11ο Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας. Τι κρύβει;

Το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει τις πύλες του αύριο και θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2017 στο Metropolitan Expo στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στις 10.05 το Σάββατο και θα κλείσει στις 2 μ.μ. την Κυριακή με επίλογο του Προέδρου του κόμματος μετα την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά . Πέραν των εκδηλώσεων Ολομέλειας (Ασφάλεια, Απασχόληση, Νέοι), στην βασική αίθουσα, θα υπάρχουν , το απογευμα του Σαββάτου και το πρωί Κυριακής 6 Παράλληλες Εκδηλώσεις στις αντίστοιχες διακριτές ενότητες Φεμινισμός, Διασπορά και Επενδύσεις, Εθελοντισμός, Τριτη Ηλικία, Αθλητισμός και Ειδικές Ανάγκες. Καθώς στην προηγούμενη περίοδο προηγήθηκαν τα Προσυνέδρια, όπως εκείνο της Θεσσαλονίκης όπου είδαμε την ‘χειραψία’ του κου Μητσοτάκη με τον κο Καραμανλή, οι θέσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό διαμορφωθεί.

Τι θα συγκρίνουμε;

Θα υποθέσουμε ότι  οι προσυνεδριακές θέσεις θα υιοθετηθούν. Και θα συγκρίνουμε τις θεσεις αυτές με τις προσδοκίες που προκύπτουν τόσο από την πρόσφατη δημοσκόπηση της ΜRB, που είναι η πλέον πρόσφατη και πλήρης. Οι θέσεις της ΝΔ  έχουν ως βάση ένα ερωτηματολόγιο το οποίο στηρίχτηκε στις απαντήσεις 10.000 περίπου επιλεγμένων ατόμων. Καθώς  το 18% των ερωτηθέντων είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, 20% δημόσιοι υπάλληλοι, 20% συνταξιούχοι και 30% εργοδότες, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει θέμα αντιπροσωπευτικότητας, καθώς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είναι μόλις το 18%. Οι  υπόλοιποι 82% είναι άνεργοι, φοιτητές, εργοδότες, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι. Γι’ αυτό, τα συμπεράσματα, του ερωτηματολόγιου ‘για έναν νέο πατριωτισμό’ παρεκκλίνουν από εκείνα πανελλαδικών ερευνών.

Τα Ευρήματα του ερωτηματολογίου της Νεας Δημοκρατίας

Το 95% στο ερωτηματολόγιο της ΝΔ συμπεραίνει ότι η Ελλάς κέρδισε από την παραμονή στην ΕΕ, ενώ Μετανάστευση (μεταναστευτικά ‘κύματα’) και Ευρωστρατός /Ευθυγράμμιση με ΕΕ εξωτερικής Πολιτικής θεωρούνται ως  βασικοί άξονες στην εξωτερική πολιτική από 55% και 45% αντίστοιχα. Το 89% θεωρεί ότι η ΕΕ δημιούργησε συνθήκες ‘ειρήνης και προόδου’ για τα κράτη – μέλη της, ενώ το 53% βλέπει δημοκρατικό έλλειμα(το 47% δεν βλέπει κάτι τέτοιο). Παράνομη μετανάστευση είναι σημαντικότερο πρόβλημα (46%). Να ‘μαθαίνουν κάτι στη θητεία τους και να στρατεύονται στα 18 οι νέοι προτιμούν το 40%-45% των ερωτώμενων. Να γίνει προβολή της Ελλάδος (95%) με ιδιωτικές χορηγίες (65%) και προβολή πολιτιστικών έργων σε έναν κόμβο ενημέρωσης ( 58%).

Οι νέες προγραμματικές Θέσεις της Νέας Δημοκρατίας στο συνέδριο

Βασικά μέτρα είναι η  μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 29 σε 20%, η μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2% όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πλέον, ενοποιήσεις κλινικών (διάβαζε κατάργηση) και στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης. Στα επιχειρηματικά , οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη  με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες, να υπάρχει μεταφορά φορολογικών ζημιών σε βάθος ως 10 ετών,  αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ , χρήση του ΕΣΠΑ, μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5%, θέσπιση αφορολόγητου για τα κέρδη από πώληση μετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις.  Στην Εξωτερική πολιτική, είναι  αδιαπραγμάτευτη τη συμμετοχή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι στον ευρωσκεπτικισμό που ‘απειλεί το ευρωδόμημα και την Ελλάδα’, ενώ  δεν προκύπτει καποια νέα πρόταση σε θέματα ασφαλείας από ότι είναι δρομολογημένο.

Τι διαφέρουν θέσεις συνεδρίου της ΝΔ απο Ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB;

Προκύπτουν 5 ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, μία ταύτιση και 4 διαφορές

Η ταύτιση

Η ‘ανεκτικότητα στο διαφορετικό’ , που υπάρχει διάχυτη στο πρόγραμμα της ΝΔ, απηχεί τόσο την πλειοψηφία των απόψεων στην ΝΔ (51%) όσο και στο σύνολο των εκλογέων(55%).

Οι διαφορές

1. Η σαφής εχθρότητα απέναντι στον ‘ευρωσκεπτικισμό’ δεν φαίνεται να συνάδει με τις απόψεις των ψηφοφόρων της ΝΔ στη δημοσκόπηση της MRB. Στη δημοσκόπηση της MRB το 50% έναντι 42% θεωρεί ότι ήταν λάθος η ένταξη στο ΕΥΡΩ, ενώ στο σύνολο του εκλογικού σώματος to 59% προς 34% τη θεωρεί λάθος! Παράλληλα, το 41% των ψηφοφόρων της ΝΔ χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ουδέτερο ή αρνητικό προς την ΕΕ, ενώ στο σύνολο των ψηφοφόρων, αυτό είναι ακόμη υψηλότερο ( 57%).

2. Το 41% της ΝΔ και το 53% συνολικά είναι κατά των πλειστηριασμών ακινήτων γενικώς. Αν και η προβλεψη για μειωμένη προσφορα των τραπεζών, βασει προβλέωεων μειώνει καπως την αξία, δεν υπάρχει κατι στο πρόγραμμα για το σημαντικό ζήτημα των πλειστηριασμών.

3. Ενώ το 77% (και 85% της ΝΔ) εκφράζει στη δημοσκόπηση την αποψη ότι πρόσφυγες που θα μεινουν στη χωρα θα αυξήσουν την εγκληματικότητα και ανεργία, δεν φαίνεται κατι να προβλέπεται στο θέμα.

4. Η ταυτιση της αμυντικής πολιτικής με την ΕΕ, δεν συνάδει επίσης με το θέμα της ανεξάρτητης Εθνικής ταυτότητας. Η έρευνα της MRB δείχνει ότι το το 84% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 75% του συνόλου των ψηφοφόρων, αντιλαμβάνονται ως κεφαλαιώδες το θέμα της  ‘Εθνικής Ταυτότητας’.

Συμπέρασμα

Αν και ειναι ακόμη πολύ νωρίς, και πολλά μπορούν να ανατραπούν μέσα στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας προκύπτουν τρία βασικά συμπεράσματα.

Πρώτον, το πρόγραμμα, όπως διατυπώνεται στα προσυνέδρια και θα ψηφιστεί μάλλον στο 11ο συνέδριο, έχει ορθώς το πνεύμα ανοχής στο διαφορετικό. Δεύτερον, το πρόγραμμα έρχεται σε δυσαρμονία με τα δημοσκοπικά ευρήματα για τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τον ρόλο των προσφύγων και για το θέμα των πλειστηριασμών. Τρίτον το πρόγραμμα είναι σαφέστατα εχθρικό προς οποιαδήποτε διάθεση κριτικής προς τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών, κάτι που είναι σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, της ΝΔ και των ψηφοφόρων των υπολοίπων κομμάτων.

Συνολικά, φαίνεται ότι οι προγραμματικές θέσεις σε μικρό μόνο βαθμό έρχονται σε αρμονία με το ‘κοινό’ αίσθημα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, και εκείνων των άλλων κομμάτων που η ΝΔ χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές.  Η ερώτηση είναι , αν το κόμμα θα χαράξει μια πορεία αποστασιοποίησης από τους ψηφοφόρους του, και τι περιθώρια έχει αυτή η στρατηγική να επιτύχει. Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα δώσουν το Σαββατοκύριακο οι Σύνεδροι, η ηγεσία της ΝΔ και, ασφαλώς, σε τελική ανάλυση, όταν γίνουν οι εκλογές, το εκλογικό σώμα…

 

Κωνσταντίνος Βέργος

  •  
  •  
  •  
  •  
  •