«Κορωνιακά» επιδόματα: Πώς, που, πότε;

Της δημοσιογράφου Μαρίας Βε

Βάσει κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19, εντός της ημέρας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για την υποβολή αιτήσεων οικονομικής ενίσχυσης 800 ευρώ, που θα λάβουν οι εργαζόμενοι ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, λόγω του κορωναϊού.

Την αποζημίωση θα τη λάβουν και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου έως και τις 18 Μαρτίου 2020, αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου. Θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές. Επίσης, το κράτος θα καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Τα βήματα για την λήψη της ενίσχυσης

Δύο είναι τα απαραίτητα «ηλεκτρονικά βήματα» για την λήψη της ενίσχυσης.

  1. Οι εργοδότες να δηλώσουν σε ειδική ενότητα που έχει δημιουργηθεί στο σύστημα Εργάνη τους εργαζομένους που απασχολούσαν στην επιχείρηση που διεκόπη η λειτουργία της με κρατική εντολή.

  2. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τη σχετική δήλωση για την ειδική αποζημίωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας και να δηλώσουν εκεί τον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Αιτήσεις θα γίνονται μέχρι τέλος του μήνα και οι λογαριασμοί θα πιστωθούν μέχρι τις 10 Απριλίου. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη δημοσιοποιήσει το έντυπο της δήλωσης που θα αναρτηθεί στο Εργάνη. Ξεκαθάρισε δε ότι, θα γίνεται ενδελεχής έλεγχος και όσοι εργοδότες δηλώσουν ψευδή στοιχεία για να επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης, ενώ δεν εμπίπτουν σε αυτά, θα αντιμετωπίσουν ακόμη και κάθειρξη μέχρι 10 ετών.

Πότε θα δοθούν συντάξεις και λοιπά επιδόματα;

Οι συντάξεις και τα επιδόματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως εξής:

Παρασκευή 27 Μαρτίου

● Συντάξεις Δημοσίου.

● Προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Δευτέρα 30 Μαρτίου

● Συντάξεις ΙΚΑ, ΝΑΤ και τραπεζών.

Τρίτη 31 Μαρτίου

● Συντάξεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

● Αναπηρικά και Διατροφικά

● Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ)

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος και του επιδόματος στέγασης ενημερώνονται μέσω SMS και e-mails για την παράταση της ισχύος της αίτησης τους κατά ένα μήνα, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στο Δήμο που ανήκουν ή σε Κέντρο Κοινότητας.

● Ενοικίου

● Στεγαστικής Συνδρομής

● Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων

● Σύνταξη και το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων

● Ομογενών

● Επίδομα παιδιού και γέννησης

Πέμπτη 2 Απριλίου

● Επικουρικές συντάξεις.

Με τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, που αποφάσισαν από σήμερα να εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, προκειμένου να αποτρέψουν την διασπορά του ιού, μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει το σύστημα, ειδικά για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που θα πρέπει να περιμένουν «εκτεθειμένοι» και ίσως σε ουρές έξω από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •