Με αρωγό τις τράπεζες ο ΓΔ στις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με αισιόδοξα μηνύματα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 898,23 μονάδες με κέρδη 0,78%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,48 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 51 έκλεισαν ανοδικά, 47 πτωτικά, και 89 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διαπραγματεύθηκε σε θετικό έδαφος, πραγματοποιώντας το ενδοσυνεδριακό υψηλό λίγο πριν την συμπλήρωση της συνεδρίασης, στις 899,60 μονάδες, όπου με την βοήθεια των μετοχών του τραπεζικού κλάδου έφθασε ουσιαστικά μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν με σημαντικά κέρδη αυτές των ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, και ATTICA BANK, ενώ σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σε αυτές των AS Compnay, Ιντρακάτ, Ιντραλότ, Κέκρωπα, MIG, Profile, και Ολυμπιακής Τεχνικής. Ιδιαίτερα αυξημένο όγκο σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, πραγματοποίησαν οι μετοχές των ΤΡΑΣΤΟΡ, BriQ, Σαράντη, ΔΡΟΜΕΑ, και Σελόντα.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης έφθασε σήμερα μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, χάριν κυρίως των σημαντικών κερδών που πραγματοποίησε η ΕΕΕ, αλλά και οι τραπεζικές μετοχές λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Ο χαμηλός τζίρος που σημειώθηκε, καθώς και αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 1/1 )περίπου), αποτύπωσε για ακόμη μία φορά τις προθέσεις της πλειοψηφίας των επενδυτών για αποχή μέχρι στιγμής από το ελληνικό χρηματιστήριο. Το σενάριο για υψηλότερα επίπεδα συνεχίζουν να διατηρούν αυξημένες πιθανότητες, με μια μικρή διόρθωση στις επόμενες συνεδριάσεις να μην θεωρείται απίθανη.

Δεύτερη μέρα κερδών σήμερα για τον γενικό δείκτη, με το σήμα αγοράς να παραμένει, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 836,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με ελαφριά θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (28,22 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (24,59 εκατ. τεμάχια). Αξίζει να σημειωθεί, πως σημαντικές στηρίξεις βρίσκονται στα επίπεδα των 871 μονάδων και 856 μονάδων.

Προσπάθεια να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα κατέβαλλε σήμερα ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με το σήμα αγοράς να παραμένει, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, και κλείνοντας πάνω από την προηγούμενη αντίσταση των 2.226 μονάδων, με την επόμενη να βρίσκεται στις 2.265 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Διατηρείται ο προβληματισμός για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς όμως να παραμένει, κι εμφανίζοντας σαφή αδυναμία να διασπάσει ανοδικά του κινητούς μέσους όρους των διακοσίων και πενήντα ημερών, με τον «χρυσό σταυρό» παρόλα αυτά να διατηρείται. Ο όγκος διαμορφώθηκε (6,85 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (3,91 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.247 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Κέρδη στο τέλος σήμερα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με θετική κλίση. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 17,3 εκατ. τεμάχια έναντι 16,75 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της ΜΠΕΛΑ έκλεισε στα 18,78 ευρώ με κέρδη 6,10%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, και ακυρώνοντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 18,81 ευρώ, και η στήριξη στα 17,10 ευρώ.

Η μετοχή του Σαράντη έκλεισε στα 8,30 ευρώ αμετάβλητη, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και τον δείκτη συσσώρευση/διανομής να κλείνει με θετική κλίση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 8,291 ευρώ, και η στήριξη στα 7,691 ευρώ.

Η μετοχή της MIG έκλεισε στα 0,09 ευρώ με πτώση 7,60%, ολοκληρώνοντας κοντά στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,1246 ευρώ, και η στήριξη στα 0,0899 ευρώ.

Η μετοχή του ΔΡΟΜΕΑ έκλεισε στα 0,384 ευρώ με κέρδη 1,05%, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, προσπαθώντας να κινηθεί πάνω από την αντίσταση των 0,4022 ευρώ, με την στήριξη να βρίσκεται στα 0,3112 ευρώ.

Νέα υποχώρηση κατέγραψαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,541% με πτώση 10,79%, και του δεκαετούς στο 1,37% με πτώση 3,08%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.