Η γεωθερμία και ο ρόλος της στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας

Η γεωθερμία αποκτά βαρύτητα για την Ελλάδα και καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Η στόχευση αυτή αποτυπώνεται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Στη χώρα μας βέβαια ένα χρόνο μετά τη ψήφιση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τη γεωθερμία εκκρεμεί η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για την έρευνα και αξιοποίηση διαφόρων γεωθερμικών περιοχών στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες μετά από έρευνες που έχουν γίνει σε περιοχές όπως στην Ορεστιάδα, στην Κομοτηνή, στη Σαμοθράκη, στο Στρυμώνα κ.α. έχει εκτιμηθεί πως υπάρχει ένα αναξιοποίητο γεωθερμικό δυναμικό. Μάλιστα σύμφωνα με αναλυτές σε Σαντορίνη, Νίσυρο, Κω και Μήλο το βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό είναι 340MW και θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μας σε ηλεκτρισμό.

Ωστόσο, παραμένει ερώτημα σε ερευνητικό επίπεδο εάν η κάλυψη των αναγκών σε τηλεθέρμανση (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα) θα μπορούσε να γίνει με βαθιές γεωτρήσεις. Δεν πέρασε πολύς καιρός όταν γνωστοποιήθηκε από το Δήμο Γρεβενών ότι σχεδιάζει την εγκατάσταση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας συνολικής ισχύος 2 MW, δηλαδή περίπου 130W ανά κάτοικο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Παράλληλα, το ζήτημα της αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων σε νησιά όπως η Νίσυρος και η Μήλος θέτει επί τάπητος τις διασυνδέσεις. Υπάρχει η πρόβλεψη εφόσον υπάρχουν εξελίξεις στη γεωθερμία να επισπευσθούν έργα διασυνδέσεων.

Όλα αυτά αποτελούν ερωτήματα που σύμφωνα με αναλυτές θα κληθεί το ΥΠΕΝ να απαντήσει. Το νέο σχέδιο της χώρας για την ενεργειακή μετάβαση προβλέπει πως μέχρι το 2030 θα υπάρξουν έργα γεωθερμίας 100MW, ενώ την ίδια ώρα αναλυτές εκτιμούν πως το γεωθερμικό δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί είναι πολύ μεγαλύτερο. Εκτιμάται δε πως μπορεί η γεωθερμία να καλύψει το 9% των αναγκών της χώρας

Μιλώντας στο energia.gr ο διδάκτωρ γεωλογίας κ. Λουκάς Γεωργαλάς τονίζει πως «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης με ΑΠΕ η γεωθερμία πρέπει να έχει το δικό της μερίδιο σε όλες τις μορφές της, είτε είναι αντλίες θερμότητας, είτε τα χαμηλής και υψηλής ενθαλπίας έργα. Με βαθιές γεωτρήσεις χωρίς γεωθερμικά πεδία κυρίως στην Ευρώπη. Στο Παρίσι 700.000 κόσμος καλύπτει τις ανάγκες για θέρμανση μέσω δικτύων τηλεθέρμανσης που λειτουργούν με γεωθερμία».

Υπενθυμίζεται πως το ΥΠΕΝ λαμβάνοντας υπόψιν το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και το επενδυτικό ενδιαφέρον, αναφέρει στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα πως «μολονότι υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια που διαθέτουν σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, η ελλιπής ενημέρωση και οι τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή και ανάπτυξη των σχετικών δικτύων τηλεθέρμανσης θέτουν τις βασικότερες προκλήσεις για την περίπτωση της γεωθερμίας σε διάφορες περιοχές της επικράτειας που διαθέτουν σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό προς εκμετάλλευση.

Στον τομέα της εκμετάλλευσης πεδίων για ηλεκτροπαραγωγή δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις, είτε λόγω τεχνικών ελλείψεων και προβληματικών αδειοδοτικών διαδικασιών, είτε λόγω αντιδράσεων εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών, στερώντας έτσι από το ηλεκτρικό σύστημα μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνεχούς και ευέλικτης παραγωγής». Επιπλέον το υπουργείο προβλέπει ότι οι ηλιοθερμικοί σταθμοί και η γεωθερμία το 2030 αναμένεται να έχουν μικρή συμμετοχή της τάξης του 0,5% και 1,1% αντιστοίχως σε επίπεδο συνολικής εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής.

Δημήτρης Αβαρλής

Πηγή:energia.gr