Στη Βρετανία, στις εκλογές ξεκίνησαν τώρα οι παγκόσμιοι ‘πόλεμοι των πολιτισμών’

Σε βαρυσήμαντο άρθρο της στους Times του Λονδίνου, η έγκυρη δημοσιογράφος Clare Foges επισημαίνει ότι στις εκλογές της Βρετανίας, κρίθηκαν όχι απλά η παγκοσμιοποίηση αλλά και οι ΄πόλεμοι των πολιτισμών’.
Επισημαίνει ότι το Εργατικό κόμμα για να ξανακερδίσει τις καρδιές των εργζομένων πρέπει να ξαναδεί το θέμα των ‘πολέμων των πολιτισμών’ το οποίο δηλητηρίασε την Βρετανική κοινωνία, και πλέον φαίνεται να υπάρχει ‘πολιτισμική στροφή΄ανάμεσα στους Βρετανούς. Πολιτισμική στροφή που αλλάζει τον ρού της παγκόσμιας ιστορίας.


Συγκεκριμένα, στο ιστορικό αρθρο της η συγγραφέας αναφέρει
‘Εκτός από την Brexit, οι εκλογές αυτές αφορούσαν μια ΑΓΝΩΣΤΗ σιωπηρή πλειοψηφία που πίεζε πίσω από τους πολεμιστές των ανισοτήτων της κοινωνίας. Μας λένε ότι εκατομμύρια ψήφισαν το συντηρητικό κόμμα του Μπορίς Τζόνσον στις εκλογές για να υλοποιηθεί το Brexit. Αυτό είναι σίγουρα αλήθεια, αλλά υποψιάζομαι ότι υπήρχε άλλος, σε μεγάλο βαθμό υποσυνείδητος λόγος για τη μεγάλη νίκη του Μπορίς Τζόνσον, που είναι οι πολέμοι πολιτισμού που σπρώχνουν τη χώρα μας. Υπάρχει η αίσθηση ότι μόνο το Συντηρητικό Κόμμα θα αντιταχθεί στην παράξενη και ανάρμοστη κατεύθυνση που πολλοί επιθυμούν να μας οδηγήσουν – και αν το Εργατικό κόμμα θέλει να έχει ελπίδα να κερδίσει και πάλι την επόμενη δεκαετία, εκείνοι που αγωνίζονται να οδηγήσουν το κόμμα πρέπει να δώσουν προσοχή. Για πολύ καιρό οι «πολέμοι της κουλτούρας» δεν φαινόταν παρά μια διαδοχή ανόητων ιστοριών: η Marks & Spencer απομάκρυνε ένα σάντουιτς που περιείχε το Gentleman’s Relish επειδή ήταν «σεξιστική», απαγόρευσε τα ΄σομπρέρος’ από τις πανεπιστημιακές πανεπιστημιουπόλεις για λόγους «πολιτιστικής οικειοποίησης», καθαρίστηκε από την αναφορά του Κυρίου μας, για να μην προσβάλει εκείνους που δεν πιστεύουν σε αυτόν…


Ξανά και ξανά, η αλήθεια και η αίσθηση και η αναγραφή του βιολογικού γεγονότος αναδιαμορφώνονται ως φανατισμός. Την περασμένη εβδομάδα μια γνωστή φορολογική εμπειρογνώμονας στην Βρετανία έστειλε tweet ότι οι τρανσέξουαλ άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αλλάξουν το βιολογικό τους φύλο και, γι αυτό τον λόγο απολύθηκε! Έχασε την υπόθεσή της εναντίον των πρώην εργοδοτών της, ενώ ο δικαστής που έδωσε την εκπληκτική ετυμηγορία ότι η αναφορά των γεγονότων για τα χρωμοσώματα XX και XY είναι μια “προσέγγιση που δεν αξίζει σεβασμό σε μια δημοκρατική κοινωνία”!


Η διάσπαση μεταξύ των αγωνιζομένων πολεμιστών και της σιωπηρής πλειοψηφίας δεν ταιριάζει απόλυτα σε αυτό μεταξύ των υπερ και κατα του BREXIT. Αυτό δεν είναι θέμα 50-50. Εάν οi Εργατικοί θέλουν να κερδίσουν και πάλι, η νέα ηγεσία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν και οι φωνές των αγωνιζομένων πολεμιστών μπορεί να φωνάζουν τα πιο δυνατά στα κοινωνικά μέσα, στην πραγματική κοινωνία είναι πολύ λιγότεροι απο την σιωπηρή πλειοψηφία.Η αντικειμενική αλήθεια και το βιολογικό γεγονός δεν πρέπει να απομακρύνονται εξαιτίας ενός μικρού αριθμού ανθρώπων που φωνάζουν δυνατά στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, απειλώντας να επισημάνουν όσους διαφωνούν μαζί τους ως φανατικοί. Ο επόμενος ηγέτης του Εργατικού κόμματος, πρέπει να λάβει σοβαρα και αυτο υπόψιν, μαχόμενος όχι μόνο (και σωστά) τη μάχη για εξάλειξη των ανισοτήτων πλούσιων-φτωχών αλλα και για τη σιωπηρή πλειοψηφία στους πολέμους των πολιτισμών’.

Στα παραπάνω καλό είναι να σημειώσουμε ότι ο ‘πόλεμος των πολιτισμών’ ίσως κρίνει πλέον σειρά εκλογών, όχι μόνο στην Βρετανία αλλά παγκόσμια. Τα συμπεράσματα των βρετανικών εκλογών πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά και από την Ελληνική πολιτική ηγεσία.

new-economy.gr

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •