Δασκάλες της Μικρασίας, της Πόλης και της Ανατολικής Θράκης

Του Χρήστου Παπαθεοφάνους

Ο σπουδαίος ρόλος που έπαιξαν οι Ελληνίδες δασκάλες στη Μικρά Ασία, την Πόλη και την Ανατολική Θράκη αναδεικνύεται μέσα από τις 138 σελίδες του βιβλίου «Δασκάλες της Μικρασίας, της Πόλης και της Ανατολικής Θράκης» της ακάματης συγγραφέως και δασκάλας Σούλας Ροδοπούλου – Ρόζου (κάτοχος πέντε βραβείων και τριών επαίνων) το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

Επί της ουσίας πρόκειται για βιογραφίες μορφωμένων δασκάλων, απόφοιτων του Αρσακείου, παρθεναγωγείων και διδασκαλείων, κυρίως στη Σμύρνη ή στην Πόλη.

Εξυμνεί το κουράγιο, το θάρρος και τον ηρωισμό των νεαρών δασκάλων που κάτω από δυσχερείς συνθήκες ξεκινούσαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και τα παράλια της Μικράς Ασίας με προορισμό τον Πόντο και την Ανατολία (εννοείται μακριά από τα σπίτια τους και τους δικούς τους ανθρώπους) προκειμένου να μεταδώσουν γνώσεις στη διάρκεια εκείνης της δύσκολης χρονικής περιόδου.

Τα στοιχεία που έψαξε και βρήκε είναι συγκλονιστικά, όπως παραδέχτηκαν όσοι βρέθηκαν στην παρουσίαση του εν λόγω έργου που πραγματοποιήθηκε σε στέκι θεατρόφιλων στο κέντρο της Αθήνας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Σούλα Ροδοπούλου – Ρόζου είναι μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, του Δ.Σ. της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων.

Συνολικά έχει γράψει περίπου 30 βιβλία ανάμεσα στα οποία είναι τα εξής: Έλληνες σε θέσεις κλειδιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Πρόκειται για καταγραφή Ελλήνων που κατείχαν διοικητικές θέσεις επί Τουρκοκρατίας), Ελληνίδες και ξένες πριγκίπισσες και αρχόντισσες (αναφέρεται στα όσα πρόσφεραν Ελληνίδες πριγκίπισσες και αρχόντισσες εντός και εκτός Ελλάδας), Έρωτας υπό διωγμό (μυθιστόρημα), Το χρώμα του πάθους (Αναφέρεται στον έρωτα του φημισμένου αρχαίου ζωγράφου Απελλή με το μοντέλο του, την εταίρα της αρχαίας Κορίνθου, Λαΐδα) κ.α.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αείμνηστος σύζυγός της Ευάγγελος Ρόζος, ήταν ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων ιστορικών των τελευταίων 50 ετών έχοντας διατελέσει και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ας είναι καλοτάξιδο… το νέο συγγραφικό πόνημα της κυρίας Ροδοπούλου και περιμένουμε με ανυπομονησία να εκδοθούν τα νέα της έργα.

Φωτογραφίες:Γεωργία Τζωρτζάτου

  •  
  •  
  •  
  •  
  •