ΕΕΕ και LAMDA Development έδωσαν ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με κέρδη 0,51% ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 870,93 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,5 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 4,78 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 53 έκλεισαν ανοδικά, 50 πτωτικά, και 84 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ήπιες διακυμάνσεις επικράτησαν τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης, με τον γενικό δείκτη να κινείται σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 861,82 μονάδες. Στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κατάφερε να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος, φθάνοντας στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 872,07 μονάδων, με την πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να μετατρέπουν το αρνητικό τους πρόσημο σε θετικό, με πρωταγωνιστές στα κέρδη τις μετοχές των ΕΕΕ και LAMDA Development.

Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της ΕΕΕ, καθώς και η εκ νέου κάλυψη για την μετοχή της LAMDA Development από Euroxx και Πειραιώς Χρηματιστηριακή, θέτοντας μάλιστα κι ένα όριο για την ΑΜΚ μεταξύ 6-7 ευρώ, αποτέλεσε τους σημερινούς καταλύτες για την άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι το οποίο έχει εκλείψει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πέραν τούτου, τζίρος και όγκος παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, υπενθυμίζοντας μας πως η πρόθεση της πλειοψηφίας των επενδυτών είναι η στάση αναμονής.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των ΕΕΕ, LAMDA Development, Άβακα, και Ολυμπιακής Τεχνικής, ενώ σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές της MLS η οποία παρά τις ήπιες διακυμάνσεις της κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση αυτής υποχώρησε στο ενδοσυνεδριακό της χαμηλό. Τέλος, ιδιαίτερα αυξημένο όγκο σε σχέση με χθες πραγματοποίησαν οι μετοχές των ΣΙΔΜΑ, Lavipharm, ΕΕΕ, MEVACO, και LAMDA Development.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή ξεκίνησε την κάλυψη για την μετοχή της LAMDA Development, με στόχο NAV τα 722 εκατ. ευρώ ή 9,2 ευρώ ανά μετοχή, θέτοντας σύσταση outperform. Τέλος, και η Euroxx ξεκίνησε την κάλυψη για την μετοχή της LAMDA Development, με τιμή στόχο τα 12,60 ευρώ και σύσταση overweight.

Πακέτα συνεδρίασης

Η Optima Bank προέβη σήμερα στην μείωση της τιμής στόχου για την μετοχή της ΕΧΑΕ, στα 5,5 ευρώ από 5,8 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας όμως την σύσταση αγορά. Τέλος, για την μετοχή του Σαράντη διατήρησε αμετάβλητη την τιμή στόχο των 9,0 ευρώ, καθώς και την σύσταση σε συσσώρευση.

Επιτυχημένη προσπάθεια εξόδου από τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα έκανε σήμερα ο γενικός δείκτης, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης όμως να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 822,4 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με ελαφρώς θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (16,3 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (24,13 εκατ. τεμάχια).

Βελτιωμένη σήμερα η τεχνική εικόνα και του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ολοκλήρωσε για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.195 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ανεπιτυχής προσπάθεια αντιστροφής της πτωτικής του τάσης επιχείρησε σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς ολοκλήρωσε για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την προσοχή να στρέφεται στο εάν θα ανακόψει στην στήριξη την πτωτική του πορεία ή όχι. Ο όγκος διαμορφώθηκε (2,90 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (3,94 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.247 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Μικρά κέρδη σήμερα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος κατάφερε να ολοκληρώσει πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 9,47 εκατ. τεμάχια έναντι 16,73 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της ΕΕΕ έκλεισε στα 28,93 ευρώ με κέρδη 5,09%, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και να ακυρώσει το σήμα πώλησης, με την προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις να στρέφεται στην διάσπαση ή όχι του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών, όπου τις προηγούμενες φορές που το επιχείρησε δεν τα κατάφερε, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 29,48 ευρώ, και η στήριξη στα 27,06 ευρώ.

Η μετοχή της LAMDA Development έκλεισε στα 7,55 ευρώ με κέρδη 5,59%, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται, και με την προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις να στρέφεται στο εάν θα καταφέρει να διασπάσει ανοδικά τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών ή όχι (7,577 ευρώ και 7,576 ευρώ αντίστοιχα). Η αντίσταση βρίσκεται στα 7,615 ευρώ, και η στήριξη στα 7,065 ευρώ. Ιδιαίτερης προσοχής χρίζει στις επόμενες συνεδριάσεις η συμπεριφορά της μετοχής, καθώς βρίσκεται στο όριο δημιουργίας «σταυρού του θανάτου», όπου ο κινητός μέσος όρος των πενήντα ημερών μπορεί να διασπάσει αυτόν των διακοσίων.

Η μετοχή της MLS έκλεισε στα 1,065 ευρώ με πτώση 4,05%, παραμένοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, καθώς και κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,7748 ευρώ, και η στήριξη στα 0,7437 ευρώ.

Η μετοχή της Profile έκλεισε στα 3,55 ευρώ με πτώση 4,05%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,679 ευρώ, και η στήριξη στα 3,281 ευρώ.

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για την πλειοψηφία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,496% με πτώση 11,20%, και του δεκαετούς στο 1,393% με πτώση 1,83%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •