Η συμβολή του ΚΜΟ50 ημερών στη σημερινή συνεδρίαση-Σε προετοιμασία απάρσεως πέντε μετοχές

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 942,27 μονάδες με κέρδη 0,22%, πραγματοποιώντας νέα υψηλά έτους. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 120,8 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 59,44 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 52 έκλεισαν ανοδικά, 53 πτωτικά, και 80 παρέμειναν αμετάβλητες.

Με πιέσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση για τον γενικό δείκτη, οδηγώντας τον γρήγορα σε απώλειες άνω του 1%, στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 928,66 μονάδων, με την συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να διαπραγματεύονται με αρνητικό πρόσημο. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μισού, οι απώλειες για τον γενικό δείκτη άρχισαν να μειώνονται, όπου μια ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης διαγράφηκαν, με το τελικό πρόσημο να καθορίζεται στο τέλος, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 943,66 μονάδες.

Ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των Aegean, Γεκ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Σαράντη, Τράπεζας Αττικής, ΙΑΣΩ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, και Autohellas, ενώ πιέσεις δέχθηκαν αυτές των Eurobank, ΟΛΠ, Άβακα, Ικτίνου, και Profile.

Παρά την ευκαιρία τοποθετήσεων στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο τζίρος διαμορφώθηκε για ακόμη μία φορά στα επίπεδα των προηγούμενων συνεδριάσεων, με το τελικό πρόσημο να καθορίζεται στο τέλος. Ενδιαφέρον αποτελεί, η σημαντική στήριξη που βρήκε για ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση ο γενικός δείκτης στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (829 μονάδες) στο ωριαίο διάγραμμα, βγάζοντας σημαντικές άμυνας στα εν λόγω επίπεδα. Ζητούμενο συνεχίζει να παραμένει η αύξηση του τζίρου, κάτι το οποίο θα αποτελέσει και το εφαλτήριο για ακόμη υψηλότερα επίπεδα, πέριξ των 1.000 μονάδων.

Πακέτα συνεδρίασης

Πραγματοποιήθηκε το πακέτο του 38,44% που κατείχε η Μ. Καράτζη στην ομώνυμη επιχείρηση, στην τιμή των 8,42 ευρώ, συνολικής αξίας 47,49 εκατ. ευρώ ενώ η ΑΝΤΚΑΡ Μονοπρόσωπη, εταιρία συμφερόντων του Αντώνη Καράτζη προχώρησε στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το υπόλοιπο ποσοστό του 15,37%, με το τίμημα να ανέρχεται στα 10 ευρώ ανά μετοχή.

Ο γενικός δείκτης παρέμεινε για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στις 943 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 860 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 25,99 εκατ. τεμάχια, έναντι 28,70 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

O δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης παρέμεινε σε ανοδική πορεία, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.597 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 2.070 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Συνεχίζεται η πλευρική κίνηση για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται. Ο όγκος διαμορφώθηκε (3,02 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,44 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.282 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.217 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Προσπάθεια να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα κατέβαλλε και σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 11,53 εκατ. τεμάχια έναντι 19,32 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 913,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 725,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων έκλεισε στα 8,49 ευρώ με πτώση 0,12%, υποχωρώντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών. Η προσοχή στρέφεται στις επόμενες συνεδριάσεις, όπου πιθανή σταθεροποίηση της μετοχής πάνω από τον ΚΜΟ50 ημερών (8,498), θα την οδηγήσει στο πρόσφατο υψηλό των 8,83 ευρώ, όπου αποτελεί και την αντίσταση, με την στήριξη να βρίσκεται στα 8,31 ευρώ.

Η μετοχή του Φουρλή έκλεισε στα 5,80 ευρώ με κέρδη 0,35%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών. Οι αυξημένοι όγκοι αναμένεται να οδηγήσουν την μετοχή προς υψηλότερα επίπεδα, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 5,92 ευρώ, και η στήριξη στα 5,41 ευρώ.

Η μετοχή της MIG έκλεισε στα 0,108 ευρώ με πτώση 0,37%, συνεχίζοντας την συσσώρευση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών (0,1058 ευρώ). Η αύξηση του όγκου αναμένεται να οδηγήσει προς υψηλότερα επίπεδα την μετοχή, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,1116 ευρώ, και η στήριξη στον ΚΜΟ200 ημερών.

Η μετοχή της ΒΙΟΣΩΛ έκλεισε στα 0,437 ευρώ με πτώση 0,23%, συνεχίζοντας την συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα, και παραμένοντας με σχετική άνεση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,45 ευρώ, και η στήριξη στα 0,38 ευρώ.

Η μετοχή του ΜΟΥΖΑΚΗ έκλεισε στα 0,486 ευρώ με πτώση 0,82%, συνεχίζοντας στο εβδομαδιαίο διάγραμμα να κινείται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (0,45 ευρώ), διατηρώντας την πλαγιοανοδική του πορεία, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,49 ευρώ.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν για ακόμη μία συνεδρίαση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,469% με πτώση 7,96%, και του δεκαετούς στο 1,384% με πτώση 1,21%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •