Νέα «κόπωση» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 895,03 μονάδες με κέρδη 0,36%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,04 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 10,4 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 63 έκλεισαν ανοδικά, 41 πτωτικά, και 83 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διαπραγματεύθηκε σε θετικό έδαφος, πραγματοποιώντας το ενδοσυνεδριακό υψηλό λίγο πριν τα μέσα της διαπραγμάτευσης, στις 898,65 μονάδες.

Από την σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των ΕΕΕ, LAMDA Development, ΟΠΑΠ, MLS και QUEST, με αυτές των Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Attica Bank, MIG, και Κέκρωπα να δέχονται πιέσεις. Μπορεί το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων να μην έχει μέχρι στιγμής διασπασθεί, ούτε και οι τζίροι να έχουν αυξηθεί σημαντικά, το επιλεκτικό ενδιαφέρον όμως για ορισμένες μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να υπάρχει, και είναι αυτό το οποίο διατηρεί αυξημένες τις πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ούτε και σήμερα κατάφερε να διασπάσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων ο γενικός δείκτης, με το σήμα αγοράς να παραμένει, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 836,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (21,52 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (25,39 εκατ. τεμάχια).

Περιορίστηκαν στο δεύτερο μισό τα κέρδη για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διατήρησε το σήμα αγοράς, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία μέρα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.265 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς παρέμεινε για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, εμφανίζοντας σαφή αδυναμία να διασπάσει ανοδικά του κινητούς μέσους όρους των διακοσίων και πενήντα ημερών, με τον «χρυσό σταυρό» να παραμένει. Ο όγκος διαμορφώθηκε (2,86 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (3,81 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.247 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Δεύτερη μέρα απωλειών για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα κάτω και από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με αρνητική κλίση. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 15,73 εκατ. τεμάχια έναντι 17,4 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της ΕΕΕ έκλεισε στα 30,28 ευρώ με κέρδη 1,68%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στις επόμενες συνεδριάσεις, και ιδιαίτερα στο εάν θα καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από αυτόν ή όχι. Το σήμα αγοράς παρέμεινε, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 31,66 ευρώ, και η στήριξη στα 29,05 ευρώ.

 

Η μετοχή της Βιοχάλκο έκλεισε στα 3,675 ευρώ με πτώση 1,47%, ολοκληρώνοντας έπειτα από δύο συνεδριάσεις κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς όμως να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,787 ευρώ, και η στήριξη στα 3,420 ευρώ.

 

Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,40 ευρώ με κέρδη 2,26%, ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την πιθανότητα υποχώρησης προς χαμηλότερα επίπεδα στις επόμενες συνεδριάσεις να αυξάνοντα. Τα σήμα αγοράς διατηρήθηκε, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 11,12 ευρώ, και  η στήριξη στα 9,8027 ευρώ.

 

Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής έκλεισε στα 7,19 ευρώ με πτώση 1,78%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται. Η αντίσταση βρίσκεται στα 7,453 ευρώ, και η στήριξη στα 7,033 ευρώ.

 

Μικτή εικόνα κατέγραψαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,593% με πτώση 10,50%, και του δεκαετούς στο 1,4% με πτώση 3,05%.

 

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

 

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    15
    Shares
  •  
  •  
  • 15
  •