Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 855,92 μονάδες με πτώση 1,01%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,57 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 6,82 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 26 έκλεισαν ανοδικά, 70 πτωτικά, και 90 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τα κέρδη που πραγματοποίησε ο γενικός δείκτης στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, φθάνοντας στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 880,65 μονάδων, εντολές πώλησης τον υποχρέωσαν γρήγορα σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε έως και το τέλος της διαπραγμάτευσης, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 853,53 μονάδες.

Παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε σήμερα, τζίρος και όγκος διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, με την μετοχή της MLS να κλειδώνει από νωρίς στο limit down, αποτυπώνοντας και τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις εκπροσώπου της πριν από δύο εβδομάδες περίπου, πραγματοποιώντας μάλιστα σημαντικά αυξημένο όγκο σε σχέση με τον μέσο όρο των τριάντα ημερών.

Πακέτα συνεδρίασης

Οι πιέσεις που επικράτησαν σήμερα για την πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν ήταν ανησυχητικές, με αυτές του τραπεζικού κλάδου να δέχονται τις μεγαλύτερες, ενώ σημαντικά αυξημένο όγκο σε σχέση με τον μέσο όρο των τριάντα ημερών πραγματοποίησαν οι μετοχές των Intercontinental, MLS, Επίλεκτου, ΜΙΝΕΡΒΑ, και Σαράντη.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα σήμερα ο γενικός δείκτης, καθώς έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 822,4 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με οριζόντια κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (17,67 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (24,88 εκατ. τεμάχια).

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα βρέθηκε σήμερα και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ολοκλήρωσε κάτω και από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.195 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Καθοδική πορεία ακολουθεί ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς ολοκλήρωσε για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την προσοχή να στρέφεται στο εάν θα ανακόψει στην στήριξη την πτωτική του πορεία ή όχι. Ο όγκος διαμορφώθηκε (3,48 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,04 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.247 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Νέες πιέσεις σήμερα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 11,53 εκατ. τεμάχια έναντι 17,4 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή του ΟΛΠ έκλεισε στα 23,25 ευρώ με κέρδη 1,09%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει όμως με αρνητική κλίση, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 23,68 ευρώ, και η στήριξη στα 21,89 ευρώ.

Η μετοχή του Σαράντη έκλεισε στα 7,89 ευρώ με κέρδη 0,59%, συνεχίζοντας να διαπραγματεύεται μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πενήντα και διακοσίων ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,149 ευρώ, και η στήριξη στα 7,691 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 2,864 ευρώ με πτώση 3,83%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,155 ευρώ, και η στήριξη στα 2,759 ευρώ.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ολοκλήρωσε η μετοχή της Εθνικής, η οποία έκλεισε στα 2,756 ευρώ με πτώση 1,15%, ολοκληρώνοντας ελάχιστα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,079 ευρώ, και η στήριξη στα 2,555 ευρώ.

Αρνητική και σήμερα η εικόνα για την πλειοψηφία των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,479% με πτώση 9,72%, και του δεκαετούς στο 1,343% με πτώση 2,68%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    37
    Shares
  •  
  •  
  • 37
  •