Μέχρι που μπορεί να φθάσει ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α;

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 891,30 μονάδες με κέρδη 0,90%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία άνοδο 0,68%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65,04 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 2,58 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 61 έκλεισαν ανοδικά, 34 πτωτικά, και 92 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διαπραγματεύθηκε σε θετικό έδαφος, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης τα κέρδη για τον γενικό δείκτη ενισχύθηκαν, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 891,55 μονάδες, υπό την βοήθεια και των σημαντικών κερδών των μετοχών της Εθνικής και της Alpha Bank.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν σήμερα οι μετοχές των Alpha Bank, EEE, Εθνικής, και Νηρέα, με αυτές των LAMDA Development, ΙΑΣΩ και MLS να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με κέρδη, διατηρώντας αυξημένες τις πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα. Η ανοδική τάση που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους, δείχνει να ενισχύεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον διαχέεται εκ νέου σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Ένας νέος ανοδικός κύκλος στις τραπεζικές (κυρίως) μετοχές, θα μπορούσε να οδηγήσει τον γενικό δείκτη το επόμενο έτος έως και τις 1.047 μονάδες.

Η Optima Bank διατηρεί την τιμή στόχο των 9,0 ευρώ για την μετοχή του Σαράντη, καθώς και την σύσταση σε συσσώρευση, εκτιμώντας έσοδα 375 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9% και καθαρά κέρδη ύψους 36,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,8% στο σύνολο της φετινής χρήσης.

Το ποσοστό των εταιρειών του δείκτη FTSE που έκλεισαν με σήμα αγοράς διαμορφώθηκε στο 76% έναντι 68% την προηγούμενη εβδομάδα, με τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, και Εθνικής να διατηρούν το σήμα αγοράς της προηγούμενης εβδομάδας, και με την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να το ακυρώνει.

Πακέτα συνεδρίασης

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η μετοχή του ΟΠΑΠ με 3,84%, με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες να πραγματοποιεί η μετοχή της ΕΕΕ με 4,52%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της MLS με 39,81%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή του ΠΛΑΙΣΙΟ με 5,32%.

Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε με θετικό πρόσημο την εβδομάδα, με το σήμα αγοράς να παραμένει, ολοκληρώνοντας για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα κάτω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 899 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 816 μονάδες (γραμμή ΓΔ), και με τον όγκο να διαμορφώνεται (112,3 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (138,75 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαία κέρδη 0,46%, καταφέρνοντας να διατηρηθεί για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.273 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.108 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ο δείκτης FTSEM πραγματοποίησε εβδομαδιαία κέρδη 0,94%, παραμένοντας σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.428 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε με άνοδο 0,56%, διατηρώντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, και ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.000 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 760,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της ΕΕΕ έκλεισε στα 28,91 ευρώ με κέρδη 2,37%, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει στο εβδομαδιαίο γράφημα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (29,7146 ευρώ), και η στήριξη στα 27,4442 ευρώ.

Η μετοχή του ΠΕΡΣΕΑ έκλεισε στα 1,0 ευρώ αμετάβλητη, ολοκληρώνοντας στο εβδομαδιαίο γράφημα μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (1,0376 ευρώ), και η στήριξη στα 0,7838 ευρώ.

Η μετοχή της MODA BAGNO έκλεισε στα 0,65 ευρώ με κέρδη 14,04%, πραγματοποιώντας όγκο 61.448 τεμαχίων έναντι 9.987 τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, παραμένοντας στο εβδομαδιαίο γράφημα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,745 ευρώ, και η στήριξη στα 0,4992 ευρώ.

Η μετοχή της ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ έκλεισε στα 0,324 ευρώ με κέρδη 7,28%, πραγματοποιώντας όγκο 20.641 τεμαχίων έναντι 5.085 τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, ολοκληρώνοντας στο εβδομαδιαίο γράφημα πάνω και από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης όμως να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,3777 ευρώ, και η στήριξη στα 0,2555 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή βρίσκεται πολύ κοντά στην δημιουργία «χρυσού σταυρού», κάτι το οποίο εάν πραγματοποιηθεί θα αλλάξει την μεσοπρόθεσμη τάση της.

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,539% με πτώση 10,40%, και του δεκαετούς στο 1,396% με πτώση 2,55%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    33
    Shares
  •  
  •  
  • 33
  •