Αυξάνονται οι πιθανότητες για τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Με το βλέμμα στην αποψινή ανακοίνωση της S&P κινήθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα έχοντας στο προσκήνιο τον τραπεζικό κλάδο. Οι επενδυτές προεξόφλησαν κάτι καλύτερο από την τρέχουσα αξιολόγηση «Β+» αναμένοντας την πρώτη μετεκλογική αναβάθμιση της χώρας. Οι μετοχές πλέον των τριών συστημικών τραπεζών έχουν αποκτήσει ορατή επαφή με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 υποστηριζόμενες από την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του σχεδίου μείωσης των προβληματικών δανείων αλλά και από την συνεχή μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας το οποίο κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε όλες τις διάρκειες λήξης. Οι μειώσεις αυτές έχουν δημιουργήσει κινητικότητα και στην αγορά των εταιρικών ομολόγων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την υπερκάλυψη του συνόλου και των επιπλέον κεφαλαίων της έκδοσης στο χαμηλό του εύρους. Η συνέχεια στο ταμπλό ήταν ανάλογη και συνοδεύτηκε από εισροές σε όλη σχεδόν την διάρκεια της εβδομάδας ενδεικτικό της διάθεσης που υπάρχει.

Η προσοχή στραμμένη στο Νοέμβριο

Ο Νοέμβριος είναι κομβικός μήνας για την αγορά καθώς εκτός από την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας για το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται η ανακοίνωση της νικήτριας κοινοπραξίας για την άδεια του Ελληνικού, την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση της ΔΕΠΑ και την ολοκλήρωση της λειτουργικής αναδιάρθρωσης της Eurobank και την ανάθεση διαχείρισης του ειδικού οχήματος προβληματικών δανείων της τράπεζας. Προς το τέλος του μήνα με αφορμή τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, οι τράπεζες θα δώσουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για την συμμετοχή τους στο APS ποσοτικοποιώντας σε κάποιο βαθμό την επίδραση του σχεδίου. Επομένως υλικό προς αξιολόγηση υπάρχει, σε ένα μήνα που στα τελευταία δώδεκα χρόνια έχει κλείσει μόνο 4 φορές θετικός και που σίγουρα η ετυμηγορία της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης του MSCI έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Τεχνικά τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα παραμένουν υποστηρικτικά για τον Γενικό Δείκτη καθώς τόσο ο MACD όσο και οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών παραμένουν αγορασμένοι με ανερχόμενη πλέον κλίση. Η στάση του Δείκτη στις 870 μονάδες είναι μάλλον αναμενόμενη καθώς αποτελεί ένα οριζόντιο επίπεδο αναμονής μετά τον Ιούλιο όπου η Αγορά δοκίμασε ανεπιτυχώς ως τώρα χωρίς τζίρο να διαφύγει. Η συνθήκη αυτή φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ικανοποιείται καθώς η μέση συναλλακτική δραστηριότητα βελτιώνεται αισθητά χωρίς αυτό να δημιουργεί κλυδωνισμούς ή ακραία φαινόμενα μεταβλητότητας. Ευθυγραμμισμένοι με την προοπτική μιας ανοδικής διαφυγής είναι και οι ταλαντωτές οι οποίοι δίνουν ένα ικανοποιητικό ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες. Επομένως οι πιθανότητες παραμένουν πλειοψηφικά υπέρ των αγοραστών με στόχο τις 900 μονάδες όπου θα δοκιμαστούν οι κυριότερες αντιστάσεις της Αγοράς. Σύμμαχος των αγοραστών είναι η πολύμηνη παραμονή σε ένα σχετικά σφιχτό εύρος τιμών που εκτός από το «χώνεμα» των τιμών έδεσε το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη περιορίζοντας τα απόνερα της κατοχύρωσης κερδών.

Η εβδομάδα που έρχεται

Στην κατά μία ημέρα μικρότερη χρηματιστηριακή εβδομάδα στα λίγα προγραμματισμένα γεγονότα ξεχωρίζουν η Γενική Συνέλευση της Trastor στις 29 Οκτωβρίου με θέμα την Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η λήξη της δημόσιας πρότασης στον ΟΠΑΠ στα 9,12 ευρώ ανά μετοχή. Βέβαια το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο και στην Μ. Βρετανία καθώς τυπικά λήγει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα σενάρια να θέλουν νέα τρίμηνη παράταση στις διαπραγματεύσεις. Από ότι φαίνεται η σύνοδος κορυφής που είναι προγραμματισμένη στις 28 Οκτωβρίου θα δώσει την συγκατάθεση της στο θέμα της παράτασης. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο επιτόκιο της δημοπρασίας (0,10% η προηγούμενη) καθώς η τρίμηνη διάρκεια της έκδοσης του Οκτωβρίου έκλεισε με αρνητική απόδοση για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •