Παραπέμπεται σε δίκη ο Ματέο Σαλβίνι

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιουλίου του 2019, την ημέρα κατά την οποία περισσότεροι από 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης, το πλοίο «Gregoretti» επιβίβασε 140 μετανάστες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από τις λιβυκές ακτές μερικές μέρες νωρίτερα με δύο πλεούμενα και είχαν διασωθεί από την ιταλική ακτοφυλακή. Κάποιοι μετανάστες κατέστη δυνατό να αποβιβαστούν για ιατρικούς λόγους, αλλά 116 παρέμειναν στο πλοίο σχεδόν για μια εβδομάδα, επειδή δεν έδιδε άδεια για την αποβίβασή τους ο Σαλβίνι, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης που είχαν σχηματίσει το κόμμα του, η Λέγκα, και το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).

Η ιταλική Γερουσία την Τετάρτη ψήφισε υπέρ της παραπομπής του πρώην ΥΠΕΣ σε δίκη. Σε βάρος του Ματέο Σαλβίνι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για «κατάχρηση εξουσίας και παράνομη κατακράτηση προσώπων»

Ο Σαλβίνι υποστηρίζει από την πλευρά του ότι, «αν χρειαστεί, η αναλυτική αναφορά στο όλο αυτό θέμα θα γίνει στις δικαστικές αίθουσες» και πως « η αποβίβαση των μεταναστών του πλοίου Γκρεγκορέτι καθυστέρησε κατά τέσσερις ημέρες για να εξασφαλισθεί πρώτα το πράσινο φως για την ανακατανομή τους σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες και σε δομές της Καθολικής Εκκλησίας».

Σχετικά με το προσφυγικό, ο επικεφαλής της Λέγκα θεωρεί ακόμη ότι «η Ευρώπη άλλαξε στάση χάρη στην συμπεριφορά του, διότι μέχρι πρότινος η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία αποτελούσαν τους μόνους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ένωσης. Από την άλλη, ο ιταλικός Τύπος έχει υπογραμμίσει κατ΄επανάληψιν ότι, ως υπουργός Εσωτερικών, ο Σαλβίνι συμμετείχε σε ελάχιστες διασκέψεις της Ένωσης στις οποίες συζητήθηκε η στρατηγική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού.

Ιταλοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Σαλβίνι ίσως επιθυμεί την παραπομπή του σε δίκη, προκειμένου να μπορέσει να την εκμεταλλευθεί προς όφελός του και να παρουσιαστεί ως «πολιτικά διωκόμενος».

Πηγή:thepressproject.gr

  •  
    3
    Shares
  •  
  •  
  • 3
  •