Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να εμποδίσουν απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου

Η απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου για απέλαση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα φέρεται να έγινε προσπάθεια παρεμπόδισής της από τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε, την Κυριακή (05/01), υπέρ της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων και, όπως μεταδίδει το Axios επικαλούμενο δύο αξιωματούχους των ΗΠΑ που δεν κατονομάζονται αλλά και έναν Ιρακινό, η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να παρεμποδίσει τη λήψη της εν λόγω απόφασης.

Ο ένας από τους δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησε χαρακτήρισε ως «καταστροφική για το Ιράκ» ενδεχόμενη αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο αξιωματούχος φέρεται να είπε:

«Είναι η ανησυχία μας ότι το Ιράκ θα λάβει μια βραχυπρόθεσμη απόφαση που θα έχει καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα και την ασφάλειά της. Είναι και αυτό που θα συνέβαινε οικονομικά εάν θα επέτρεπαν στο Ιράν να εκμεταλλευτεί την οικονομία τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να εμπίπτουν στις κυρώσεις που επιβάλλονται στο Ιράν. Δεν θέλουμε να το δούμε. Προσπαθούμε πολύ σκληρά να εργαστούμε για να μην συμβεί αυτό».

Το Axios επικαλείται και Ιρακινό αξιωματούχο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι πολλοί Κούρδοι και Σουνίτες του κοινοβουλίου του Ιράκ, που υποστηρίζουν την αμερικανική παρουσία στο Ιράκ, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία για την απέλαση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, από ιρακινές περιοχές.

Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μια προσωρινή νίκη για τα φιλοϊρανικά κόμματα, αλλά είναι -επίσης- ένα σαφές μήνυμα από τους Σουνίτες και από τους Κούρδους [που δεν ψήφισαν] και από κάποιους Ιρακινούς Σιίτες, για τους Αμερικανούς να τους πουν ότι θέλουμε να μείνετε στο Ιράκ».

Πηγή:sputniknews,gr