Διόρθωση διαρκείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 891,86 μονάδες με πτώση 0,71%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 114,09 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 8,88 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 46 έκλεισαν ανοδικά, 52 πτωτικά, και 89 παρέμειναν αμετάβλητες.

Καθ’όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διαπραγματεύθηκε σε αρνητικό έδαφος, με τις πιέσεις να αυξάνονται στο δεύτερο μισό αυτής, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 891,79 μονάδες. Το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων επικράτησε κυρίως στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, και ιδίως σε αυτές των Εθνικής και Eurobank, με την μετοχή της ΕΧΑΕ να αποτελεί εξαίρεση, σημειώνοντας σημαντικά κέρδη, για να τα περιορίσει στο ελάχιστο στο κλείσιμο, και με την μετοχή του ΟΠΑΠ να σημειώνει στο τέλος σχεδόν το 1/5 του σημερινού τζίρου.

Από τις μετοχές του δείκτη FTSEM σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ιντραλότ, και MLS, με αυτή της MIG να πραγματοποιεί σημαντικά κέρδη. Ιδιαίτερα αυξημένο όγκο σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση, πραγματοποίησαν οι μετοχές των ΕΛΚΤΡΑΚ, ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, και Σελόντας.

Η σημερινές πιέσεις που ασκήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, για πολλοστή φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν εμπνέουν για την ώρα ανησυχία, καθώς είθισται μετά από ένα μικρό ανοδικό σερί ο γενικός δείκτης να υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα, ώστε να κινηθεί υψηλότερα από την προηγούμενη φορά. Η στήριξη της προηγούμενης εβδομάδας για τον γενικό δείκτη στο ωριαίο γράφημα ήταν ο κινητός μέσος όρος των πενήντα ημερών (889,2 μονάδες), όπου στην περίπτωση που αποφασίσει να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα, οι επόμενες στηρίξεις (ημερήσιο γράφημα) βρίσκονται στις 871 και 856 μονάδες.

Πακέτα συνεδρίασης

Ενδιαφέρον θα έχουν οι επόμενες συνεδριάσεις, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στην διατήρηση του αυξημένου τζίρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, αλλά και στο εάν θα συνεχίσει η πλειοψηφία των επενδυτών να επικεντρώνεται σε μεμονωμένες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στον γενικό δείκτη, με το σήμα αγοράς όμως να διατηρείται, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 836,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (41,1 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (25,66 εκατ. τεμάχια).

Αρνητικό πρόσημο σήμερα για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διατήρησε το σήμα αγοράς, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.265 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Νέες πιέσεις και σήμερα για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ολοκληρώνοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, εμφανίζοντας σαφή αδυναμία να διασπάσει ανοδικά του κινητούς μέσους όρους των διακοσίων και πενήντα ημερών, με τον «χρυσό σταυρό» να παραμένει. Ο όγκος διαμορφώθηκε (3,63 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (3,89 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.247 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με αρνητική κλίση. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 28,56 εκατ. τεμάχια έναντι 17,51 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της ΕΧΑΕ έκλεισε στα 4,61 ευρώ με κέρδη 0,77%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, και διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 4,681 ευρώ, και η στήριξη στα 4,351 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,9425 ευρώ με πτώση 2,84%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,0257 ευρώ, και η στήριξη στα 0,8449 ευρώ.

Η μετοχή της ΚΡΙ-ΚΡΙ έκλεισε στα 5,34 ευρώ με πτώση 3,26%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, καθώς και κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 5,399 ευρώ, και η στήριξη στα 4,839 ευρώ.

Η μετοχή των Πλαστικών Θράκης έκλεισε στα 2,01 ευρώ με κέρδη 0,50%, εμφανίζοντας σαφή αδυναμία να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και παραμένοντας κάτω από αυτούς των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης. Η αντίσταση βρίσκεται στα 2,169 ευρώ, και η στήριξη στα 1,9814 ευρώ.

Πτωτικά κινήθηκαν για ακόμη μία μέρα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,548% με πτώση 7,36%, και του δεκαετούς στο 1,385% με πτώση 1,67%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •