Η «μαγική εικόνα» του ελληνικού χρηματιστηρίου

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 872,30 μονάδες με πτώση 0,19%, πραγματοποιώντας όμως εβδομαδιαία κέρδη 1,13%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,08 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 7,63 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 55 έκλεισαν ανοδικά, 50 πτωτικά, και 82 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύθηκε σήμερα καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, φθάνοντας έως και το χαμηλό των 864,22 μονάδων. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης εντολές αγοράς περιόρισαν τις απώλειες για τον γενικό δείκτη, χωρίς όμως ωστόσο να καταφέρει να κλείσει με θετικό πρόσημο στο τέλος. Για ακόμη μία συνεδρίαση επικράτησαν ήπιες διακυμάνσεις για τις μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τις μετοχές των Ιντραλότ και Profile, ενώ για ακόμη μία συνεδρίαση προβλημάτισε ο χαμηλός τζίρος, με την τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη να μην παρουσιάζει ουσιαστικές αλλαγές.

Ως μαγική εικόνα μπορεί να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά του γενικού δείκτη σε σχέση με αυτή των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς το ποσοστό των εταιρειών του δείκτη FTSE που έκλεισαν με σήμα αγοράς διαμορφώθηκε στο 92% έναντι 76% την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι το οποίο είχε να συμβεί από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, όταν και ο γενικός δείκτης βρισκόταν στις 815 μονάδες. Η μετοχή της Γεκ Τέρνα ήταν η μόνη που ολοκλήρωσε πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να διατηρούν το σήμα αγοράς τους.

Πακέτα συνεδρίασης

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η μετοχή της Εθνικής με 5,60%, με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες να πραγματοποιεί η μετοχή της ΕΕΕ με 3,28%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Ιντραλότ με 18,90%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της MLS με 10,26%.

Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε με θετικό πρόσημο για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και ολοκληρώνοντας για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κάτω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 888 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 815 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (117,24 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (146,24 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαία κέρδη 0,57%, δοκιμάζοντας για ακόμη μία εβδομάδα την σημαντική αντίσταση του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών, 2.179 μονάδες, ολοκληρώνοντας για τρίτη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο. Η προσοχή στρέφεται στην επόμενη εβδομάδα, στο εάν θα καταφέρει να διασπάσει την αντίσταση του ΚΜΟ200 ημερών, με την στήριξη να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 2.016 μονάδες.

Ο δείκτης FTSEM κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 2,72%, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο, αποτυπώνοντας ουσιαστικά την επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος προς τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης η οποία άρχισε να εκδηλώνεται την προηγούμενη εβδομάδα, καταφέρνοντας να κλείσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης όμως να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.428 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την εβδομάδα και ο τραπεζικός δείκτης, ολοκληρώνοντας με εβδομαδιαία κέρδη 3,23%, διατηρώντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, και κλείνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.012 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη λίγο κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 611 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της Γεκ Τέρνα έκλεισε στα 6,88 ευρώ με κέρδη 1,62%, ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 6,887 ευρώ, και η στήριξη στα 6,277 ευρώ.

Η μετοχή του Φουρλή έκλεισε στα 5,38 ευρώ με πτώση 2%, ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 5,572 ευρώ, και η στήριξη στα 5,228 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντραλότ έκλεισε στα 0,453 ευρώ με κέρδη 7,09%, ολοκληρώνοντας εκ νέου πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και πραγματοποιώντας όγκο (737,0 χιλ τεμάχια) μεγαλύτερο του μέσου όρου των τριάντα ημερών (679,0 χιλ. τεμάχια), με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,4640 ευρώ, και η στήριξη στα 0,36 ευρώ.

Η μετοχή της MLS έκλεισε στα 1,75 ευρώ με πτώση 0,28%, παραμένοντας κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,2476 ευρώ, και η στήριξη στα 1,0374 ευρώ.

Πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,437% με πτώση 9,25%, και του δεκαετούς στο 1,205% με πτώση 2,51%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •