους των δανείων της ύψους 6,02 δις € το 2016, κατά περίπου 900 εκ. € – με τη βοήθεια προφανώς της υπερβολικής φορολόγησης, αφού δεν υπήρξε ανάπτυξη.
    Λογικά λοιπόν το δημόσιο χρέος θα έπρεπε να μειωθεί κατά το ίδιο ποσόν (900 εκ.). Εν τούτοις, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 3,2 δις € – οπότε δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς από πού προέρχεται, αφού το πλεόνασμα μειώνει αντίστοιχα το χρέος, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ μόνο τα ελλείμματα το αυξάνουν.
    Την ίδια στιγμή, επειδή μέσω της υπερβολικής φορολόγησης το χρέος μεταφέρεται από το κράτος στους ιδιώτες, σε όλους εμάς δηλαδή, τα μη εξυπηρετούμενα χρέη αυξήθηκαν κατά 1 δις € μόλις μέσα σε ένα μήνα – ενώ ολοκληρώθηκε μία ακόμη ιδιωτικοποίηση, αυτή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με νέους ιδιοκτήτες τους Γερμανούς, τους Γάλλους και τους Ρώσους.
    Επομένως, εύλογα θα συμπέραινε κανείς πως κυβερνόμαστε από απελπιστικά ανόητους πολιτικούς. Επειδή όμως τους εκλέγουμε εμείς (δεν εννοούμε μόνο τη σημερινή κυβέρνηση), το πρόβλημα θα πρέπει να βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε εμάς – χωρίς την παραμικρή αμφιβολία.
    Ως εκ τούτου η Ελλάδα τελείωσε, με υπεύθυνους εμάς τους ίδιους – οι οποίοι, μεταξύ άλλων με την ένοχη ανοχή μας, καθώς επίσης με την ανοησία και τις ανεύθυνες επιλογές μας, έχουμε επιτρέψει τη λεηλασία της πάμπλουτης πατρίδας μας. Δυστυχώς χωρίς να ενδιαφερθούμε πρακτικά ούτε για τα παιδιά μας, ούτε για τη χώρα μας – αλλά μόνο για τη βολή και την ησυχία μας.

    Βασίλης Βιλιάρδος οικονομολόγος-27 Απριλίου 2017.

    ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

    ΙΤΕΠΑΙΔΕΣΕΛΛΗΝΩΝΕΛΕΥΘΕΡΟΥΤΕΠΑΤΡΙΔΑΕΛΕΥΘΕΡΟΥΤΕΔΕΠΑΙΔΑΣΓΥΝΑΙΚΑΣΘΕΩΝΤΕΠΑΤΡΩΩΝ
    ΕΔΗΘΗΚΑΣΤΕΠΡΟΓΟΝΩΝΝΥΝΥΠΕΡΠΑΝΤΩΝΟΑΓΩΝ. Σαν σήμερα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας 480 π.Χ.

  • Κύριε Βέργο,
    Δεν κατάλαβα πως βγαίνει το νούμερο 270 δισ. ευρώ. Μήπως σας είναι δυνατή μία περισσότερο αναλυτική παρουσίαση (διευκρίνιση) ;

  • Απορίες ενός ανόητου:
    1. Τα ομόλογα έχουν χρηματιστηριακή αξία όσο διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά. Όταν έρχεται η ώρα να αποπληρωθούν στον τελευταίο κομιστή δεν υπολογίζονται στην ονομαστική αξία;
    2. Η ύφεση μέσα στο ευρώ ήταν 30% άρα αν θεωρήσουμε ότι το ΑΕΠ το 2008 ήταν 300 δις, το ποσό της ύφεσης σε απόλυτες τιμές ανέρχεται χοντρά χοντρά στα στα 90 δισ. Στο δικό σας σενάριο η ύφεση θα ήταν στην αρχή 10% και στα επόμενα επτά χρόνια θα είχαμε αύξηση 2% Επομένως ύφεση -10% στην αρχή και +14% ανάπτυξη μετά έχουμε καθαρά 4% και σε απόλυτες τιμές 12 δις, επομένως βαριά βαριά (12+90) 102 δις διαφορά. Πόθεν προκύπτουν τα 240 δις;
    3. Επί του σεναρίου σας τώρα. Δηλαδή σε μια Ευρώπη που πέραν της ύφεσης λόγω των γεγονότων του 2008, θα είχε και αναταραχή λόγω της ελληνικής αθέτησης, η ελληνική οικονομία της κυριαρχίας των καταναλωτικών δαπανών, της χαμηλής προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικότητας στη δευτερογενή παραγωγή, της έλλειψης διεθνώς ανταγωνιστικών υπηρεσιών; της μόχλευσης με υψηλές καταναλωτικές δαπάνες του δημόσιου τομέα, της επιδοτούμενης με όρους επιβίωσης αγροτικής παραγωγής, θα είχε πηγαίνοντας στη δραχμή ύφεση το πρώτο έτος μόνο 10%-15% και μετά θα υπήρχε ανάπτυξη 2% το χρόνο. Καλό!!! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
    4. Είναι ίδιο το πιστωτικό γεγονός που ενεργοποίησε τα CDS με την πτώχευση της Ελλάδας;

Comments are closed.