Που στράφηκε σήμερα το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο Αθηνών-Οι εκπλήξεις σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση

Έβδομη μέρα κερδών σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 942,92 μονάδες με οριακή άνοδο 0,07%, πραγματοποιώντας νέο υψηλό έτους. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 77,94 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 25,62 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 75 έκλεισαν ανοδικά, 48 πτωτικά, και 64 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ήπιες μεταβολές επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπου παρά την ανοδική εκκίνηση του γενικού δείκτη, στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 944,87 μονάδων, γρήγορα υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος, στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 940,26 μονάδων. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, η εικόνα για τον γενικό δείκτη άλλαξε ελαφρώς, καθώς κατάφερε να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος, κυρίως λόγω των σημαντικών κερδών που πραγματοποίησαν μετοχές από την μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ, Άβακα, Quest, Autohellas, ΠΛΑΙΣΙΟ, και Profile, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν σε αυτές των ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΔΕΗ, Eurobank, Μυτιληναίου, ΚΡΙ-ΚΡΙ, και Πλαστικών Θράκης.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε στη σημερινή συνεδρίαση, η άνοδος αρκετών μετοχών από την μεσαία κεφαλαιοποίηση, αποτυπώνοντας την μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση στην μεσαία, και κατ’ επέκταση και στις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης παρέμεινε για ακόμη μία συνεδρίαση σε ανοδικό κανάλι, με το σήμα αγοράς να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στις 970 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 865 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 20,43 εκατ. τεμάχια, έναντι 28,16 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Ήπιες διακυμάνσεις σήμερα για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διατήρησε την ανοδική του πορεία, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.597 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 2.070 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ολοκληρώνοντας σε υπεραγορασμένα επίπεδα, και αυξάνοντας τις πιθανότητες για πτώση στις επόμενες συνεδριάσεις. Ο όγκος διαμορφώθηκε (4,69 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,46 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.282 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.217 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σε πλευρική κίνηση παραμένει ο τραπεζικός δείκτης, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 10,84 εκατ. τεμάχια έναντι 18,77 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 913,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 725,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στα 13,88 ευρώ με κέρδη 1,17%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Ο αυξημένος όγκος που πραγματοποίησε σήμερα, ενδεχομένως να οδηγήσει την μετοχή στις επόμενες συνεδριάσεις στην αντίσταση των 14,45 ευρώ, με την στήριξη να βρίσκεται στα 13,31 ευρώ.

Η μετοχή του ΠΛΑΙΣΙΟ έκλεισε στα 3,79 ευρώ με κέρδη 3,27%, ολοκληρώνοντας σε υπεραγορασμένα επίπεδα, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με θετική κλίση. Η μετοχή αναμένεται να δοκιμάσει στις επόμενες συνεδριάσεις την ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών (3,865 ευρώ), με την αντίσταση να βρίσκεται στα 4,05 ευρώ, και την στήριξη στα 3,40 ευρώ.

Η μετοχή της ΜΙΝΕΡΒΑ έκλεισε στα 0,282 ευρώ με κέρδη 1,44%, πραγματοποιώντας όγκο 17,25 χιλ. τεμάχια έναντι 4,6 χιλ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η μετοχή διατηρεί το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,3981 ευρώ, και η στήριξη στα 0,2321 ευρώ.

Η μετοχή της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ έκλεισε στα 1,25 ευρώ με κέρδη 0,81%, βρίσκοντας σημαντική στήριξη στην ανοδική γραμμή τάσης που ξεκίνησε από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η μετοχή έχει δημιουργήσει μία βάση στα τρέχοντα επίπεδα, προετοιμάζοντας το έδαφος για υψηλότερα επίπεδα. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,31 ευρώ, και η στήριξη στα 1,20 ευρώ.

Η μετοχή της CNL Capital έκλεισε στα 10,40 ευρώ με κέρδη 1,96%, με την μετοχή να πραγματοποιεί την τρίτη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (10,192 ευρώ), διατηρώντας το σήμα αγοράς. Ο αυξημένος όγκος που σημειώθηκε σήμερα, αναμένεται να οδηγήσει την μετοχή στην σημαντική αντίσταση των 10,50 ευρώ, με την στήριξη να βρίσκεται στα 10,04 ευρώ.

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν για ακόμη μία συνεδρίαση για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,464% με πτώση 6,93%, και του δεκαετούς στο 1,372% με πτώση 1,15%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •