Σημάδια σταθεροποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεύτερη μέρα κερδών σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 893,37 μονάδες με άνοδο 0,57%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74,5 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 10,43 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 64 έκλεισαν ανοδικά, 40 πτωτικά, και 83 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά την δυναμική εκκίνηση που πραγματοποίησε ο γενικός δείκτης στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 894,82 μονάδες, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς εντολές ρευστοποίησης στην πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης τον υποχρέωσαν να υποχωρήσει προς χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη και σε αρνητικό έδαφος λίγο πριν τα μέσα της διαπραγμάτευσης, στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 886,86 μονάδων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επανήλθε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να ολοκληρώνει κοντά στα υψηλά ημέρας.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν σήμερα οι μετοχές των Εθνικής, Τράπεζας Πειραιώς, MLS, AS Compnay, Τεχνικής Ολυμπιακής και Profile, με τις πιέσεις να εστιάζονται κυρίως στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ασυνήθη όγκο πραγματοποίησαν αυτές των ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ και BRIQ.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση επικράτησε προβληματισμός, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου των ελληνικών συστημικών τραπεζών, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε σε τζίρο και σε όγκο. Τα σενάρια για διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων παραμένουν, ακόμη και στην περίπτωση όπου ο γενικός δείκτης ισορροπήσει στις επόμενες συνεδριάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι το οποίο θα δώσει την ευκαιρία για τοποθετήσεις νέων χαρτοφυλακίων ή για αναδιαρθρώσεις υπαρχουσών.

Η Barclays θέτει νέα τιμή στόχο για την μετοχή του ΟΤΕ, στα 17 ευρώ από 14 προηγουμένως.

Η Optima Bank διατηρεί την τιμή στόχο των 9 ευρώ για την μετοχή της Aegean, καθώς και την σύσταση συσσώρευσης, προβλέποντας καθαρά κέρδη 78,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3% σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο, με τα έσοδα της εταιρίας να αυξάνονται 10% στα 1,03 δισ. ευρώ, και με τα EBITDAR να ανέρχονται στα 235,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,5% στο έτος.(πηγή euro2day.gr)

Πακέτα συνεδρίασης

Η HSBC προέβη σε αναβάθμιση της σύστασης για Ελλάδα σε υπέρ απόδοση από ουδέτερη. Σε όρους αποτίμησης, το Ρ/Ε της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται στο 15,4, πολύ υψηλότερα του 10,8 για την Αίγυπτο, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2019. Ωστόσο, η κερδοφορία των ελληνικών εταιρειών αναθεωρείται συνεχώς σε υψηλότερα επίπεδα, τη στιγμή που οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν κατρακυλήσει σε νέα χαμηλά στο 1,5%, με το 10ετές της Αιγύπτου στο 14%. Ως εκ τούτου, τα πραγματικά επιτόκια, με βάση και τον πληθωρισμό, διαμορφώνονται στο 2,2% και 10,9% αντίστοιχα. Αυτό οδηγεί σε μείωση του σχετικού κόστους κεφαλαίου στην Ελλάδα. Από μακροοικονομική σκοπιά, η HSBC περιμένει φέτος ανάπτυξη 1,7% του ΑΕΠ και 2,2% το 2020. Η εκτίμηση για το P/E του 2019 είναι 15,4 φορές. Η μέση προσδοκία για την αύξηση της κερδοφορίας το 2019 και το 2020 είναι γύρω στο 17% και για τις δύο χρονιές. Οι αναθεωρήσεις για την κερδοφορία ήταν οι πλέον θετικές στις αναδυόμενες αγορές τους τελευταίους έξι μήνες και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει βυθιστεί στο 1,5% έναντι 4,3% στις αρχές της χρονιάς.(πηγή euro2day.gr)

Διατηρεί την επαφή με το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων ο γενικός δείκτης, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 822,4 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε οριζόντια, με τον όγκο να διαμορφώνεται (23,27 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (25,4 εκατ. τεμάχια).

Σημάδια σταθεροποίησης εμφάνισε για ακόμη μία συνεδρίαση ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.266 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σταθεροποιητικές τάσεις σήμερα και για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται. Ο όγκος διαμορφώθηκε (2,96 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,09 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.247 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Νέα άνοδος για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος διατηρεί την ανοδική τάση που ξεκίνησε στις 12 Νοεμβρίου, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 16,49 εκατ. τεμάχια έναντι 17,39 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή του Τιτάνα έκλεισε στα 18,56 ευρώ με κέρδη 0,87%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται οριακά, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με θετική κλήση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 19,945 ευρώ, και η στήριξη στα 17,882 ευρώ.

Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,36 ευρώ με κέρδη 0,15%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για συνέχιση της ανοδικής της κίνησης, με τον «χρυσό σταυρό» να διατηρείται οριακά, και με το σήμα αγοράς να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,3666 ευρώ, και η στήριξη στα 1,2734 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στα 13,50 ευρώ με κέρδη 0,97%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 13,715 ευρώ, και η στήριξη στα 12,845 ευρώ.

Η μετοχή της Aegean έκλεισε στα 8,20 ευρώ με κέρδη 0,99%, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,229 ευρώ, και η στήριξη στα 7,885 ευρώ.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,535% με πτώση 7,76%, και του δεκαετούς στο 1,442% με πτώση 2,67%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    25
    Shares
  •  
  •  
  • 25
  •