Ο πατριωτισμός έχει μεγαλύτερη αξία όταν στηρίζεται στην γνώση κι όχι στην άγνοια

Του Κωνσταντίνου Μάρκου

Συχνά, μιλώντας για Ιστορία, μας διαφεύγει ότι από τα πρώτα σύνορα του Ελληνικού κράτους, το 1827, μέχρι να λάβουν την σημερινή τους μορφή με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων (1947) μεσολαβούν 120 χρόνια.

Στο διάστημα αυτό διευρύνθηκε η επικράτεια σταδιακά με πολέμους και παραχωρήσεις (Επτάνησα-Δωδεκάνησα).

Είμαστε από τις λίγες χώρες που ακόμη και όταν χάναμε πολέμους όχι μόνο δεν ακρωτηριαζόταν η επικράτεια αλλά και διευρύνονταν (π.χ 1897-με την επέκταση συνόρων έως τον Άραχθο). Και μετά την Μικρασιατική καταστροφή, πάλι διατήρησε τα παλαιά σύνορα.

Χάριν,βέβαια ,και της εύνοιας των ισχυρών προστατών μας..

Το γεγονός ότι εμείς ήμασταν και είμαστε πεπεισμένοι για το “δίκαιο” των Εθνικών διεκδικήσεων μας και το αίτημα της Εθνικής ολοκλήρωσης,αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι άλλοι,οι ξένοι και προ πάντων οι Μεγάλες Δυνάμεις ήταν υποχρεωμένοι να το “βλέπουν” το ίδιο και να συνταυτίζονται με εμάς. Εμείς έτσι προσανατολιζόμαστε στην εξωτερική μας πολιτική;;;”…γιατί νομίζω ότι η αναγνώριση και η όποια “ευγνωμοσύνη” σε όποιον μας βοήθησε,έστω και για δικό του συμφέρον,χρειάζεται επεξήγηση.

Όλο αυτό το διάστημα ήμασταν μια αναθεωρητική δύναμη στην περιοχή…..


Αν ήμουν Βούλγαρος, Σέρβος, Βόσνιος κλπ, και κοιτούσα τον χάρτη της περιοχής, θα μελαγχολούσα…”Κάποιοι” φρόντισαν να κατοχυρώσουν, υπέρ της χώρας μας βλέπετε, το καλύτερο κομμάτι της περιοχής.. Και μια μακρόστενη λωρίδα γης ακόμη, (Ελληνική Μακεδονία και Θράκη) σαν “καπέλο” στο Αιγαίο, αποκλείοντας αυτές τις χώρες από την έξοδο στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο…

Και είναι άδικο να αμφισβητούμε τον πατριωτισμό της Αστικής μας τάξης …Δεν ενέδωσε ποτέ σε ακρωτηριασμούς της επικράτειας ή σε παραχώρηση εδαφών, κλπ… Το 1940, για παράδειγμα, προτίμησε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο και να διακινδυνεύσει την Εθνική ανεξαρτησία της, όλη την χώρα, παρά να παραχωρήσει στην Φασιστική Ιταλία μικρό μέρος της επικράτειας μόνο, και αυτό υποτίθεται, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δήθεν ως εγγύηση ουδετερότητας…

Αντίθετα, και δυστυχώς, ήταν διακηρυγμένη θέση για πολλά χρόνια άλλου πολιτικού χώρου, από το 1924,-την έχει αναθεωρήσει τώρα- και με την ενεργή “συγκατάνευση” άλλου δυνητικού συμμάχου μας (ΕΣΣΔ-Ρωσίας)….

Τα γράφω αυτά γιατί πιστεύω ότι ο Πατριωτισμός έχει αξία περισσότερη όταν στηρίζεται στην γνώση και όχι στην άγνοια…

  •  
    6
    Shares
  •  
  •  
  • 6
  •