«Λειψυδρία» στο Χρηματιστήριο Αθηνών-Ποιες μετοχές δημιούργησαν προσδοκίες για τη συνέχεια

Τέλος στο σερί των επτά διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων μπήκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 939,17 μονάδες με πτώση 0,40%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,72 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 2,38 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 46 έκλεισαν ανοδικά, 68 πτωτικά, και 73 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας νωρίς τον ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 936,19 μονάδες, με τις απώλειες να περιορίζονται προσωρινά στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης. Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, ήταν ο χαμηλός τζίρος σε σχέση με τις προηγούμενες, αποτυπώνοντας την στάση αναμονής που τηρούν αρκετοί επενδυτές στα τρέχοντα επίπεδα, με το ενδιαφέρον σήμερα για τις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης να είναι περιορισμένο, και να επικεντρώνεται κυρίως σε επιλεγμένες μετοχές.

Οι μετοχές των Eurobank και Πλαστικών Θράκης ξεχώρισαν σε κέρδη από την μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ πιέσεις δέχθηκαν αυτές των Ελλάκτωρα, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίου, Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακής, Άβακα, Τράπεζα Αττικής, ΙΝΛΟΤ, ΙΝΤΚΑ, MIG, και Τεχνικής Ολυμπιακής.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της, και πιο συγκεκριμένα: το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα διατηρήθηκαν στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. Επίσης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματός του για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης παρέμεινε για ακόμη μία συνεδρίαση σε ανοδικό κανάλι, διατηρώντας σταθερά το σήμα αγοράς. Η αντίσταση βρίσκεται στις 970 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 865 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 18,22 εκατ. τεμάχια, έναντι 27,52 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Ήπιες διακυμάνσεις για ακόμη μία συνεδρίαση για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διατήρησε την ανοδική του πορεία, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.597 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 2.070 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, υποχωρώντας από τα υπεραγορασμένα επίπεδα που είχε ολοκληρώσει χθες. Ο όγκος διαμορφώθηκε (2,74 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,35 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.282 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.217 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Διατηρεί την πλευρική του κίνηση ο τραπεζικός δείκτης, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία φορά πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 12,60 εκατ. τεμάχια έναντι 18,37 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 913,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 725,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή του Λεβεντέρη έκλεισε στα 0,204 ευρώ με κέρδη 9,09%, ολοκληρώνοντας στο εβδομαδιαίο διάγραμμα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, για πρώτη φορά από τα μέσα Απριλίου του 2016. Η παραμονή του πάνω από τον ΚΜΟ200 ημερών την επόμενη εβδομάδα, θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,38 ευρώ, και η στήριξη στα 0,14 ευρώ. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 21,36 χιλ. τεμάχια, έναντι 2.155 τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Η μετοχή της AS Company έκλεισε στα 2,93 ευρώ με πτώση 1,68%, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την προσοχή να στρέφεται στην αυριανή (φίλτρο τρία), όπου πιθανή παραμονή της πάνω από αυτόν θα αυξήσει τις πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα. Η αντίσταση βρίσκεται στα 3,06 ευρώ, και η στήριξη στα 2,67 ευρώ.

Η μετοχή του ΙΑΣΩ έκλεισε στα 1,45 ευρώ με κέρδη 0,69%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών. Η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται μεταξύ 1,39-1,48 ευρώ. Η αύξηση του όγκου συναλλαγών θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,48 ευρώ, και η στήριξη στα 1,39 ευρώ.

Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 1,91 ευρώ με πτώση 2,95%, παραμένοντας σε ανοδικό κανάλι. Στο ωριαίο διάγραμμα, η μετοχή βρίσκει σημαντική στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (1,8972 ευρώ), με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,10 ευρώ.

Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,468 ευρώ με πτώση 0,68%, δημιουργώντας μία βάση στα τρέχοντα επίπεδα. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,56 ευρώ, και η στήριξη στα 1,37 ευρώ.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,451% με πτώση 10,34%, και του δεκαετούς στο 1,334% με πτώση 1,37%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.