Επιτακτική η αυξημένη προσοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 888,29 μονάδες με άνοδο 0,34%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 88,8 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 17,6 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 47 έκλεισαν ανοδικά, 63 πτωτικά, και 77 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τις οριακές απώλειες που κατέγραψε κατά την έναρξη ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, υποχωρώντας στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 884,23 μονάδων, το αγοραστικό ενδιαφέρον κατάφερε να τον οδηγήσει σε θετικό έδαφος έως και το τέλος της διαπραγμάτευσης, οδηγώντας τον μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 900, έως το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 896,44 μονάδων μία ώρα μετά το ξεκίνημα της συνεδρίασης, χωρίς όμως ωστόσο να καταφέρει να σταθεροποιηθεί κοντά στα υψηλά ημέρας. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, εντολές πώλησης σε μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης τον υποχρέωσαν σε υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα, με τις μετοχές των Τράπεζας Πειραιώς, Φουρλή, και MLS να κλέβουν την παράσταση από άποψη κερδών.

Σε κρίσιμα σημεία για την συνέχεια βρίσκεται πλέον ο γενικός δείκτης, με την αυξημένη προσοχή να είναι επιτακτική, καθώς οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο των συστημικών τραπεζών ξεκινούν από αύριο, με τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία τους να είναι μικτές, και με τα ξένα (κυρίως) θεσμικά χαρτοφυλάκια να είναι άγνωστο μέχρι στιγμής πως θα αντιδράσουν σε οποιαδήποτε ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένουν αυξημένες, με το στοίχημα βραχυπρόθεσμα να παίζεται στο εάν ο γενικός δείκτης θα διασπάσει τις επόμενες μέρες το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων ή θα δημιουργήσει μία βάση σε χαμηλότερα επίπεδα αναβάλλοντας έως τα τέλη του μήνα την συνέχιση της ανοδικής πορείας.

Πακέτα συνεδρίασης

Ασυνήθη όγκο πραγματοποίησαν σήμερα οι μετοχές των ATTICA Συμμετοχών και της ΕΛΤΟΝ, με την μετοχή της LAVIPHARM να πραγματοποιεί σημαντικά κέρδη μέχρι και λίγο πριν το κλείσιμο, αγνοώντας την υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης του υιού Λαβίδα, ενώ σημαντικά κέρδη πραγματοποίησε σήμερα και η μετοχή της MLS, δημιουργώντας αλλαγές στην τεχνική της εικόνα έπειτα από αρκετό καιρό.

Η Optima Bank διατηρεί την τιμή στόχο των 16 ευρώ για την μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς και την σύσταση αγορά.

Η HSBC σε νέα της έκθεση προέβη σε αλλαγή των τιμών στόχων και συστάσεων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, για την μετοχή της Eurobank θέτει τιμή στόχο τα 1,04 ευρώ από 0,94 προηγουμένως και σύσταση αγορά από διακράτηση, για την Εθνική τα 3,3 ευρώ από 2,8 ευρώ προηγουμένως και σύσταση αγορά από διακράτηση, και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 4,4 ευρώ από 3,1 ευρώ προηγουμένως και σύσταση αγορά από διακράτηση. Για την μετοχή της Alpha Bank θέτει τιμή στόχο τα 2,48 ευρώ από 2,5 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας την σύσταση αγορά.

Σε απόσταση «αναπνοής» με το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων βρίσκεται πλέον ο γενικός δείκτης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 822,4 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (30,45 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (25,55 εκατ. τεμάχια).

Σημάδια σταθεροποίησης εμφάνισε σήμερα ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.266 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σταθεροποιητικές τάσεις και για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, και με το σήμα πώλησης να διατηρείται οριακά. Ο όγκος διαμορφώθηκε (4,98 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,17 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.247 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σημαντικά κέρδη για ακόμη μία συνεδρίαση για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 19,3 εκατ. τεμάχια έναντι 17,45 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 3,102 ευρώ με κέρδη 3,40%, ακυρώνοντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,155 ευρώ, και η στήριξη στα 2,759 ευρώ.

Η μετοχή του Φουρλή έκλεισε στα 5,55 ευρώ με κέρδη 1,65%, παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 5,67 ευρώ, και η στήριξη στα 5,19 ευρώ.

Η μετοχή της MLS έκλεισε στα 1,38 ευρώ με κέρδη 28,97%, ολοκληρώνοντας για πρώτη φορά από τις 27 Σεπτεμβρίου πάνω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, καθώς και πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,7819 ευρώ, και η στήριξη στα 1,0612 ευρώ.

Η μετοχή των Πλαστικών Θράκης έκλεισε στα 2,05 ευρώ με κέρδη 3,27%, ολοκληρώνοντας σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς ολοκλήρωσε ελάχιστα κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με ελαφρώς αρνητική κλίση, και με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες συνεδριάσεις στο εάν θα ακυρωθεί ή όχι ο «σταυρός του θανάτου» (ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ200 ημερών από αυτόν των πενήντα), με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,169 ευρώ, και η στήριξη στα 1,9814 ευρώ.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,537% με πτώση 8,67%, και του δεκαετούς στο 1,438% με πτώση 3,46%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •