Τα θετικά κι αρνητικά μηνύματα από την σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 888,68 μονάδες με κέρδη 0,84%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,24 ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 12,98 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 58 ανοδικά, 52 πτωτικά, και 82 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφηκαν σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να πραγματοποιεί εναλλαγές προσήμου και να σημειώνει την πρώτη ώρα της συνεδρίασης υψηλό στις 886,15 μονάδες, για να υποχωρήσει σταδιακά στη συνέχεια, και να βρεθεί στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης εκ νέου σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 878,71 μονάδες. Στη συνέχεια εντολές αγοράς επανέφεραν τον γενικό δείκτη σε θετικό έδαφος οδηγώντας τον σε υψηλότερα επίπεδα, έως το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 888,68 μονάδων, με αρκετές μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να διαμορφώνουν το τελικό τους πρόσημο στο τέλος.

Ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των Aegean, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ,Τράπεζα Πειραιώς, Σαράντης, και Φουρλής, ενώ ιδιαίτερα αυξημένο όγκο σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποίησαν οι μετοχές των Aegean και ΠΕΡΣΕΥΣ.

Στα θετικά που προέκυψαν από την σημερινή συνεδρίαση, είναι ότι ο γενικός δείκτης φαίνεται να βρίσκει στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (874,5 μονάδες), διατηρώντας την πλαγιοανοδική του τάση από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου. Στα αρνητικά, συγκαταλέγεται ο χαμηλός τζίρος που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο οποίος δεν μπορεί να ισχυροποιήσει οποιαδήποτε άνοδο του γενικού δείκτη, κάτι το οποίο έγινε εμφανές και στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας με την αδυναμία του να διατηρηθεί με σχετική ευκολία πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Πακέτα συνεδρίασης

Αντίδραση πραγματοποίησε σήμερα ο γενικός δείκτης, ο οποίος δεν κατάφερε να ακυρώσει το σήμα πώλησης, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες μέρες και στο εάν θα καταφέρει ή όχι να βρεθεί πάνω από αυτούς. Η αντίσταση παραμένει στις 915 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 836,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με οριζόντια κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (14,98 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (24,22 εκατ. τεμάχια).

Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με το σήμα αγοράς να συνεχίζει να διατηρείται οριακά, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική μέρα κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.375 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα παραμένει ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διατηρήθηκε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, εμφανίζοντας για ακόμη μία συνεδρίαση σαφή αδυναμία να διασπάσει ανοδικά του κινητούς μέσους όρους των διακοσίων και πενήντα ημερών, βρίσκοντας όμως στήριξη για ακόμη μία φορά στα τρέχοντα επίπεδα. Ο «χρυσός σταυρός» ακυρώθηκε σήμερα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για χαμηλότερα επίπεδα για τον δείκτη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ο όγκος διαμορφώθηκε (2,21 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (3,51 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.247 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Μικρά κέρδη σήμερα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος παρέμεινε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει οριζόντια. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 9,16 εκατ. τεμάχια έναντι 16,48 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της ΜΠΕΛΑ έκλεισε στα 18,48 ευρώ με κέρδη 4,41%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης όμως να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 18,704 ευρώ, και η στήριξη στα 17,489 ευρώ.

Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 1,698 ευρώ με πτώση 1,39%, παραμένοντας σε πλευρική κίνηση, και ολοκληρώνοντας κάτω και από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,8252 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6708 ευρώ.

Η μετοχή του Σαράντη έκλεισε στα 8,63 ευρώ με κέρδη 3,63%, με την μετοχή να προσπαθεί να απομακρυνθεί σήμερα από τα τρέχοντα επίπεδα, πραγματοποιώντας αυξημένους όγκους για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,7453 ευρώ, και η στήριξη στα 7,940 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,0 ευρώ με κέρδη 0,92%, ολοκληρώνοντας σε θετικό έδαφος έπειτα από δύο αρνητικές συνεδριάσεις, με την μετοχή να συνεχίζει να βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, κάτι το οποίο πιθανών να την οδηγήσει στις επόμενες συνεδριάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Η αντίσταση βρίσκεται στα 11,245 ευρώ, και η στήριξη στα 9,905 ευρώ.

Μικτά πρόσημα καταγράφηκαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,656% με πτώση 10,08%, και του δεκαετούς στο 1,538% με πτώση 2,10%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    15
    Shares
  •  
  •  
  • 15
  •