Με εκπλήξεις στο τέλος το Χρηματιστήριο Αθηνών-Οι μετοχές που δημιουργούν προσδοκίες

Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 932,13 μονάδες με άνοδο 0,37%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69,61 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 12,29 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 64 έκλεισαν ανοδικά, 31 πτωτικά, και 91 παρέμειναν αμετάβλητες.

Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διαπραγματεύθηκε σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο δεύτερο μισό αυτής, στις 923,85 μονάδες, όπου για ακόμη μία φορά στο ωριαίο διάγραμμα κατάφερε να βρει στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, οι απώλειες για τον γενικό δείκτη διαγράφηκαν, με τους αγοραστές να καθορίζουν το τελικό πρόσημο, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει στο τέλος ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 932,15 μονάδες.

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν οι μετοχές των Τιτάνα, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, και ΜΠΕΛΑ, ενώ σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή του ΟΠΑΠ (λόγω του έκτακτου μερίσματος του ενός ευρώ), και σε αυτές των Άβαξ και Κέκρωπα.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης κατάφερε να διατηρηθεί για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στις 943 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 860 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 18,94 εκατ. τεμάχια, έναντι 30,19 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

O δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τις πιθανότητες στις επόμενες συνεδριάσεις για διάσπαση της αντίστασης των 2.332 μονάδων (γραμμή ΑΒ) να παραμένουν αυξημένες, με την στήριξη να βρίσκεται στις 2.070 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Μικρές πιέσεις δέχθηκε σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επιχειρώντας να ξαναβρεί την ανοδική του τάση, με το σήμα αγοράς να διατηρείται. Ο όγκος διαμορφώθηκε (2,61 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,66 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.282 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.217 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ολοκλήρωσε ο τραπεζικός δείκτης, παρά το γεγονός ότι διατηρήθηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την προσοχή να στρέφεται στις επόμενες συνεδριάσεις και στο εάν θα καταφέρει να σταθεροποιηθεί πάνω από αυτόν ή όχι, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται σήμερα, και τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με θετική κλίση. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 12,63 εκατ. τεμάχια έναντι 20,90 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 913,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 725,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή του ΠΛΑΙΣΙΟ έκλεισε στα 3,66 ευρώ αμετάβλητη, διαγράφοντας τις πιέσεις που δέχθηκε κατά την συνεδρίαση, με την τάση να παραμένει ανοδική, αλλά σταδιακά να εξασθενίζει. Το σήμα αγοράς διατηρήθηκε, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,72 ευρώ, και η στήριξη στα 3,39 ευρώ.

Η μετοχή ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ έκλεισε στα 0,25 ευρώ με κέρδη 14,68%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, καθώς και πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Το σήμα αγοράς διατηρείται για την μετοχή, όπου εάν οι όγκοι παραμείνουν και στις επόμενες συνεδριάσεις υψηλοί, τότε θα κινηθεί προς την αντίσταση των 0,27 ευρώ, με την επόμενη να βρίσκεται στα 0,318 ευρώ. Η στήριξη βρίσκεται στα 0,1725 ευρώ.

Η μετοχή της ΕΛΓΕΚΑ έκλεισε στα 0,398 ευρώ με κέρδη 3,65%, ενισχύοντας την ανοδική της τάση, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η στήριξη βρίσκεται στα 0,29 ευρώ.

Η μετοχή του Αγροτικού Οίκου Σπύρου έκλεισε στα 0,232 ευρώ με πτώση 5,69%, ολοκληρώνοντας έπειτα από δύο συνεδριάσεις κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, καθώς και κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την ανοδική τάση να παραμένει, και το σήμα αγοράς να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,24 ευρώ, και η στήριξη στα 0,19 ευρώ.

Η μετοχή της SPACE HELLAS έκλεισε στα 5,16 ευρώ με κέρδη 3,41%, διατηρώντας το σήμα αγοράς, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με θετική κλίση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 5,36 ευρώ, και η στήριξη στα 4,38 ευρώ.

Αρνητική εικόνα επικράτησε σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,498% με πτώση 8,79%, και του δεκαετούς στο 1,398% με πτώση 0,50%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •