«Σκληρή» απάντηση της ελληνικής αποστολής στα εγκαίνια του αγωγού TANAP

Η Ελλάδα δείχνει αποφασισμένη από εδώ και πέρα να μη σηκώσει κουβέντα από τις προκλητικές έκνομες παλαβομάρες που ξεστομίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, που παρίστατο στην τελευτή εγκαινίων στην ανατολική Θράκη του αγωγού TANAP, ο οποίος όταν περνά στο ελληνικό έδαφος ονομάζεται TAP, αποχώρησε σε ένδειξη περιφρόνησης και δυσαρέσκειας μόλις ο Τούρκος πρόεδρος άρχισε να εξαγγέλλει ότι σκοπεύει να «νομιμοποιήσει» στην τουρκική Βουλή το παράνομο μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε την περασμένη Τετάρτη με το ισλαμικό καθεστώς της Τρίπολης της Λιβύης.

Αναλυτικά, στα εγκαίνια του αγωγού TANAP, στα Ύψαλα της Ανατολικής Θράκης δίπλα στα σύνορα με την Ελλάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τις πρόσφατες έκνομες συμφωνίες του με την ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης και αποκάλυψε πως θα εγκριθούν από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Υπερασπίστηκε επίσης την έκνομη πειρατική συμπεριφορά του καθεστώτος του στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Κάποιοι αντί για δίκαια διανομή των πηγών στην ανατολική Μεσόγειο προτιμούν την ρητορική της απειλής και των εκβιασμών.

»Καμία χώρα δεν είναι πιο πάνω από το διεθνές δίκαιο.

»Κανένας δεν μπορεί να φτάσει κάπου με τη λογική το έκανα και τελείωσε.

»Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα» δήλωσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόταν στο νέο μέτωπο που επιχειρεί να ανοίξει στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, επεκτείνοντας σε αυτό την ένταση της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι «δυο γεωτρύπανα μας το Fatih και το Yavuz και δύο σεισμογραφικά μας πλοία συνεχίζουν τις εργασίες τους (σ.σ. κυπριακή ΑΟΖ).

»Δεν θα τραβήξουμε από εκεί τα πλοία μας επειδή αυτοί ξεφωνίζουν.

»Με την Λιβύη κάναμε τη συμφωνία μας. Τώρα άρχισαν να απειλούν την Λιβύη.

»Μετά η συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο μας και θα προχωρήσουμε το θέμα σε άλλη μορφή.

»Από τις γεωτρήσεις μας δεν θα έρθει σύγκρουση ή αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία», δήλωσε ο ημιπαράφρονας ισλαμιστής πειρατής.

Αντιδρώντας στις παραπάνω δηλώσεις η υπό τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου Ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από την τελετή, σε ένδειξη δυσαρέσκειας και περιφρόνησης της έκνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Τι δήλωσε ο Δημήτρης Οικονόμου:

Τον λόγο που τον οδήγησε να αποχωρήσει από την τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου στην Ανδριανούπολη εξήγησε στο enikos.gr, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «ήμουν στα εγκαίνια του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο μέχρι τα ελληνικά σύνορα.

»Τη στιγμή που μιλούσε ο Ερντογάν αναφέρθηκε με προκλητικό τρόπο στις γεωτρήσεις που γίνονται στην Κύπρο και το μνημόνιο που υπεγράφη με τη Λιβύη.

»Μόλις τα είπε αυτά, προτίμησα να αποχωρήσω εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς.

»Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε κατά των εταιρειών που κάνουν γεωτρήσεις για την Ελλάδα.

»Τούρκοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να με σταματήσουν αλλά είπα ότι δεν μπορώ να παραμείνω.

»Σε υπηρεσιακό επίπεδο, δηλώσαμε στον σύνδεσμο ότι αποχωρούμε λόγω αυτών των δηλώσεων».

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση για τις παραπάνω προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν εξέδωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

»Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.

»Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της.

»Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

»Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών.

»Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της».

Πηγή:tribune.gr

  •  
    8
    Shares
  •  
  •  
  • 8
  •