Με προληπτική γραμμή (ECCL) θα δανείζει ο ESM όποιο κράτος ζητήσει βοήθεια

Για μια ανθρώπινη τραγωδία εξαιτίας του κορωνοϊου μίλησε ο Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Όπως είπε σήμερα εξετάστηκαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί με στόχο να εξεταστούν τα θέματα και να ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπολογίζονται σε περίπου 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup εξετάζονται όλες οι δυνατότητες στήριξης της οικονομίας. Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε και χρειάζεται συζήτηση καθώς η κρίση σήμερα δεν σχετίζεται με αυτές που προηγήθηκαν.

Ανακοίνωσε ότι ο ESM θα είναι σε θέση να προσφέρει βοήθεια σε κάθε κράτος μέλος που θα το ζητήσει με δύναμη πυρός που θα αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Από την πλευρά, του ο Επίτροπος Τζεντιλόνι δήλωσε ότι έγιναν βήματα για πρώτη φορά, όπως η απόφαση να ενεργοποιηθεί η «ρήτρα εξαίρεσης» του Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
«Σήμερα συζητήσαμε μια ειδική παρέμβαση του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι αντιμετωπίζουμε πρωτοφανή κρίση, που δεν έχουμε ξαναδεί από την «γρίπη της Ισπανίας» πριν από ένα αιώνα.

Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι το Ταμείο έχει δυνατότητα να ρίξει στη μάχη 410 δισ. ευρώ αν οι χώρες τα χρειαστούν. Στα υφιστάμενα εργαλεία η πλέον χρήσιμη είναι η προληπτική γραμμή (ECCL) που θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες-μέλη. Είναι θέμα των επιμέρους κρατών αν θα τη δεχτούν. Αν το αιτηθούν οι χώρες θα μπορούν να λάβουν 2% του ΑΕΠ τους. O ίδιος τόνισε ότι το ποσό θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο αν οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες, αλλά αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

Σε περίπτωση που γίνει αίτηση τα χρήματα θα δοθούν σε πρώτη φάση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Τα coronabonds

Ερωτηθείς για το εάν τα ευρωομόλογα είναι στο τραπέζι ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Η αντίδραση που έχουμε είναι σημαντική αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις επιμέρους επιλογές, αρκέστηκε να απαντήσει.

«Είναι ένα από τα εργαλεία», συμπλήρωσε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι αλλά σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση. Από την πλευρά του, ο Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα δάνεια του ESM έχουν εγγύηση όλων των κρατών μελών.

Πηγή:euro2day.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •