Ενδιαφέροντα συμπεράσματα από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στο Χ.Α

Τέλος στο τριήμερο ανοδικό σερί έδωσε σήμερα ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έκλεισε στις 880,36 μονάδες με πτώση 0,25%, ολοκληρώνοντας με εβδομαδιαία κέρδη 0,92%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,7 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 5,57 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 46 έκλεισαν ανοδικά, 45 πτωτικά, και 96 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της διαπραγμάτευσης ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, με τις απώλειες να αυξάνοντας προς τα μέσα αυτής, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 877,66 μονάδες. Παρά τα αρνητικά πρόσημα που επικράτησαν για την πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι πιέσεις δεν ήταν μεγάλες, με την μετοχή της ΕΕΕ να πραγματοποιεί σημαντικά αυξημένο όγκο σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση.

Παρά τον χαμηλό τζίρο και όγκο που σημειώθηκαν σήμερα, ο γενικός δείκτης παρέμεινε για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο, κάτι το οποίο είχε να πραγματοποιηθεί από τον περασμένο Απρίλιο, αποτυπώνοντας την διατήρηση του μικρού ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ελληνικό χρηματιστήριο. Πέραν των κερδών όμως, ο γενικός δείκτης συνεχίζει να παραμένει σε κατάσταση συσσώρευσης, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί από άποψη ψυχολογίας ως η δυσκολότερη, από την άλλη όμως δημιουργεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την είσοδο στην αγορά χαρτοφυλακίων που τηρούν στάση αναμονής, καθώς και αναδιάρθρωσης, μιας και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται συνήθως σε τέτοιου είδους αγορές μένουν για την ώρα αμέτοχα.

Το ποσοστό των εταιρειών του δείκτη FTSE που έκλεισαν με σήμα αγοράς διαμορφώθηκε στο 84% έναντι 92% την προηγούμενη εβδομάδα. Η μετοχή της Alpha Bank ήταν η μόνη που ολοκλήρωσε πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την μετοχή της Εθνικής να κλείνει ακριβώς πάνω στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με σήμα πώλησης είναι οι: Βιοχάλκο, ΕΕΕ, LAMDA Development, και Τέρνα Ενεργειακή.

Πακέτα συνεδρίασης

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η μετοχή της Εθνικής με 4,31%, με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες να πραγματοποιεί η μετοχή του Σαράντη με 2,38%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής με 14,81%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή των Πλαστικών Θράκης με 1,88%.

Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε με θετικό πρόσημο για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και ολοκληρώνοντας για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κάτω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 888 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 816 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (101,91 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (143,38 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαία κέρδη 1,19%, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με την προσοχή να στρέφεται στις επόμενες εβδομάδες και στο εάν θα καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από αυτόν ή όχι, ολοκληρώνοντας για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.195 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.108 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ο δείκτης FTSEM ολοκλήρωσε για τρίτη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 0,70%, αποτυπώνοντας για ακόμη μία εβδομάδα την επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος προς τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης η οποία άρχισε να εκδηλώνεται την προηγούμενη εβδομάδα, καταφέρνοντας να κλείσει για δεύτερη εβδομάδα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης όμως να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.428 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας με εβδομαδιαία κέρδη 3,97%, διατηρώντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, και παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.000 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 760,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της ΕΕΕ έκλεισε στα 27,46 ευρώ με πτώση 0,83%, ολοκληρώνοντας κάτω και από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με αρνητική κλίση, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 29,48 ευρώ, και την στήριξη στα 27,06 ευρώ.

Τέλος στο τετραήμερο ανοδικό σερί για την μετοχή της Εθνικής, η οποία έκλεισε στα 3,024 ευρώ με πτώση 0,53%, ολοκληρώνοντας στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, παραμένοντας όμως πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,079 ευρώ, και η στήριξη στα 2,555 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντραλότ έκλεισε στα 0,445 ευρώ με κέρδη 0,68%, καταφέρνοντας να παραμείνει για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,4603 ευρώ, και η στήριξη στα 0,3777 ευρώ.

Τρίτη διαδοχική μέρα κερδών για την μετοχή της Παπουτσάνης, η οποία έκλεισε στα 1,635 ευρώ με κέρδη 3,15%, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με ελαφριά θετική κλίση, και με το σήμα αγοράς να παραμένει, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,6186 ευρώ, και την στήριξη στα 1,4581 ευρώ.

Πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,437% με πτώση 9,25%, και του δεκαετούς στο 1,205% με πτώση 2,51%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •