Για ποιο λόγο δεν παρεμβαίνει η εισαγγελική Αρχή για την ανακοίνωση της ΘΥΡΑΣ 4 «περί απόσχισης»;(Απίστευτος διάλογος δημοσιογράφου με εισαγγελέα)

Του δημοσιογράφου Θανάση Γκόρδη

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ (ΕΘΝΙΚΑ, ΟΧΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ)ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ 4 ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΠΟΥΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ…


Το πρωί τής Παρασκευής (31/1/2020) επιχείρησα να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανο Ζαρκαντζιά, προκειμένου να τού θέσω την δημοσιογραφική, αλλά και εύλογη, ερώτηση, για ποιο λόγο δεν ασκήθηκε δίωξη, ή έστω δεν διατάχθηκε έρευνα, για την πρόσφατη ανακοίνωση τής Θύρας 4 (που είναι ο πολυπληθέστερος σύνδεσμος των οπαδών τού ΠΑΟΚ).
[ Η εν λόγω ανακοίνωση:https://www.ethnos.gr/athlitismos/85202_sf-paok-thyra-4-eimaste-se-polemo-kyrios-ypeythynos-o-mitsotakis].


Η οποία (ανακοίνωση) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φράσεις όπως “σύντομα θα φυτρώσει το λουλούδι τής απόσχισης και τότε η πραγματικότητα θα είναι πολύ διαφορετική” (!), καθώς και “ΠΑΟΚτσή είσαι σε πόλεμο“!..

Δηλαδή, έχουμε να κάνουμε με ξεκάθαρη απειλή απόσχισης εθνικού εδάφους, δεδομένο που μπορεί να στοιχειοθετήσει ακόμη και εσχάτη προδοσία (χωρίς να είμαι ειδήμων στα νομικά). Οι παραπάνω φράσεις που γράφτηκαν στην ανακοίνωση τής Θύρας 4 -αλλά και παρόμοιες που εκτοξεύτηκαν και προφορικά αυτές τις μέρες- δεν είναι απλά καταγγελτικές.

Ούτε βέβαια διατυπώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρηθεί πως προειδοποιούν για κάτι (την απόσχιση εδάφους δηλαδή) που δεν θέλουν να συμβεί, ή που θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν αν πάει να συντελεστεί.


Αλλά, για όσους ξέρουν καλά ελληνικά και όχι πολιτικάντικα, προειδοποιούν -απειλούν ότι θα συμβεί κάτι που το επιθυμούν, και ίσως αγωνιστούν και για αυτό!..

Όλα αυτά συνέβησαν μετά την απόφαση τής Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) για την ενοχή (με ψήφους 4-1) τού ΠΑΟΚ στο θέμα τής πολυϊδιοκτησίας (με την ΠΑΕ Ξάνθη), καθώς και την ποινή τού υποβιβασμού (με ψήφους 3-2) των δύο ομάδων, που τελικά ακυρώθηκε με τροπολογία τής κυβέρνησης…

Σε μία κανονική χώρα, με σοβαρή πολιτική, και όχι μόνο, ηγεσία, οι παραπάνω φράσεις τής Θύρας 4 (αλλά και ανάλογου περιεχομένου εκφράσεις τού αντιπροέδρου τής ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκη Γκαγκάτση, καθώς και αυτών σε πανό που ανάρτησαν οι οπαδοί των “ασπρόμαυρων” στην Τούμπα αλλά και σε συλλαλητήριο) θα είχαν ευαισθητοποιήσει την αρμόδια Εισαγγελία να κινηθεί αυτεπάγγελτα. Επειδή, όμως, δεν ζούμε δυστυχώς σε τέτοια χώρα, φιλοτιμήθηκε η ταπεινότητά μου να τηλεφωνήσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Δεν απάντησε το τηλέφωνο στο γραφείο του κ. Ζαρκαντζιά. Η αμέσως επόμενη επιλογή μου ήταν να καλέσω στο γραφείο τού Εισαγγελέα Ποινικών Διώξεων.
Απάντησε μία κυρία Χατζηπαρασίδου, λέγοντας μου ότι είναι η προϊστάμενη Εισαγγελέας αυτού τού τμήματος. Τής συστήθηκα.

ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ…

Ακολούθησε ο εξής διάλογος, που αποδεικνύει ότι η δικαιοσύνη σε πολλά από τα ζητήματα που έχουν και πολιτικές προεκτάσεις δεν είναι πάντα αντικειμενική.

Αφού δεν κατάφερα“, τής λέω, “να βρω τον κύριο Ζαρκαντζιά θα ήθελα να ρωτήσω εσάς. Γιατί ως Εισαγγελία δεν κάνατε παρέμβαση για την ανακοίνωση τής Θύρας 4 των οπαδών τού ΠΑΟΚ που λέει ότι “σύντομα θα έρθει η απόσχιση“”; Σιωπά για 2-3 δευτερόλεπτα αιφνιδιασμένη…”Μπορείτε να επαναλάβετε;” με ρωτά. Τής ξαναθέτω το ερώτημα.

Και η συζήτηση εξελίχθηκε ως εξής:

Εισαγγελέας:
Δεν ασχολούμαστε κύριε με το τι γράφει σε ανακοίνωσή του ένας σύνδεσμος οπαδών!

Θ.Γ.:
Μα πρόκειται για τον μεγαλύτερο σύνδεσμο οπαδών τού ΠΑΟΚ, που αριθμεί ή εκφράζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Άλλωστε δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση, έπρεπε ήδη να την γνωρίζετε.

Εισαγγελέας:
Δεν ασχολούμαστε με το τι γράφει το κάθε οπαδικό site.

Θ.Γ.:
Δεν την αναδημοσίευσαν μόνο οπαδικά sites, αλλά και μεγάλες ιστοσελίδες πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα το Ethnos.gr. Δεν την είχατε δει λοιπόν. Τώρα, ωστόσο, που σάς την γνωστοποιώ, τι θα πράξετε; Δεν εμπίπτει τουλάχιστον η παραπάνω φράση στον ποινικό κώδικα;

Εισαγγελέας:
Και που ξέρετε εσείς αν εμπίπτει. Δεν είστε δικηγόρος.

Θ.Γ.
Πέρα από την κοινή λογική εκτίμηση ότι όταν κάποιος δημόσια προτρέπει σε απόσχιση εθνικού εδάφους πιθανότατα διαπράττει ποινικό αδίκημα -διότι ηθικά το αδίκημα τής προδοσίας ούτως ή άλλως το διαπράττει- ρώτησα και δικηγόρο πριν σάς καλέσω. Και μού είπε ότι διαπράττεται ποινικό αδίκημα με αυτή την συγκεκριμένη φράση, όπως ακριβώς είναι διατυπωμένη.

Εισαγγελέας:
Να πείτε στον δικηγόρο αυτόν (απαντά εκνευρισμένη) ότι οι σχετικές διατάξεις ερμηνεύονται με τέτοιο τρόπο, ώστε επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη μόνο όταν ξεπεραστούν κάποια όρια.

Θ.Γ.:
Δηλαδή η δημόσια προτροπή -άμεση ή έμμεση- προς ένα ευρύτατο κοινωνικό υποσύνολο, όπως είναι ο φίλαθλος κόσμος τού ΠΑΟΚ, για απόσχιση και εδαφικό ακρωτηριασμό τής χώρας, δεν ξεπερνάει το όριο από το οποίο έπειτα παρεμβαίνει η εισαγγελική Αρχή;

Εισαγγελέας:
-“Λυπάμαι πολύ κύριε“, μού λέει με θυμό, και κλείνει το τηλέφωνο!..


Αποδεικνύοντας ότι τελικά μερικοί εισαγγελικοί λειτουργοί σε αυτή την ένδοξη, αλλά δύσμοιρη, πατρίδα, αποφασίζουν ως πολιτικοί…

Με βάση το πολιτικό και κοινωνικό κόστος…

Και όχι με βάση το γράμμα (και το πνεύμα) του νόμου, αλλά και την συνείδησή τους.

Συμβάλλοντας, δυστυχώς, στο να είναι η δικαιοσύνη όντως “τυφλή“, αλλά μόνο προς τούς αδύναμους…

  •  
    24
    Shares
  •  
  •  
  • 24
  •  

2 thoughts on “Για ποιο λόγο δεν παρεμβαίνει η εισαγγελική Αρχή για την ανακοίνωση της ΘΥΡΑΣ 4 «περί απόσχισης»;(Απίστευτος διάλογος δημοσιογράφου με εισαγγελέα)

Comments are closed.