Δεύτερη εβδομάδα κερδών στο Χρηματιστήριο Αθηνών-Ποιες μετοχές χρήζουν προσοχής

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 934,22 μονάδες με άνοδο 0,22%, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη 1,15%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,66 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 8,09 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 58 έκλεισαν ανοδικά, 45 πτωτικά, και 84 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη στην έναρξη της συνεδρίασης, βρέθηκε γρήγορα σε αρνητικό έδαφος, με τις πιέσεις να αυξάνονται στα μέσα της διαπραγμάτευσης, μετά την λήξη των παραγώγων, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 927,03 μονάδες. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης οι πιέσεις για τον γενικό δείκτη άρχισαν να περιορίζονται, με το τελικό πρόσημο να καθορίζεται στο κλείσιμο, όπου και σημειώθηκε το ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 934,22 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, Μυτιληναίου, Φουρλή, και QUEST, ενώ πιέσεις δέχθηκαν αυτές των Τιτάνα, AS Company, ΙΝΛΟΤ, ΙΝΤΚΑ, MIG, Πλαστικών Θράκης, και ΠΛΑΙΣΙΟ.

Το ποσοστό των εταιρειών του δείκτη FTSE25 που έκλεισαν με σήμα αγοράς διαμορφώθηκε στο 76% έναντι 64% την προηγούμενη εβδομάδα, με την μετοχή της Alpha Bank να είναι η μόνη από τις συστημικές με σήμα πώλησης. Σε υπεραγορασμένα επίπεδα ολοκλήρωσαν οι μετοχές των ΕΕΕ και Τέρνα Ενεργειακής.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η μετοχή της Εθνικής με 6,60%, με αυτή του ΟΠΑΠ να καταγράφει τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες με 5,14%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Autohellasμε 7.30%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Αττικής με 4,04%%.

Πακέτα συνεδρίασης

Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον γενικό δείκτη, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και ολοκληρώνοντας για ακόμη μία εβδομάδα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 953 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 820 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (126,9 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (132,0 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαία κέρδη 1,15%, παραμένοντας σταθερά πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, και ολοκληρώνοντας πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.515 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.108 μονάδες )γραμμή ΓΔ). Αξίζει να σημειωθεί, πως η δημιουργία «χρυσού σταυρού» βρίσκεται κοντά, κάτι που εάν πραγματοποιηθεί θα ενισχύσει την μεσοπρόθεσμη τάση του δείκτη.

Ο δείκτης FT40M κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 2,06%, παραμένοντας για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται. Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.373 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.166 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Με εβδομαδιαία κέρδη 2,51% ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον τραπεζικό δείκτη, διατηρώντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, και ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.000 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 760,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της ΚΛΜ έκλεισε στα 0,81 ευρώ με κέρδη 5,19%, ολοκληρώνοντας στο ημερήσιο διάγραμμα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παραμένει με θετική κλίση. Η διατήρηση των αυξημένων όγκων θα οδηγήσουν την μετοχή στην αντίσταση των 0,90 ευρώ, με την στήριξη να βρίσκεται στα 0,74 ευρώ. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η μετοχή έκλεισε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, όπου πιθανή διατήρηση της πάνω από αυτόν θα ενισχύσει τις πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα.

Η μετοχή του Τιτάνα έκλεισε στα 19,06 ευρώ με πτώση 1,24%, δημιουργώντας «χρυσό σταυρό», όπου εάν δεν τον ακυρώσει στις επόμενες συνεδριάσεις θα αυξήσει τις πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 19,91 ευρώ, και την στήριξη στα 17,96 ευρώ.

Η μετοχή της ΑΡΑΙΓ έκλεισε στα 8,80 ευρώ με κέρδη 1,27%, ολοκληρώνοντας ελάχιστα κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παραμένει με θετική κλίση, αποτυπώνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον. Η αντίσταση βρίσκεται στα 9,20 ευρώ, και η στήριξη στα 8,15 ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 4,25 ευρώ με κέρδη 0,47%, με την προσοχή να στρέφεται στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς στο εβδομαδιαίο διάγραμμα βρίσκεται κοντά στη δημιουργία «χρυσού σταυρού», όπου εάν πραγματοποιηθεί θα αυξήσει μεσοπρόθεσμα τις πιθανότητες της μετοχής για υψηλότερα επίπεδα. Η αντίσταση βρίσκεται στα 4,27 ευρώ, και η στήριξη στα 3,42 ευρώ.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ έκλεισε στα 4,84 ευρώ με πτώση 0,41%, εμφανίζοντας διάθεση για υψηλότερα επίπεδα, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 5,10 ευρώ, και η στήριξη στα 4,66 ευρώ.

Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,458 ευρώ με πτώση 0,14%, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παραμένει με θετική κλίση. Η αντίσταση στο εβδομαδιαίο διάγραμμα βρίσκεται στα 1,57 ευρώ, και η στήριξη στα 1,25 ευρώ.

Η μετοχή της QUEST έκλεισε στα 8,26 ευρώ με κέρδη 1,98%, όπου μετά την διόρθωση στις αρχές του έτους δείχνει διάθεση να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, με την στήριξη να βρίσκεται στα 7,70 ευρώ.

Η μετοχή της Autohellas έκλεισε στα 7,94 ευρώ με κέρδη 3,12%, πραγματοποιώντας νέα ιστορικά υψηλά, ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την στήριξη να βρίσκεται στα 7,22 ευρώ.

Η μετοχή των Πλαστικών Θράκης έκλεισε στα 2,08 ευρώ με πτώση 1,42%, ολοκληρώνοντας οριακά κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, καθώς και κάτω από αυτόν των πενήντα ημερών στο εβδομαδιαίο διάγραμμα. Η προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις στρέφεται, στην «κατάκτηση» των κινητών μέσων όρων των διακοσίων και πενήντα ημερών σε ημερήσιο κι εβδομαδιαίο διάγραμμα αντίστοιχα, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,19 ευρώ, και την στήριξη στα 1,98 ευρώ.

Αρνητικά πρόσημα σημειώθηκαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτήν του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,475% με πτώση 14,72%, και του δεκαετούς στο 1,415% με πτώση 0,25%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

*Ο δαίμων της τεχνολογίας χτύπησε τις εβδομαδιαίες αποδόσεις των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης