Κατηγορίες για νοθεία και βίαια επεισόδια στην Βολιβία

Η επανεκλογή του Εβο Μοράλες έχει προκαλέσει πολλά επεισόδια στη Βολιβία. Τουλάχιστον 30 άτομα τραυματίστηκαν τη Δευτέρα (28.10.2019) σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του σοσιαλιστή προέδρου, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί για νοθεία.

Συγκεντρώσεις και επεισόδια αναφέρθηκαν σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους στην πρωτεύουσα Λα Πας, στην Κοτσαμπάμπα και στην Σάντα Κρους.

Ένας άνθρωπος εισήχθη σε νοσοκομείο με τραύμα από σφαίρα στο στομάχι. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Βολιβίας, τη Γαβριέλα Μοντάνιο, το πρόσωπο αυτό βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Μόνο στη Σάντα Κρους αναφέρθηκαν πέντε τραυματίες από πυρά. Η αστυνομία αναζητεί έναν ύποπτο που φέρεται να άνοιξε πυρ.

Η αντιπολίτευση, ειδικά ο κυριότερος αντίπαλος του Μοράλες στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, ο κεντρώος πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα, κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις. Ο Μέσα τόνισε χθες σε υποστηρικτές του στο Ελ Άλτο ότι είτε θα «καταλήξει στη φυλακή, είτε στην προεδρία» της χώρας.

Ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας αρχηγός του Κράτους στη Βολιβία, καταγγέλλει ότι η δεξιά αντιπολίτευση αποπειράται να τον ανατρέψει με πραξικόπημα και διαψεύδει ότι υπήρξε νοθεία. Η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών την αποστολή μιας ομάδας για την επαλήθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

Πηγή:newsit.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •