Προετοιμασία απάρσεως για τις 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α;

Με σημαντικά κέρδη ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 889,84 μονάδες με άνοδο 2,17%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90,04 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 5,98 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 87 έκλεισαν ανοδικά, 23 πτωτικά, και 78 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διαπραγματεύθηκε με θετικό πρόσημο, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να αυξάνεται σημαντικά στο δεύτερο μισό, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 891,0 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάστηκε σήμερα κυρίως στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, και ειδικότερα σε αυτές των Cenergy, Alpha Bank, Βιοχάλκο, ΕΕΕ, Ελλάκτωρα, Εθνικής, Eurobank, ΕΧΑΕ, Τράπεζας Πειραιώς, και Σαράντη, με αυτές των Τράπεζας Αττικής, ΕΛΤΟΝ, Ιντραλότ, Ιντρακόμ, MIG, Νηρέα, και Profile, να ακολουθούν από την μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Η σημαντική αύξηση της αξίας των συναλλαγών, καθώς και του όγκου, σε συνδυασμό με το ευρύτερο ενδιαφέρον για τις μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου σήμερα, αυξάνουν τις πιθανότητες ώστε ο γενικός δείκτης να κινηθεί με αξιώσεις στις επόμενες συνεδριάσεις πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο στόχος των 900 μονάδων περνά μέσα από την αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τον τραπεζικό κλάδο, μιας και από ότι αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά οι μη τραπεζικές μετοχές δεν φθάνουν από μόνες τους για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Πακέτα συνεδρίασης

Ασυνήθη όγκο πραγματοποίησαν σήμερα οι μετοχές των AS Company, ΓΕΒΚΑ, Ελλάκτωρα, Ελάστρον ΠΑΣΑΛ, Space Hellas, και ΑΝΕΚ.

Ο γενικός δείκτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται σήμερα, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 822,4 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (41,8 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (25,27 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε σήμερα πάνω από την αντίσταση των 2.195 μονάδων, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την νέα αντίσταση να βρίσκεται στις 2.266 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Βελτιωμένη σήμερα η τεχνική εικόνα του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς ολοκλήρωσε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Ο όγκος διαμορφώθηκε (5,74 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,06 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.247 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σημαντικά κέρδη σήμερα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος κατάφερε να ολοκληρώσει για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 26,68 εκατ. τεμάχια έναντι 17,37 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ολοκλήρωσε η μετοχή της Βιοχάλκο, καθώς έκλεισε στα 3,70 ευρώ με κέρδη 3,64%, ολοκληρώνοντας ελάχιστα κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και πάνω από αυτόν των διακοσίων, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,787 ευρώ, και η στήριξη στα 3,42 ευρώ.

Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 1,756 ευρώ με κέρδη 4,77%, ολοκληρώνοντας πολύ κοντά στην ανοδική διάσπαση των κινητών μέσων όρων των πενήντα και διακοσίων ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,8777 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6943 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, πως η μετοχή βρίσκεται κοντά στην δημιουργία «σταυρού του θανάτου», καθώς ο κινητός μέσος όρος των πενήντα ημερών έκλεισε ελάχιστα πάνω από αυτόν των διακοσίων.

Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής έκλεισε στα 7,31 ευρώ με κέρδη 1,39%, ολοκληρώνοντας σήμερα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 7,453 ευρώ, και η στήριξη στα 7,033 ευρώ.

Η μετοχή της MIG έκλεισε στα 0,0964 ευρώ με κέρδη 6,17%, ολοκληρώνοντας πάνω από τα υπερπουλημένα επίπεδα, καθώς και πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,1246 ευρώ, και η στήριξη στα 0,0899 ευρώ.

Μικτά πρόσημα καταγράφηκαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,538% με πτώση 8,90%, και του δεκαετούς στο 1,440% με πτώση 1,34%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.