Μια «αιρετική» άποψη περί αντικαπνιστικού νόμου

Του Κωνσταντίνου Μάρκου

Ο νόμος, ο οποιοσδήποτε νόμος δεν μπορεί να υπεισέρχεται στην σφαίρα της ιδιωτικότητας και να θέλει να επιβάλλει ατομικές επιλογές και να ρυθμίζει ως την τελευταία λεπτομέρεια τον τρόπο ζωής του πολίτη. Παρ’ εκτός φυσικά και περιορίζει αυτή η επιλογή τα νόμιμα δικαιώματα άλλων πολιτών. Ούτε η αντίληψη περί ορθού και κανονικότητας που μπορεί να έχει κάποιος να μετουσιώνεται σε ανελεύθερες, αντιδημοκρατικές πολιτικές και να θεσπίζει καταναγκαστικούς μηχανισμούς για κάποιο άλλο μέρος της κοινωνίας, που κάνει διαφορετικές επιλογές.

Ας σοβαρευτούμε όλοι κάποτε, και ας σεβόμαστε τις επιλογές του άλλου, όποιες και αν είναι αυτές, με τις οποίες μπορεί να διαφωνούμε μάλιστα έντονα, αρκεί αυτές να μη μας βλάπτουν άμεσα ή δημιουργούν υπέρμετρη βλάβη στο κοινωνικό σύνολο. Η Πολιτεία δικαιούται πιθανόν να θεσπίσει κίνητρα ή αντίστοιχα αντικίνητρα, αλλά πρέπει να αποφεύγει τις επιβολές.

Έτσι,μπορεί και θα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΣ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ, πχ. μέσα μεταφοράς, νοσοκομεία, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες-στις αίθουσες αναμονής, κλπ. ΟΧΙ όμως ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ Η ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΉ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ-ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ, π.χ καφενείο, καφετέρια, μπαρ, κέντρο διασκέδασης, γραφεία που δεν έχουν συναλλαγές με το ευρύ κοινό, κλπ.

Αν θέλει το κράτος, μπορεί να θεσπίσει κίνητρα και αντικίνητρα μόνο, όχι να επιβάλλει. Αυτό δείχνει ροπή προς αυταρχισμό και προετοιμάζει για αύριο πολίτες ανελεύθερους, με ευλύγιστη μέση μπροστά στον φορέα της εξουσίας!!!

Ας μη εκπαιδεύουμε έτσι τον κόσμο, ας μην τον εμποτίζουμε με αυτήν την νοοτροπία, γιατί-αν ο μή γένοιτο-μας “κατσικωθεί” ξανά καμιά δικτατορία, το πιο δύσκολο έργο της θα είναι να ξεδιαλέξει τους πιο πρόθυμους συνεργάτες της από τα εκατομμύρια προθύμων που θα συνωστίζονται στα αστυνομικά τμήματα. Και όλοι θα το κάνουν για “το καλό και σωτηρία της Πατρίδας και κοινωνίας“, εννοείται.!

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάσταση από αυτήν που ένα μέρος της κοινωνίας, φανατισμένο και πεπεισμένο για την ορθότητα των απόψεων του και επιλογών του -που μπορεί να είναι και έτσι πραγματικά-, να εννοεί να επιβάλλει και στο υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας αυτές…. Αυτό λέγεται φονταμενταλισμός,”χομεϊινισμός“, και οδηγεί σε δυστυχισμένες ανελεύθερες κοινωνίες.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

One thought on “Μια «αιρετική» άποψη περί αντικαπνιστικού νόμου

Comments are closed.