Που στράφηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Προβληματισμός επικράτησε για ακόμη μία συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, κλείνοντας στο τέλος στις 873,98 μονάδες με κέρδη 0,10%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,44εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 15,16 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 42 έκλεισαν ανοδικά, 62 πτωτικά, και 79 παρέμειναν αμετάβλητες.

Με ήπιες διακυμάνσεις ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να εμφανίζει και σήμερα αδυναμία να κλείσει πάνω από την αντίσταση των 875 μονάδων, παρά το γεγονός ότι την διέσπασε ανοδικά, φθάνοντας έως το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 876,59 μονάδων, για να υποχωρήσει στη συνέχεια έως το χαμηλό των 869,29 μονάδων.

Παρά τις ήπιες διακυμάνσεις που επικράτησαν σήμερα, και την τεχνική «αδιαφορία» του γενικού δείκτη, το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στις μετοχές των Aegean, ΕΧΑΕ, Φουρλή, και ΙΑΔΩ, οι οποίες πραγματοποίησαν σημαντικά αυξημένο όγκο σε σχέση με χθες, και εμφανίζοντας ενδιαφέρον από τεχνικής πλευράς.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα διατηρήθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς έκλεισε για τρίτη μέρα ελάχιστα κάτω από την σημαντική αντίσταση των 875,9 μονάδων, περιορίζοντας τις πιθανότητες για ανοδική διάσπαση αυτών στις επόμενες συνεδριάσεις, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την στήριξη να βρίσκεται στις 850,6 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (26,51 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (26,7 εκατ. τεμάχια).

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα παρέμεινε και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς ολοκλήρωσε έπειτα από δύο διαδοχικές συνεδριάσεις κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στις επόμενες συνεδριάσεις, με το σήμα αγοράς να διατηρείται οριακά, και με τον όγκο (3,34 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,81 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.359,2 μονάδες, και η στήριξη στις 1.105,37 μονάδες.

Τέλος στο τετραήμερο ανοδικό σερί για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε και σήμερα κοντά στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 19,5 εκατ. τεμάχια έναντι 18,19 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 858,8 μονάδες, και η στήριξη στις 760,7 μονάδες.

Η μετοχή της Aegean έκλεισε στα 8,14 ευρώ με κέρδη 0,49%, παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, πενήντα, και διακοσίων ημερών, δημιουργώντας «χρυσό σταυρό», με την προσοχή να στρέφεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις (φίλτρο τρία), όπου πιθανή διατήρηση του θα δημιουργήσει μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση για την μετοχή. Η αντίσταση βρίσκεται στα 8,222 ευρώ, και η στήριξη στα 7,771 ευρώ.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ έκλεισε στα 4,545 ευρώ με κέρδη 1,68%, χωρίς όμως να καταφέρει να ολοκληρώσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, παρότι τον διέσπασε ενδοσυνεδριακά, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με αρνητική κλίση, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 4,804 ευρώ, και η στήριξη στα 4,514 ευρώ.

Η μετοχή του Φουρλή έκλεισε στα 5,49 ευρώ με κέρδη 2,62%, πραγματοποιώντας όγκο (83,23 χιλ. τεμάχια) μεγαλύτερο του μέσου όρου των τριάντα ημερών (47,71 χιλ. τεμάχια), και ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 5,572 ευρώ, και η στήριξη στα 5,228 ευρώ.

Η μετοχή του ΙΑΣΩ έκλεισε στα 1,484 ευρώ με κέρδη 2,34%, ολοκληρώνοντας σε υψηλό πέντε μηνών, και παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,6385 ευρώ, και η στήριξη στα 1,4138 ευρώ.

Αρνητικά πρόσημα σημειώθηκαν και σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,488% με πτώση 2,01%, και του δεκαετούς στο 1,231% με πτώση 1,44%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •