Ποια είναι τα κίνητρα που θα οδηγήσουν υψηλότερα το ελληνικό χρηματιστήριο;

Άλλο ένα βήμα πιο κοντά στα υψηλά τετραετίας έκανε η Αγορά την εβδομάδα που πέρασε με τις τράπεζες να παίρνουν την σκυτάλη του ενδιαφέροντος από την Coca Cola και τον ΟΤΕ υποστηριζόμενες από ειδήσεις και από συμπαθητικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Το περιεχόμενο της Αγοράς έχει εμπλουτιστεί με νέο υλικό νέων και γεγονότων καθώς πριν την εκπνοή της χρονιάς επιχειρηματικά πλάνα μπαίνουν στην τελική ευθεία χρηματοδότησης. Έχοντας πολύ πιο βατό κόστος χρηματοδότησης οι ελληνικές επιχειρήσεις γυρίζουν σελίδα επενδύοντας φρέσκο χρήμα με υψηλό βαθμό απόδοσης έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση και ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Την ίδια στιγμή ο τραπεζικός κλάδος αναμένει το πράσινο φως για να προχωρήσει σε ταχύτερες μειώσεις προβληματικών δανείων με την αρωγή του σχεδίου «Ηρακλής» το οποίο βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο ως προς τις τελικές του διατυπώσεις. Τα αποτελέσματα των τραπεζών στο εννεάμηνο έδειξαν αντοχές οι οποίες θα αξιοποιηθούν αν το κόστος του σχεδίου βγει υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η πρόκληση για τον Γενικό Δείκτη

Με αυτά και με αυτά το ΧΑ κρατάει τα σκήπτρα παγκοσμίως καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη από όλα τα διεθνή Χρηματιστήρια από την αρχή της χρονιάς. Στις πέντε συνεδριάσεις που απομένουν για το κλείσιμο του μήνα αν ο Γενικός Δείκτης κλείσει πάνω από τις 882,57 μονάδες θα καταγράψει 10 θετικά μηνιαία κλεισίματα στα 11 τελευταία, φαινόμενο το οποίο δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε ετήσια βάση από το 2000. Σε αυτή την επίδοση η συνεισφορά των τίτλων δεν είναι ομοιόμορφη και αυτό έχει την σημασία του καθώς αντανακλά ένα επιλεκτικό ενδιαφέρον που έχει ισχυρό θεσμικό αποτύπωμα. Η άνοδος είχε ως επί το πλείστων θεμελιώδη κίνητρα, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρξε κάποια πλεονάζουσα ρευστότητα που κινήθηκε αναλογικά σε δείκτες και μετοχές. Η τροφοδότηση των θεμελιωδών δεδομένων με καινούργια πληροφορία από το μέτωπο των επενδύσεων αλλά και από τις κυοφορούμενες συμφωνίες είναι ο καλύτερος οδηγός επιλογών στο ΧΑ και για την επόμενη χρονιά γεγονός που εξασφαλίζει αν μη τι άλλο την συνέχιση του ενδιαφέροντος.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Τεχνικά, η άνοδος ως τα επίπεδα των 896 μονάδων αγόρασε χρόνο για τους ταύρους οι οποίοι διατηρούν τις ελπίδες τους για μια ακόμα προσέγγιση των φετινών υψηλών. Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών καθώς και ο MACD παραμένουν θετικά προσκείμενοι στην άνοδο, ενώ οι συναλλαγές έχουν βελτιωθεί αισθητά δίνοντας την εικόνα μιας πιο συστηματικής ροής κεφαλαίων. Τα καλά νέα για τους αισιόδοξους έχουν να κάνουν και με το βάθος της διόρθωσης η οποία ήταν ελεγχόμενη, και εντός προγράμματος αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές οι οποίοι παραμένουν στην ζώνη της ουδετερότητας. Από την άλλη πλευρά η άνοδος στερείται δυναμικής, το momentum όσο πλησιάζει ο Γενικός Δείκτης τις 900 μονάδες μειώνεται και οι επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλοι που υποστηρίζουν την ανοδική κίνηση δείχνουν να δυσκολεύονται να περάσουν μακροχρόνιες αντιστάσεις στα διαγράμματα τους, με κύριο εκφραστή αυτής της δυσκολίας τον τραπεζικό κλάδο. Συμπερασματικά θα αναμέναμε η επόμενη εβδομάδα να κινηθεί πλάγια απορροφώντας τους κραδασμούς από την κατοχύρωση κερδισμένων θέσεων ενόψει και του κλεισίματος της χρονιάς.

Η εβδομάδα που έρχεται

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου συνεχίζονται αλλά δεν ολοκληρώνονται, καθώς οι ενδιάμεσες τρίμηνες και εννεάμηνες λογιστικές καταστάσεις δεν έχουν προθεσμία ως προς το πέρας των ανακοινώσεων. Έτσι εντός του Δεκεμβρίου αναμένονται εταιρίες όπως η ΔΕΗ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ κ.α. να δώσουν μια εικόνα του γ’ τριμήνου. Την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου μετά το τέλος της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα η ΕΧΑΕ με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα έσοδα από τις εταιρικές πράξεις του γ’ και δ’ τριμήνου. Την ίδια ημέρα οι μετοχές της Quest θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα της επιστροφής κεφαλαίου (0,14 ευρώ ανά μετοχή), όπως και του Ιασώ (0,02 ευρώ/μετοχή), ενώ οι μετοχές της BRiQ Properties θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα για την συμμετοχή στην ΑΜΚ (2 νέες για κάθε μία παλιά μετοχή με τιμή 2,1 ευρώ). Την Τρίτη ο όμιλος της Quest θα ανακοινώσει μεγέθη, ενώ την Τετάρτη 27/11 Motor Oil και ΟΠΑΠ θα ανακοινώσουν εννεάμηνο και προμέρισμα. Η Motor oil ήδη έχει ενημερώσει για την διανομή προμερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή με αποκοπή στις 9 Δεκεμβρίου. Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει γ’ τρίμηνο η Lamda Development σε μια χρονική στιγμή που πιθανότητα να εφάπτεται της έναρξης της αύξησης κεφαλαίου. Επισημαίνεται τέλος, ότι στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 26ης Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley. Υπενθυμίζεται ότι στο βασικό δείκτη συμμετέχουν οι ΟΠΑΠ Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, ΟΤΕ, Motor Oil, Τιτάν και Jumbo.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •