Οι ΗΠΑ αποχωρούν από την Συμφωνία του Παρισιού

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως έχουν κατατεθεί έγγραφα για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα- στο πρώτο επίσημο βήμα σε μια διαδικασία ενός έτους για την έξοδο από τη διεθνή συμφωνία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική από πλευράς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη μείωση των κανόνων στη βιομηχανία των ΗΠΑ, ωστόσο λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία επιστήμονες και πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ζητούν άμεση δράση για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων από την αύξηση της θερμοκρασίας διεθνώς.

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επιβεβαίωσε το βήμα τη Δευτέρα και υπέδειξε ότι οι ΗΠΑ είχαν περικόψει τους ρύπους τα τελευταία χρόνια, ακόμα και εν μέσω αύξησης της παραγωγής ενέργειας.

«Οι ΗΠΑ είναι περήφανες για το ιστορικό μας ως ηγέτες στη μείωση ρύπων…στην ανάπτυξη της οικονομίας μας και στη διασφάλιση ενέργειας για τους πολίτες μας» είπε.

Η ΕΕ εξέφρασε απογοήτευση.

«Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού σημαίνει πως οι υπόλοιποι από εμάς πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας» είπε η Κρίστα Μικόνεν, υπουργός Περιβάλλοντος στη Φινλανδία, προεδρεύουσα της ΕΕ, σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με αμερικανικές πολιτείες, πόλεις και την κοινωνία των πολιτών, υπέρ της δράσης για την κλιματική αλλαγή».

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας που συνόδευε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε επίσκεψη στην Κίνα, είπε πως «λυπόμαστε που αυτό και μόνο αυτό κάνει τη γαλλοκινεζική συνεργασία στο κλίμα και στη βιοποικιλότητα πιο απαραίτητη».

Ο Μακρόν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα υπογράψουν μια συμφωνία την Τετάρτη που περιλαμβάνει μια παράγραφο σχετικά με τη «μη αναστρεψιμότητα της Συμφωνίας του Παρισιού» είπε ο αξιωματούχος.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αρχίζει την αντίστροφη μέτρηση σε μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μία ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

Πηγή:huffingtonpost.gr