Με πολλές «υποσχέσεις» ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με αρνητικά πρόσημα ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 885,24 μονάδες με πτώση 0,52%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 2,38%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,27 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 5,05 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 49 έκλεισαν ανοδικά, 52 πτωτικά, και 86 παρέμειναν αμετάβλητες.

Στο πρώτο μισό της συνεδρίασης επικράτησαν ήπιες διακυμάνσεις και μικρός τζίρος, εν αναμονή της λήξης των συμβολαίων επί δεικτών και μετοχών, με τον γενικό δείκτη να εναλλάσσεται μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 892,33 μονάδες. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης η εικόνα για τον γενικό δείκτη άρχισε να ξεκαθαρίζει, καθώς σταθεροποιήθηκε σε αρνητικό έδαφος, με τις πιέσεις όμως να ασκούνται κυρίως στην μετοχή της ΕΕΕ, υποχωρώντας λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 882,55 μονάδων.

Παρά τις απώλειες που επικράτησαν σήμερα για τον γενικό δείκτη, η θετική εικόνα που δημιουργήθηκε κυρίως χθες, και οι πιθανότητες για διάσπαση των 900 μονάδων, δεν έχει αλλάξει. Ο χαμηλός τζίρος και όγκος σε σχέση με χθες, αλλά και οι μικρές πιέσεις που επικράτησαν στις μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς και η αύξηση των μετοχών που έκλεισαν με σήμα αγοράς αυτή την εβδομάδα, διατηρούν το ανοδικό σενάριο για τον γενικό δείκτη.

Στα παραπάνω προστίθεται, και η «αδιαφορία» των επενδυτών για την αρνητική έκθεση του ΔΝΤ, η οποία είναι απαισιόδοξη για ρυθμό ανάπτυξης, πλεονάσματα, και δημόσιο χρέος. Οι ρευστοποιήσεις που επικράτησαν σήμερα, επικεντρώθηκαν κυρίως στην μετοχή της ΕΕΕ, ενώ από στην μεσαία κεφαλαιοποίηση πιέσεις ασκήθηκαν σε αυτές της Ιντραλότ, και της Ολυμπιακής Τεχνικής, ενώ ασυνήθη όγκο πραγματοποίησε η μετοχή της MODA BAGNO.

Η Euroxx προέβη στην αύξηση των τιμών των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, και πιο συγκεκριμένα: Για την μετοχή της Alpha Bank θέτει τιμή στόχο τα 2,30 ευρώ από 2,0 ευρώ προηγουμένως και σύσταση υπεραπόδοση, για την μετοχή της Eurobank τα 1,30 ευρώ από 1,10 ευρώ προηγουμένως και σύσταση υπεραπόδοση, για την μετοχή της Εθνικής τα 3,80 ευρώ από 3,0 ευρώ προηγουμένως και σύσταση υπεραπόδοση, και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 3,60 ευρώ από 3,30 ευρώ προηγουμένως και σύσταση επίσης υπεραπόδοση.

Πακέτα συνεδρίασης

Η S&P υποβάθμισε χθες το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Titan Cement και των ομολόγων της στο «ΒΒ» από «ΒΒ+». θέτοντας σταθερό outlook.

Το ποσοστό των εταιρειών του δείκτη FTSE που έκλεισαν με σήμα αγοράς διαμορφώθηκε στο 68% έναντι 40% την προηγούμενη εβδομάδα, με τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, και Εθνικής να ακυρώνουν το σήμα πώλησης.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η μετοχή της LAMDA Development με 7,85%, με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες να πραγματοποιεί η μετοχή της Aegean με 1,23%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Τράπεζας Αττικής με 6,31%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της MLS με 28,90%.

Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε με θετικό πρόσημο την εβδομάδα, με το σήμα αγοράς να παραμένει, ολοκληρώνοντας για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα κάτω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 888 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 816 μονάδες (γραμμή ΓΔ), και με τον όγκο να διαμορφώνεται (121,05 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (140,52 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαία κέρδη 3,50%, επανερχόμενος πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.273 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.108 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ο δείκτης FTSEM πραγματοποίησε εβδομαδιαία κέρδη 1,47%, παραμένοντας σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών διατηρώντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.428 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Με σημαντικά κέρδη ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε με άνοδο 7,27%, διατηρώντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.000 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 760,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της ΕΕΕ έκλεισε στα 29,08 ευρώ με πτώση 3,96%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με αρνητική κλίση, με το σήμα αγοράς όμως να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 29,48 ευρώ, και η στήριξη στα 27,06 ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 3,186 ευρώ με κέρδη 0,38%, παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,194 ευρώ, και η στήριξη στα 2,928 ευρώ.

Η μετοχή της ΜΠΕΛΑ έκλεισε στα 18,57 ευρώ με κέρδη 1,20%, διατηρώντας την ανοδική της τάση, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 18,88 ευρώ, και η στήριξη στα 17,59 ευρώ.

Η μετοχή του Σαράντη έκλεισε στα 8,20 ευρώ αμετάβλητη, ολοκληρώνοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και αυξάνοντας τις πιθανότητες για διατήρηση της ανοδικής τάσης που δημιουργήθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,291 ευρώ, και η στήριξη στα 7,691 ευρώ.

Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 21,80 ευρώ με κέρδη 0,65%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 22,29 ευρώ, και η στήριξη στα 20,71 ευρώ.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,591% με πτώση 12,70%, και του δεκαετούς στο 1,478% με πτώση 2,48%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    24
    Shares
  •  
  •  
  • 24
  •