Η Goldman Sachs, το αμερικανικό χρέος, και τα 1,5 τρισ. δολάρια

Τον Δεκέμβριο, στα Αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάστηκε ένα περίεργο μήνυμα με αναφορά σε μια μελέτη της Goldman Sachs Bank: από τις αρχές του φθινοπώρου του 2019, οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ρίχνουν στην κυκλοφφορία νέα ισοδύναμα δολάρια αξίας 100 δισεκατομμυρίων κάθε μήνα και ταυτόχρονα εξαφανίζονται μετρητά και χρυσός από την κυκλοφορία για τα ίδια 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Wall Street Journal έγραψε ότι «οι κεντρικές τράπεζες δεν ξέρουν πού πήγαν».

Στις 23 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στέπεν Μνούχιν παραδέχτηκε ότι $1.500.000.000.000. Usd.σε λογαριασμούς 100 δολαρίων ήταν εκτός του ελέγχου της Fed και του Treasury. Αυτή η τεράστια προσφορά χρήματος, τόνισε ο υπουργός, “τοποθετήθηκε στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών σε όλο τον κόσμο”.

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι τα χρήματα εκτελούν διάφορες λειτουργίες. Πρώτα απ ‘όλα, είναι ένα μέτρο αξίας. Επιπλέον, αποτελούν μέσο ανταλλαγής, πληρωμών και συσσώρευσης. Τα χρήματα λέγεται ότι είναι το αίμα της οικονομίας. Όσο ταχύτερη είναι η κυκλοφορία των χρημάτων, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται η οικονομία. Κυκλοφορία “αίματος” – χρήση χρημάτων ως μέσου ανταλλαγής (συναλλαγές αγοράς και πώλησης) και πληρωμές (πληρωμή φόρων, εξυπηρέτηση πιστωτικών συναλλαγών κ.λπ.). Όσον αφορά μια τέτοια λειτουργία χρημάτων όπως η συσσώρευση, αντιθέτως, εμποδίζει την κυκλοφορία του “αίματος”. Η συζήτηση σχετικά με την τύχη των λογαριασμών των 100 δολαρίων κατά ενάμισι τρισεκατομμύριο δολάρια δείχνει: τα τραπεζογραμμάτια μεγάλων ονομαστικών αξιών παύουν να εκπληρώνουν τις λειτουργίες ανταλλαγής και πληρωμής, καθιστώντας το μέσο συσσώρευσης. Και εγκαθίστανται στις τράπεζες των κεντρικών τραπεζών, σε χρηματοκιβώτια εμπορικών τραπεζών, τραπεζικών θυρίδων ή σε στρώματα.

Θα δώσω τους αριθμούς. Κατά την τελευταία δεκαετία, η τροφοδοσία μετρητών που δημιουργήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξηθεί σαν χιονόμπαλα. Το Μάρτιο του 1961 ανέρχονταν μόνο σε 48,4 δισεκατομμύρια δολάρια και από τις αρχές του φθινοπώρου του 2014 έφθασε στα 4.075 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μάζα των μετρητών που εκδόθηκε από την Federal Reserve (νομισματικό άθροισμα M0) στα τέλη Νοεμβρίου 2019 ήταν 3.315,6 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ το προηγούμενο μήνα ανήλθε σε 3.252,8 δισ. δολάρια, όπως φαίνεται, κατά τη διάρκεια του μήνα τροφοδοτείτο σε χαρτί 62,8 δισ. δολάρια από το τυπογραφείο της ΗΠΑ Fed.
Τα τραπεζογραμμάτια αξίας 1 δολαρίου κατέχουν την πρώτη θέση από την άποψη του αριθμού των τραπεζογραμματίων , αλλά πριν από τρία χρόνια καταγράφηκε στην πρώτη θέση το νόμισμα των 100 δολαρίων. Εδώ είναι η διάταξη στο τέλος του περασμένου έτους (ο αριθμός των σημειώσεων, σε μονάδες δισεκατομμυρίων): τραπεζογραμμάτια των $ 100 – 13,5, τραπεζογραμμάτια του 1 δολαρίου – 12,5, τραπεζογραμμάτια των 20 $ – 9,5, τραπεζογραμμάτια των 5 δολαρίων – 3,4, Τραπεζογραμμάτια τω 5 δολαρίων – 2.0,Το μικρότερο τραπεζογραμμάτιο σε ονομαστική αξία είναι αυτά των $ 50 και $ 2 (λιγότερο από 2 δισεκατομμύρια μονάδες το καθένα).

Τα τραπεζογραμμάτια με ονομαστικές αξίες του $ 1 και των $ 20 εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται αρκετά ενεργά ως μέσο ανταλλαγής και πληρωμής. Και, βεβαίως, έχοντας κάνει κάποιες περιστροφές στην οικονομία και αφού γίνουν τσαλακωμένα τραπεζογραμμάτια θα επιστρέψουν εκεί που γεννήθηκαν, δηλαδή στην αμερικανική Κεντρική Τράπεζα. Εκεί θα τερματίσουν τη ζωή τους (θα καταστραφούν σε ειδικούς κλιβάνους).

Αλλά τραπεζογραμμάτια των 100 δολαρίων ως έχουν χρησιμοποιούνται σπάνια σήμερα. Και δεν επιστρέφουν στον τόπο της γέννησής τους. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εκτυπώνει όλο και περισσότερα από αυτά τα τραπεζογραμμάτια, αλλά είναι πολύ λίγα στην κυκλοφορία, σχεδόν όλα πηγαίνουν αμέσως σε χρηματοκιβώτια και κάτω από στρώματα. Με το τυπογραφείο της, η Federal Reserve εξυπηρετεί κυρίως ξένες χώρες. Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, περίπου το 80% όλων των χρηματικών ποσών σε δολάρια φεύγει , κυρίως με τη μορφή λογαριασμών των 100 δολαρίων.

Πρόσθετη ζήτηση για λογαριασμούς 100 δολαρίων στον κόσμο προέκυψε εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 27 Απριλίου 2019 σταμάτησε να εκδίδει τραπεζογραμμάτια σε ονομαστική αξία 500 ευρώ. Ήταν το δεύτερο σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό μέσο του θησαυρού στον κόσμο μετά το τραπεζογραμμάτιο των 100 δολαρίων. Η διαδικασία μεταφοράς αποταμιεύσεων από χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στο αμερικανικό δολάριο μετρητών έχει αρχίσει τώρα.

Η αύξηση της ζήτησης για τραπεζογραμμάτια των 100 δολαρίων είναι κάπως αποδυναμωμένη από την αυξανόμενη ζήτηση για ένα τέτοιο εργαλείο αποθεματοποίησης όπως ο χρυσός. Οι συντηρητικοί επενδυτές προτιμούν το κίτρινο μέταλλο για διάφορους λόγους.

Πρώτον, στην Αμερική για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, συνεχίστηκε η συζήτηση σχετικά με το θέμα της σκοπιμότητας έκδοσης λογαριασμών 100 δολαρίων. Όπως εδώ και καιρό, έχουν μετατραπεί σε μέσο χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και μέσο διαφθοράς και εξυπηρέτησης της σκιώδους οικονομίας. Παρεμπιπτόντως, το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιήθηκε ταυτόχρονα για να σταματήσει η έκδοση τραπεζογραμματίων στις Ηνωμένες Πολιτείες με ονομαστική αξία πάνω από 100 δολάρια (έως το 1945, εκδόθηκαν τραπεζογραμμάτια των 500, 1.000, 10.000 και 100.000 δολαρίων, τα οποία τελικά αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 1969). Σήμερα, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είναι το πνευματικό κέντρο που διοργανώνει την εκστρατεία ενάντια στον λογαριασμό των 100 δολαρίων. Ο πιο διάσημος μαχητής ενάντια στο τραπεζογραμμάτιο των 100 δολαρίων είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Lawrence Summers.

Δεύτερον, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι η υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος μπορεί να ξεκινήσει. Ο Donald Trump δηλώνει ρητά ότι για να αναβιώσει η οικονομία, χρειαζόμαστε ένα αδύναμο δολάριο που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Αμερικής. Αν αύριο το αμερικανικό δολάριο πέσει κάτω, θα υποτιμήσει τη συσσώρευση των δολαρίων σε οποιαδήποτε μορφή – τόσο σε όχι μετρητά όσο και σε μετρητά.

Τρίτον, τα χρέη της Αμερικής αυξάνονται γρήγορα. Στις 31 Οκτωβρίου 2019, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 23 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και υπάρχουν και τα χρέη του τραπεζικού τομέα, των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών και του τομέα των νοικοκυριών. Συνολικά-περισσότερα από 70.000.000.000.000. Usd. Εκτιμάται ότι το ισοδύναμο τουλάχιστον του ενός τέταρτου του ΑΕΠ των ΗΠΑ δαπανάται για την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους μόνο. Έτσι, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ένας από τους τρόπους εξόδου της Αμερικής από την παγίδα χρέους θα μπορούσε να είναι μια απότομη υποτίμηση του δολαρίου των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, τα χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων θα μετατρέπονται σε χαρτί απορριμμάτων.
Παρ ‘όλα αυτά, η ζήτηση για αυτά εξακολουθεί να αυξάνεται. Τονίζω για άλλη μια φορά ότι μιλάμε κυρίως για τη ζήτηση από άλλες χώρες – ειδικά εκείνες στις οποίες η συναλλαγματική ισοτιμία μετατοπίζεται ή όπου τα εθνικά χρήματα έχουν σταθερή τάση υποτίμησης. Οι κυριότερες χώρες όπου οι ταμειακές ροές του δολαρίου απομακρύνονται και όπου εγκαθίσταται: η Ρωσία, η Κίνα, η Αργεντινή, η Νότια Κορέα, η Τουρκία … Και πρωτίστως όσον αφορά το συσσωρευμένο βάρος δολαρίων σε μετρητά – τη Ρωσία.

Οι ειδικοί της FCP Financial Management εκτιμούν τη μάζα αμερικανικών τραπεζογραμματίων στα χέρια των Ρώσων σε 35-40 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό είναι μια πολύ μέτρια εκτίμηση. Πίσω στο 2006-2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, υπήρχαν μετρητά αξίας 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μου, στις αρχές του 2019, όλα τα ξένα μετρητά στη Ρωσία έφτασαν τα 84 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τουλάχιστον 70 δισεκατομμύρια δολάρια αντιστοιχούσαν σε τραπεζογραμμάτια των 100 δολαρίων. Και η μάζα των ρουβλίων σε μετρητά από την 1η Ιανουαρίου 2019 ανήλθε σε 9.939 δισεκατομμύρια ρούβλια. (στην επίσημη τιμή είναι 143 δισεκατομμύρια δολάρια).

Δηλαδή, στη συνολική προσφορά χρήματος μετρητών της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ρούβλια σε μετρητά + μετρητά σε ξένο νόμισμα), όπου τα ξένα τραπεζογραμμάτια αντιπροσώπευαν το 37%. Και το μερίδιο των λογαριασμών των 100 δολαρίων έφθασε περίπου το 30%. Με άλλα λόγια, το δολάριο μετρητών έχει καταλάβει σημαντικό μέρος της ρωσικής χρηματαγοράς.

Σε σχέση με την προαναφερθείσα δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών σχετικά με τα “ελλείποντα” δολάρια, προτάθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούσαν συγκεκριμένα μετρητά σε όλο τον κόσμο προκειμένου να ανακοινώσουν την εποχή του X ότι τα ψεύτικα τραπεζογραμμάτια ήταν στα χέρια ξένων. Όπως η άντληση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος με λογαριασμούς 100 δολαρίων είναι μια ειδική επιχείρηση που διεξάγεται από κοινού από την Federal Reserve, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το θέμα των χρημάτων του ελικοπτέρου (ρίξιμο χρημάτων στην αγορά που δεν είναι υπολογισμένα) , που συζητήθηκε σήμερα στη Ρωσία, πρόσθεσε θερμότητα σε αυτή τη συζήτηση. Αυτά τα χρήματα μπορούν να τεθούν σε κυκλοφορία μόνο ως απομιμήσεις. Θυμάμαι ότι το 2002, ο μελλοντικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι δεν απέκλεισε τη δυνατότητα χρήσης χρήματος με ελικόπτερο για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Ίσως θα ξεγελάσουν σε κάτι και δεν έπρεπε μιλήσουν δυνατά;

Πράγματι, η γραμμή μεταξύ πραγματικών και πλαστών δολαρίων είναι πολύ ασταθής, και αυτό είναι γνωστό σε όσους αγαπούν να “συλλέγουν” λογαριασμούς δολαρίων. Σχετικά με αυτό στο επόμενο έτος.

Πηγή:tokoutsavaki.blogspot.com