Αυξάνεται η πολιτική κρίση στην Βολιβία

Τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας ζητά ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βολιβία, Κάρλος Μέσα, δύο εβδομάδες μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ ο Έβο Μοράλες απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί.

Ο Μέσα απαίτησε χθες να στηθούν νέες κάλπες για να βγει η χώρα από την κρίση που έχει πυροδοτήσει η επανεκλογή στο ανώτατο αξίωμα του κράτους του σοσιαλιστή προέδρου την 20ή Οκτωβρίου, αποτέλεσμα όμως που αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

«Η καλύτερη λύση σε αυτή την κρίση, στις τρέχουσες συνθήκες, είναι η διεξαγωγή νέων εκλογών υπό την επίβλεψη ενός νέου εκλογικού οργάνου, αμερόληπτου και υπό την αυστηρή παρακολούθηση της διεθνούς κοινότητας», είπε ο 66χρονος σε συγκέντρωση του κόμματός του, της Κοινωνίας των Πολιτών, στη Λα Πας.

Ο κεντρώος Μέσα, πρώην πρόεδρος της χωρας από το 2003 ως το 2005, βγήκε δεύτερος συγκεντρώνοντας το 36,51% των ψήφων, έναντι του 47,08% του Μοράλες, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 26 Οκτωβρίου. Αλλά η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και «απάτη» για να πάρει ο πρόεδρος τη διαφορά δέκα και πλέον μονάδων, που χρειαζόταν ώστε να εξασφαλίσει την επανεκλογή από τον πρώτο γύρο και να μην υπάρξει δεύτερος μετά από 14 χρόνια στην προεδρία.

«Ο Έβο Μοράλες κρατάει στα χέρια του την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα και τη δημοκρατική λύση αυτής της κρίσης», επέμεινε ο Μέσα και κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις «ειρηνικά και χωρείς βία».

Στις διαδηλώσεις και τις ταραχές από την επομένη των εκλογών έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 140. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και το Σάββατο στην πόλη της Σάντα Κρουζ ζητώντας να παραιτηθεί σήμερα ο Μοράλες.

Ο ίδιος απέρριψε χθες το ενδεχόμενο επιμένοντας ότι οι αντίπαλοί του θέλουν να κάνουν πραξικόπημα εναντίον του ενώ τους κατηγόρησε ότι επιδιώκουν να προκαλέσουν ένοπλη σύρραξη. Όμως, η αντιπολίτευση κατήγγειλε πως θέλει να υπάρξουν «νεκροί» από πυρά «της αστυνομίας και των ένοπλων δυνάμεων».

Ο Μοράλες υποστήριξε πως η χώρα πρέπει να περιμένει το διεθνή έλεγχο της ψηφοφορίας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) που αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την απολογιστική έκθεση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η αντιπολίτευση παρότι αρχικά ζητούσε επαλήθευση του εκλογικού αποτελέσματος απορρίπτει πλέον την πρωτοβουλία επειδή δεν εμπιστεύεται τη διεξαγωγή της διαδικασίας από τον ΟΑΚ.

Πηγή:efsyn.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •