Παραμένει ο συναγερμός στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 861,67 μονάδες με πτώση 0,24%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60,04 ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 4,74 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 40 ανοδικά, 60 πτωτικά, και 87 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά το θετικό ξεκίνημα που πραγματοποίησε ο γενικός δείκτης το πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης, όπου και σημειώθηκε το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 867,18 μονάδων, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς γρήγορα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, με τις απώλειες όμως να μην διευρύνονται. Η εναλλαγή προσήμου κυριάρχησε και στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 861,53 μονάδες, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκε για ακόμη μία μέρα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ελέω Κέκρωπα, έπειτα από την αίτηση του ελληνικού δημοσίου για την απόφαση αναίρεσης του Εφετείου Αθηνών.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των ΔΕΗ, Εθνικής, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής, AS Company, MLS, και ΠΛΑΙΣΙΟ, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν αυτές των ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Φουρλή, Κέκρωπα, Attica Bank, Νηρέα, και Παπουτσάνη, με τον τζίρο να διαμορφώνεται για ακόμη μία διαπραγμάτευση σε χαμηλά επίπεδα. Ιδιαίτερα αυξημένο όγκο σε σχέση με χθες πραγματοποίησαν οι μετοχές των Κέκρωπα, ΦΡΙΓΟ, και ΔΡΟΜΕΑ.

Με την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης η τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη και της πλειοψηφίας των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στις σημαντικές στηρίξεις από όπου μπορούν να αντιδράσουν γενικός δείκτης και μετοχές, κάτι το οποίο πιθανών να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. Σημαντικές στηρίξεις για τον γενικό δείκτη αποτελούν οι 858 και 846 μονάδες.

Πακέτα συνεδρίασης

Η Optima Bank διατηρεί για την μετοχή της ΜΠΕΛΑ την τιμή στόχο των 22,5 ευρώ, και την σύσταση αγορά.

Η Euroxx θέτει τιμή στόχο για την μετοχή της Motor Oil τα 29,0 ευρώ, και σύσταση overweight.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα διατηρήθηκε ο γενικός δείκτης, ο οποίος παρέμεινε με σήμα πώλησης, ολοκληρώνοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και αυξάνοντας τις πιθανότητες για περαιτέρω υποχώρηση του στις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ μέχρι στιγμής δείχνει να διατηρείται πάνω από την γραμμή ανοδικής τάσης που δημιουργήθηκε από τα μέσα του προηγουμένου Αυγούστου (κόκκινο βέλος). Η αντίσταση βρίσκεται στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 837 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (19,6 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (22,56 εκατ. τεμάχια). Αξίζει να σημειωθεί, πως στο ωριαίο γράφημα ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την προσοχή να στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση για το εάν θα καταφέρει ή όχι να εξέλθει από αυτήν.

Πιέσεις στο τέλος για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος παρέμεινε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για συνέχιση της πτωτικής του πορείας, με το σήμα πώλησης να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.271 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.070 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Συνεχίστηκε η καθοδική πορεία του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος παρέμεινε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες στις επόμενες μέρες για ανοδική αντίδραση. Ο «σταυρός του θανάτου» διατηρήθηκε, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ο όγκος διαμορφώθηκε (3,47 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (3,33 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.249 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.123 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ανεπιτυχής η προσπάθεια του τραπεζικού δείκτη να βρεθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, παρά τα σημερινά του κέρδη, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με αρνητική κλίση. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 12,21 εκατ. τεμάχια έναντι 14,95 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 913,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 725,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή του Τιτάνα έκλεισε στα 18,02 ευρώ με πτώση 0,66%, εμφανίζοντας για ακόμη μία συνεδρίαση αδυναμία να κινηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 18,796 ευρώ, και η στήριξη στα 18,017 ευρώ.

Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 1,524 ευρώ με πτώση 2,31%, ολοκληρώνοντας κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με αρνητική κλίση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,8252 ευρώ, και η στήριξη στα 1,488 ευρώ.

Η μετοχή του Κέκρωπα έκλεισε στα 1,75 ευρώ με πτώση 28,72%, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,85 ευρώ, και η στήριξη στα 1,1623 ευρώ.

Η μετοχή της ΦΡΙΓΟ έκλεισε στα 0,191 ευρώ με πτώση 0,52%, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πενήντα και διακοσίων ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,2059 ευρώ, και η στήριξη στα 0,1879 ευρώ. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση.

Αρνητικά κινήθηκαν και σήμερα οι αποδόσεις για την πλειοψηφία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,528% με πτώση 7,62%, και του δεκαετούς στο 1,363% με πτώση 2,29%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •