Ανούσια άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά αντέδρασε σήμερα ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από τις χθεσινές απώλειες που δέχθηκε, κλείνοντας στις 865,09 μονάδες με κέρδη 1,07%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,25 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 4,86 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 64 έκλεισαν ανοδικά, 38 πτωτικά, και 85 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά το αρνητικό αρνητικό πρόσημο με το οποίο ξεκίνησε ο γενικός δείκτης την συνεδρίαση, καταγράφοντας μάλιστα από πολύ νωρίς το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 853,01 μονάδων, η συνέχεια ήταν διαφορετική, καθώς εντολές αγοράς τόσο για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όσο και γι αυτές της μεσαίας, κατάφεραν να διαγράψουν τις απώλειες του γενικού δείκτη και να τον διατηρήσουν έως το τέλος της διαπραγμάτευσης σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας προς τα μέσα αυτής το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 866,05 μονάδων.

Η σημερινή άνοδος που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανούσια, κι αυτό διότι δεν κατάφερε να διοχετευθεί στο μεγαλύτερο μέρος των μετοχών, αλλά περιορίστηκε κυρίως σε αυτές του τραπεζικού κλάδου, καθώς και σε ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές. Επίσης, ο χαμηλός τζίρος και όγκος που πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση, δεν προδιαθέτει για περαιτέρω συνέχιση της ανόδου, τουλάχιστον έως και το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Τέλος, και από τεχνικής άποψης ο γενικός δείκτης δεν απομακρύνθηκε αισθητά από τα κρίσιμα επίπεδα στα οποία βρέθηκε χθες.

Πακέτα συνεδρίασης

Τραπεζικές μετοχές, ΑΔΜΗΕ, Άβαξ, Ικτίνος, Ιντραλότ, MLS, Profile, και Τεχνική Ολυμπιακή ξεχώρισαν σε κέρδη, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η συμπεριφορά της μετοχής της MLS η οποία από τα 0,75 ευρώ κατάφερε να κλείσει με σημαντικά κέρδη, πραγματοποιώντας μάλιστα και ιδιαίτερα αυξημένο όγκο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα ασυνήθη όγκο, ήταν αυτές των MLS, Δομικής Κρήτης, Φιερατέξ, και Σελόντα.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα παρέμεινε ο γενικός δείκτης, ολοκληρώνοντας εκ νέου πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 822,4 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (21,59 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (24,66 εκατ. τεμάχια).

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα παρέμεινε και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ολοκλήρωσε εκ νέου πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.195 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Προσπάθεια αντιστροφής της πτωτικής του τάσης επιχείρησε σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ολοκληρώνοντας όμως για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την προσοχή να στρέφεται στο εάν θα ανακόψει στην στήριξη την πτωτική του πορεία ή όχι. Ο όγκος διαμορφώθηκε (3,67 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,0 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.247 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σημαντικά κέρδη σήμερα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 14,81 εκατ. τεμάχια έναντι 17,23 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,14 ευρώ με κέρδη 2,88%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,168 ευρώ, και η στήριξη στα 2,046 ευρώ.

Η μετοχή της MLS έκλεισε στα 1,11 ευρώ με κέρδη 14,61%, παραμένοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, καθώς και κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,7748 ευρώ, και η στήριξη στα 0,7437 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντραλότ έκλεισε στα 0,4075 ευρώ με κέρδη 5,57%, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,4603 ευρώ, και η στήριξη στα 0,3777 ευρώ.

Η μετοχή του Άβακα έκλεισε στα 0,692 ευρώ με κέρδη 0,29%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,7357 ευρώ, και η στήριξη στα 0,5717 ευρώ.

Ρευστοποιήσεις επικράτησαν σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδριάσεις για τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,511% με πτώση 9,79%, και του δεκαετούς στο 1,386% με πτώση 1,07%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.