Πιο κοντά στο στόχο των 900 μονάδων πλέον ο ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη μέρα ανόδου σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 882,57 μονάδες με κέρδη 0,78%, ολοκληρώνοντας με μηνιαία κέρδη 1,40%, και σημειώνοντας από την αρχή του έτους άνοδο 43,91%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,83 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 1,89 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 62 έκλεισαν ανοδικά, 27 πτωτικά, και 98 παρέμειναν αμετάβλητες.

Δύο «διαφορετικές» συνεδρίασης και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς στο πρώτο μισό αυτής ο γενικός δείκτης διαπραγματεύθηκε με αρνητικό πρόσημο, φθάνοντας έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 871,29 μονάδων, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να γίνεται εντονότερο προς τα μέσα της διαπραγμάτευσης, καταφέρνοντας να διαγράψει τις απώλειες για τον γενικό δείκτη και να τον σταθεροποιήσει έως και το τέλος σε θετικό έδαφος, ολοκληρώνοντας κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 881,0 μονάδων.

Από την σημερινή συνεδρίαση, ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των ΔΕΗ, Νηρέα, και Τεχνικής Ολυμπιακής, ενώ σε όγκο αυτές των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Άβακα, Νηρέα, Τεχνικής Ολυμπιακής, και Παπουτσάνη. Για μια ακόμη συνεδρίαση, έγινε εμφανές το γεγονός ότι παρά τις ήπιες διακυμάνσεις του γενικού δείκτη, αρκετές από τις μετοχές που τον αποτελούν υπέρ αποδίδουν έναντι αυτού, όπως για παράδειγμα αυτές του τραπεζικού κλάδου, αλλά και των κατασκευών, αποτυπώνοντας την ανάγκη για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του γενικού δείκτη, ώστε να γίνει αντικειμενικότερος σε σχέση με την πραγματική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η Optima Bank προέβη στην αύξηση της τιμής στόχου για την μετοχή της ΜΠΕΛΑ, στα 22,5 ευρώ από 20,0 προηγουμένως, καθώς και στην σύσταση αυτής, σε αγορά από συσσώρευση.

Η Bank of America Merrill Lynch προέβη σε εκ νέου κάλυψη των μετοχών των ελληνικών μετοχών. Η επενδυτική τράπεζα θέτει τιμή στόχο για την μετοχή της Alpha Bank τα 2,04 ευρώ από 1,25 πριν και σύσταση ουδέτερη, για την μετοχή της Eurobank τα 1,12 ευρώ από 1,19 πριν και σύσταση αγορά, για την Εθνική τα 3,04 ευρώ από 2,89 πριν και σύσταση υπό απόδοση, και για την Τράπεζα Πειραιώς τιμή στόχο τα 3,04 ευρώ από 2,0 προηγουμένως και σύσταση υπό απόδοση.

Πακέτα συνεδρίασης

Τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πραγματοποίησε η μετοχή της Alpha Bank με 11,75%, ενώ τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της ΕΕΕ με 8,01%.

Τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πραγματοποίησε η μετοχή του Άβακα με 17,39%, ενώ τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της MLS με 60,69%.

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα κατάφερε τελικά να κλείσει πάνω στην σημαντική αντίσταση των 875,9 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να βρίσκεται πλέον στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και με την στήριξη να βρίσκεται στις 822,4 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (21,15 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (25,97 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε πάνω από την αντίσταση των 2.171 μονάδων, με την επόμενη να βρίσκεται στις 2.195 μονάδες (γραμμή ΑΒ), με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την στήριξη να βρίσκεται στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ), προσπαθώντας στις επόμενες συνεδριάσεις να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, όπου για να το πραγματοποιήσει όμως με αξιώσεις χρειάζεται σημαντική αύξηση τζίρου και όγκου.

Συνεχίζεται η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρά τα σημερινά του κέρδη, καθώς ολοκλήρωσε για ακόμη μία συνεδρίαση μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πενήντα και διακοσίων ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τον όγκο (1,80 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,12 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 1.267 μονάδες, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, στις 1.232 μονάδες.

Σε ανοδική τροχιά παραμένει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα πάνω από όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 22,46 εκατ. τεμάχια έναντι 18,78 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 3,17 ευρώ με κέρδη 3,59%, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με θετική κλίση, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,247 ευρώ, και η στήριξη στα 2,829 ευρώ.

Η μετοχή του Νηρέα έκλεισε στα 0,208 ευρώ με κέρδη 3,48%, παραμένοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και πραγματοποιώντας όγκο 13.230 τεμαχίων, έναντι 30.650 τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,2178 ευρώ, και η στήριξη στα 0,1899 ευρώ.

Η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής έκλεισε στα 2,51 ευρώ με κέρδη 3,72%, παραμένοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και πραγματοποιώντας όγκο 70.110 τεμαχίων έναντι του μέσου όρου των 34.390 τεμαχίων, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παραμένει αρνητικός, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,5154 ευρώ, και η στήριξη στα 2,1042 ευρώ.

Η μετοχή του Παπουτσάνη έκλεισε στα 1,585 ευρώ με κέρδη 3,59%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με θετική κλίση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,6334 ευρώ, και η στήριξη στα 1,3966 ευρώ.

Νέα υποχώρηση κατέγραψαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,382% με πτώση 6,27%, και του δεκαετούς στο 1,148% με πτώση 2,05%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.