Στο μισό η ζήτηση repos από τις τράπεζες των ΗΠΑ

Η πρόσφατη συμφωνία επαναγοράς της αγοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, ή η συμφωνία επαναγοράς, υπογράφηκε από τις τράπεζες. Οι πρωτογενείς δανειστές ζήτησαν 18 δισ. δολάρια repos 14 ημερών της Fed την Πέμπτη, η οποία υπολείπεται των 35 δισ. δολαρίων που προορίζονταν για την συγκεκριμένη δημοπρασία.

Ήταν η τρίτη προσπάθεια στις τελευταίες ημέρες ώστε να υπερβεί τη ζήτηση των τραπεζών. Η Fed προσέφερε επίσης εχθές overnight repo με ύψους 120 δισ. δολαρίων, με τις τράπεζες να ζητούν μόνο περίπου 29 δισ. δολάρια. Η εξασθενημένη ζήτηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι οι τράπεζες πλήττονται από τους περιορισμούς στους ισολογισμούς τους. Οι προηγούμενες εκδόσεις repos είχαν αυξημένη ζήτηση, καθώς οι τράπεζες έσπευσαν να ενισχύσουν τα αποθεματικά τους.

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη διαθέσει πάνω από 200 δισ. δολάρια στις χρηματαγορές μέσω των πράξεων repo. Οι εισφορές κεφαλαίου ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου, όπου το επιτόκιο δανεισμού μιας ημέρας από την Fed έφθασε στο 10%, από το προβλεπόμενο όριο του 2%. Η τράπεζα έχει επίσης αγοράσει ομόλογα του Δημοσίου, ώστε να περιορίσει την πίεση στην χρηματαγορά.

Η Fed αύξησε τις σχεδιαζόμενες συμφωνίες επαναγοράς που είχαν προγραμματιστεί μεταξύ 31 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου στο ανώτατο όριο των 150 δισ. δολαρίων από το προηγούμενο όριο των 120 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της 12ης Δεκεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να προσφέρει περισσότερα από 260 δισ. δολάρια σε repos έως τα τέλη του έτους.

Ben Winck

Πηγή:markets.businessinsider.com