Ένταση μεταξύ κυβέρνησης και νησιωτών για το μεταναστευτικό

Κατακόρυφα έχει αυξηθεί η ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και των κατοίκων και τοπικών φορέων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με αφορμή την κατασκευή κλειστών κέντρο για διαχείριση του προσφυγικού.

Την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν την επίταξη ιδιοκτησιών για την κατασκευή κλειστών κέντρων, δείχνουν οι κάτοικοι αλλά και οι αρχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και λίγες εβδομάδες έχουν έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση μετά την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μπορεί να επιτάσσει ιδιοκτησίες για την κατασκευή κλειστών κέντρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, σήμερα αναμένεται να φτάσουν και οι πρώτες μπουλντόζες στις θέσεις που θα κατασκευαστούν οι δομές, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Συγκεντρώσεις στη Χίο κατά της δομής στο Αίπος

Σε διαμαρτυρία για την κατασκευή δομής στην περιοχή του Αίπους προχώρησαν οι κάτοικοι της Χίου. Έτσι, το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο 17ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Χίου – Βολισσού,.

Στο σημείο βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος και ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, σύμφωνα με το politischios.gr.

Καζάνι που βράζει η Λέσβος

Εκδρομή στη θέση Καράβα-Καβακλή, που έχει επιτάξει η κυβέρνηση για αντέδρασαν την Κυριακή γυναίκες από τον Μανταμάδο μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών του χωριού.

Γυναίκες με παιδιά συμμετείχαν στην κινητοποίηση και φύτεψαν συμβολικά και μία ελιά, δηλώνοντας έτσι ότι οι διαμαρτυρίες θα γίνουν ειρηνικά.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα η οποία επεσήμανε, σύμφωνα με το stonisi.gr, πως πρέπει να «σημάνει συναγερμός σε όλο το νησί».

«Ό,τι ήταν να πούμε το είπαμε» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδης κατά τη συνέλευση στον περιοχή παρουσία των κατοίκων και τόνισε πως οι καμπάνες θα δώσουν σύνθημα για τις κινητοποιήσεις.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου αλλά και στις γύρω κοινότητες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν μαζικές λαϊκές συνελεύσεις.

Αποφασίστηκε να συγκροτηθούν ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες θα βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή αλλά και θα μετακινήσουν κόσμο εκεί από όλα τα χωριά σε περίπτωση που εμφανιστούν μηχανήματα που θα πραγματοποιήσουν εργασίες δημιουργίας της δομής.

Σε αποκλεισμό προχωρούν οι κάτοικο στη Σάμο στη θέση Ζερβού

«Δεν γίνεται αποδεκτός και απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση του οι δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, έπειτα από κοινή σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο του νησιού.

Οι αρχές ζητούν την κατάργηση και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσεται περιοχή για τη δημιουργία της νέας δομής στο νησί.

Στα έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, προτείνεται ο αποκλεισμός της υπό κατασκευής εγκατάστασης στη θέση Ζερβού.

Επίσης, προτείνεται η από κοινού κατάθεση προσφυγής και αίτησης αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τις επιτάξεις στα νησιά, καθώς και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης που αφορά τις νέες δομές.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση, η οποία έγινε γνωστή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, οι εκτάσεις που επιτάσσονται είναι οι εξής:

 • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου
 • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου
 • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου
 • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω

Στις δομές αυτές, όπου θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, θα διαμένουν:

 1. οι νέες αφίξεις, με στόχο τη διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου
 2. όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά
 3. όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής

Πηγή:sputniknews.gr

 •  
 •  
 •  
 •  
 •