Α. Δρίβας: Μπορεί η ‘σύνθετη ονομασία’ για Σκόπια να οδηγήσει σε απώλεια της Θράκης;

Από το 2010 όταν ο Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν μας ευχόταν «καλή τύχη και καλό κουράγιο» γνωρίζαμε οτι έρχεται μια κρίση πάνω στη χειρότερη στιγμή. Η διεθνής συγκυρία είχε ήδη αρχίσει να παίρνει το χαρακτήρα μετάβασης. Ο πολυπολικός κόσμος άρχισε να μετακινεί τεκτονικές πλάκες που θεωρούσαμε οτι δεν μπορούν να μετακινηθούν. Πέραν από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ μας, ο νους μας πήγε αμέσως στα εθνικά μας θέματα. Η αύξηση της ισχύος της Τουρκίας σε συνδυασμό με την συρρίκνωση της αντίστοιχης του Ελληνισμού, έφερε την ανάγκη για έναν σχεδιασμό που θα απέτρεπε την εθνική συρρίκνωση σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία της χώρας.

Σκόπια, πρόβλημα τύπου ‘Παγωμένης σύγκρουσης’

Τα προβλήματα που αφορούν το κομμάτι εκείνο που το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο ονομάζει «territorial disputes», (εδαφικές διαφορές) ανήκουν στην κατηγορία των δυσεπίλυτων προβλημάτων ή των παγωμένων συγκρούσεων. Ο λόγος είναι απλός: Στις εδαφικές διαφορές, πολύ δύσκολα μπορεί να προκύψει προοπτική win-win για τους διακυβευτές. Η απώλεια εδάφους για τον έναν, συνιστά ταυτόχρονα κέρδος για τον άλλον.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα, δυστυχώς ξεκινά από εκεί. Από το γεγονός οτι περιφρονούμε τον πολιτικό πραγματισμό και προτιμούμε την ιδεολογικοποίηση των ζητημάτων. Η αδιαλλαξία της εποχής Γκρουέφσκι, έχει τελειώσει όμως μια νέα –υπό προϋποθέσεις- παγίδα, ανατέλλει στο Σκοπιανό. Είναι η παγίδα που θυμίζει ελληνοτουρκικές διαφορές. Ειδικά στο Κυπριακό, η Τουρκία μαξιμαλίζει στις θέσεις της προκειμένου η Ελλάδα και η Κύπρος να απορρίπτουν αυτές τις θέσεις και να παρουσιάζονται ως αδιάλλακτα κράτη. Τα Σκόπια, ούτε λίγο ούτε πολύ εφαρμόζουν αυτήν την τακτική.

Τα Σκόπια σε 20 χρόνια ίσως θα λέγονται Αλβανία
Το Σκοπιανό δεν έχει μέλλον ως «Σκοπιανό». Έχει μέλλον ως «Αλβανικό». Τα Σκόπια δε θα ζουν για πολύ ως έχουν καθώς τείνουν να ελέγχονται από την Αλβανία. Η εποχή Γκρούεφσκι στηρίχθηκε στην προπαγάνδα προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία στο μεταψυχροπολεμικό κρατίδιο. Αυτή η προπαγάνδα περί «Μακεδονισμού», δεν μπορεί να περιφρονηθεί από τον λαό των Σκοπίων από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται μια ολόκληρη γενιά για να μπορέσουν τα Σκόπια να αντιληφθούν ως κράτος και ως κοινωνία, οτι δεν γίνεται σε αυτόν τον κόσμο να καπηλεύεσαι ταυτότητες άλλων προκειμένου να επιβιώσεις. Το πρόβλημα λοιπόν έγκειται εκεί. Αν μια γενιά αντιστοιχεί σε 20 έτη, τότε είναι πολλά για να ποντάρει κάποιος στο οτι θα υπάρχουν Σκόπια και τότε.

Ο νέος Αλυτρωτισμός στα Βαλκάνια, είναι εδώ
Στο βορειοδυτικό μας μέτωπο, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Το προσφυγικό ζήτημα, η αναμονή των «Δυτικών Βαλκανίων» στην ευρωπαϊκή ουρά διεύρυνσης, η επιρροή της Τουρκίας σε Βοσνία, Αλβανία, Σκόπια, η εμφάνιση του ΙSIS, έχουν δημιουργήσει ένα κοκτεϊλ ενός νέου κύματος αλυτρωτισμού. Στη Βόρεια Ήπειρο, οι Έλληνες υφίστανται πρωτοφανείς αγριότητες από το «μετριοπαθές»…καθεστώς του Ράμα. Η Τουρκία διατηρεί βάση στην Αλβανία και ξαφνικά, οι Αλβανοί δεν αναγνωρίζουν ελληνοαλβανικές συμφωνίες αναφορικά με τον καθορισμό των χωρικών υδάτων.
Σύνθετη ονομασία: Εθνική ήττα της Ελλάδος  στην Θράκη
Η ελληνική διπλωματική φαρέτρα οφείλει να εμμένει στην επεξήγηση των περιφερειακών εξελίξεων. Ο αλυτρωτισμός στην πάλαι ποτέ πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, έχει επιστρέψει για τα καλά με τη διαφορά οτι και η Μέση Ανατολή αλλά και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται σε περιδείνιση. Η δικαίωση του Σκοπιανού αλυτρωτισμού, θα οδηγήσει σε ένα δεδικασμένο που πολλοί θα θελήσουν να μιμηθούν. Πρώτοι από όλους, οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Ποιός μας λέει οτι η Τουρκία η οποία αναβαθμίζει τις προκλήσεις έναντι του Ελληνισμού δε θα επιδιώξει μια de facto δορυφοριοποίηση της Θράκης μέσα από μια μελλοντική «σύνθετη ονομασία»;

Σύνθετη ονομασία, εφαλτήριο της Αλβανίας σε Ηπειρο

Ποιός μας λέει οτι η πιθανή κρατική διάλυση των Σκοπίων, έχοντας ήδη ένα σύνθετο όνομα (σ.σ να υπάρχει προσδιορισμός μακεδονική/μακεδονικό-Μακεδονία/Μακεδονίας) δε θα γίνει άθροισμα με τους αλβανικούς αλυτρωτισμούς σε Ήπειρο και Ιόνιο; Οφείλουμε να αναβάλλουμε την επίλυση του προβλήματος. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι οτι η σημερινή κυβέρνηση στα Σκόπια, είναι εξαιρετικά επισφαλής. Μια πιθανή επανεμφάνιση πολιτικών τύπου Γκρουέφσκι στην εξουσία, δύναται να επαναφέρει το Σκοπιανό το οποίο αυτή τη φορά, θα ξεκινά από την σύνθετη ονομασία και στόχος των Σκοπιανών θα είναι η πλήρης αναγνώριση του κρατιδίου τους ως «Μακεδονία». Με άλλα λόγια, στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα θα έχει ένα εκκρεμές ζήτημα εις βάρος της με τα Σκόπια (σε περίπτωση που επιβιώσουν ως κρατική οντότητα) και στη χειρότερη, ένα ζήτημα ημι-διευθετημένο με την Αλβανία που έτσι κι αλλιώς, ερίζει για την Ήπειρο. Όλα αυτά, μέσα στον κίνδυνο έγερσης «θρακικού ζητήματος».

Το Κόσσοβο δείχνει που οδηγεί το ‘γκρίζο’

Το Σκοπιανό αφορά τεράστια εδαφική επικράτεια της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε οτι στην περιοχή μας, υπάρχει ένα διεθνές δεδικασμένο που είναι μαύρη σελίδα για την διεθνοδικαιική ισχύ. Το δεδικασμένο του Κοσσόβου. Μην ξεχνάμε επίσης οτι το «γκριζάρισμα» κυριαρχικών δικαιωμάτων και εδαφικής ακεραιότητας, οδηγεί σε ουσιαστική απώλεια ελέγχου επί των εδαφών.

Εθνικοί και Γεωγραφικοί προσδιορισμοί: εκχώρηση γης

Μην ξεχνάμε οτι στη διπλωματική γλώσσα, οι εθνικοί και γεωγραφικοί προσδιορισμοί, ανταποκρίνονται σε «πράγματα» και δεν είναι «αϋλες» έννοιες.

Η βιασύνη ‘λύσης’, δεν μας ευνοεί. Εκχωρεί!
Μέρος του πολιτικού προσωπικού μας περιφρονεί και την ιστορία και τον ρεαλισμό. Με πολύ μεγάλη στεναχώρια, βλέπουμε μέρος του πολιτικού κόσμου να προσπαθεί να αναστήσει θνησιγενή κόμματα μέσα από εθνικά θέματα. Τα εθνικά θέματα δεν συνιστούν «εκκρεμότητες» και «βαρίδια» που πρέπει να αποτινάξουμε με σύνθημα «φέρτε μια λύση και θα την αλλάξουμε στην πορεία». Οι Συνθήκες που έλαβαν χώρα για τη διευθέτηση συνόρων σε όλων των 20ο αιώνα, έχουν ανεξίτηλο μελάνι και δύσκολα αναθεωρούνται.

Τι πρέπει να κάνουμε
Ο διπλωματικός και γεωστρατηγικός αναλφαβητισμός ορισμένων ανθρώπων εντός της Ελλάδας, έχει το πέπλο της ψηφοθηρίας. Βάσει αυτών, η Ελλάδα πρέπει να νιώθει ενοχές που παρουσίαζε ως «σατανά» τον Κίρο Γκλιγκόρωφ, αντί να του κάναμε…αδριάντες (;). Η ουσιαστική ελευθερία του λόγου επι θεμάτων που ενώνουν όλους τους Έλληνες πέραν ιδεολογικών διαφορών, διασφαλίζεται από την απουσία «παρεμβάσεων» από ανθρώπους που μπερδεύουν το δημοσιογραφικό σύνθημα «έχω θέμα που θα πάρει views» με την εξωτερική πολιτική, τον ρεαλισμό και την υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Το συμφέρον της χώρας μας εν προκειμένω, είναι να ελέγξει τον αλυτρωτισμό της περιφέρειας των Βαλκανίων. Ας παρατηρούμε λοιπόν με μεγάλη προσοχή τους εγχώριους .. «πρωταγωνιστές» αναζωπύρωσης του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.

Αλέξανδρος Δρίβας
* Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι, Συντονιστής της Ομάδας Ανατολικής Μεσογείου στο ΤΟ.ΡΕ.ΝΕ (ΙΔΙΣ) & αναλυτής στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ).

(Σημείωση : Τίτλος και Υπότιτλοι : new-economy.gr. Αυθεντικός τίτλος: Το «δάσος» του Σκοπιανού και οι … «Πρωταγωνιστές»).

  •  
    136
    Shares
  •  
  •  
  • 136
  •