Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από την σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 920,09 μονάδες με πτώση 1,14%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,41 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 4,36 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 21 έκλεισαν ανοδικά, 83 πτωτικά, και 81 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διαπραγματεύθηκε σε αρνητικό έδαφος, με τις πιέσεις να ενισχύονται έως και τα μέσα αυτής, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 909,60 μονάδες, προτού περιοριστούν λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Aegean, Βιοχάλκο, Εθνικής, Eurobank, Σαράντη, Φουρλή, Cenergy, Άβακα, Τράπεζας Αττικής, Κέκρωπα, ΙΝΤΚΑ, ΟΛΘ, και Ολυμπιακής Τεχνικής, ενώ σημαντικά αυξημένο όγκο σε σχέση με χθες πραγματοποίησε η μετοχή της ΤΡΑΣΤΟΡ. Ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των LAMDA Development και ΙΝΚΑΤ.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, συγκαταλέγεται ο περιορισμός των απωλειών στο τέλος, με τις πιέσεις να μην παίρνουν την μορφή sell-off, καθώς και η στήριξη που βρήκε ο γενικός δείκτης στο ωριαίο γράφημα στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, προϊδεάζοντας μας θετικά για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Το ποσοστό των εταιρειών του δείκτη FTSE25 που έκλεισαν με σήμα αγοράς διαμορφώθηκε στο 100%. Σε υπεραγορασμένα επίπεδα ολοκλήρωσαν οι μετοχές των ΔΕΗ και LAMDA Development, με αυτή της Γεκ Τέρνα να κλείνει σχεδόν στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης.

Πακέτα συνεδρίασης

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η μετοχή της LAMDA Development με 4,10%, με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες να πραγματοποιεί η μετοχή του Φουρλή με 2,56%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της ΙΝΚΑΤ με 14,01%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Quest με 4,73%.

Με οριακές εβδομαδιαίες απώλειες 0,05% ολοκλήρωσε ο γενικός δείκτης, διατηρώντας το σήμα αγοράς, και ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 953 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 820 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (60,25 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (124,1 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαίες απώλειες 0,32%, παραμένοντας για όγδοη διαδοχική εβδομάδα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, και ολοκληρώνοντας πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.515 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.108 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ο δείκτης FT40M πραγματοποίησε εβδομαδιαίες απώλειες 0,34%, επιχειρώντας ανεπιτυχώς να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, παραμένοντας μεταξύ αυτών των πέντε και δέκα, με το σήμα πώλησης να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 1.211 μονάδες, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων, στις 1.113 μονάδες.

Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε με εβδομαδιαία πτώση 2%, διατηρώντας παρόλα αυτά στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, και ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.000 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 760,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής έκλεισε στα 7,80 ευρώ με πτώση 1,52%, παραμένοντας στο εβδομαδιαίο γράφημα σταθερά πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 7,95 ευρώ, και η στήριξη στα 7,192 ευρώ.

Η μετοχή του Φουρλή έκλεισε στα 5,70 ευρώ με πτώση 3,39%, διατηρώντας το σήμα αγοράς στο εβδομαδιαίο γράφημα, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 5,97 ευρώ, και η στήριξη στα 5,29 ευρώ.

Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων έκλεισε στα 8,69 ευρώ με πτώση 1,03%, ολοκληρώνοντας στο εβδομαδιαίο γράφημα για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,71 ευρώ, και η στήριξη στα 8,48 ευρώ.

Η μετοχή της ΜΠΕΛΑ έκλεισε στα 18,64 ευρώ με πτώση 0,27%, διατηρώντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 18,51 ευρώ, και η στήριξη στα 17,49 ευρώ.

Μικτά πρόσημα σημειώθηκαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,496% με πτώση 17,06%, και του δεκαετούς στο 1,403% με πτώση 3,08%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    21
    Shares
  •  
  •  
  • 21
  •