Αλλάζει το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 862,58 μονάδες με κέρδη 0,38%, σημειώνοντας την τέταρτη μέρα κερδών, και πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 0,77%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,73 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 4,98 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 55 έκλεισαν ανοδικά, 39 πτωτικά, και 93 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ο γενικός δείκτης στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, όπου και κατέγραψε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 855,01 μονάδες, κατάφερε στη συνέχεια, κυρίως μετά την λήξη των συμβολαίων επί δεικτών και δικαιωμάτων επί μετοχών, να διαγράψει τις απώλειες του και να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος, φθάνοντας έως το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 862,66 μονάδων. Περιορισμένο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον στη σημερινή διαπραγμάτευση, με αυτό να εστιάζεται κυρίως σε επιλεγμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ο γενικός δείκτης κατάφερε να ολοκληρώσει για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο, κάτι το οποίο είχε να συμβεί από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, με τον τζίρο όμως να συνεχίζει να προβληματίζει για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός, ότι παρά την στασιμότητα που παρατηρείται από τεχνικής πλευράς για τον γενικό δείκτη, την εβδομάδα που μας πέρασε οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίες ολοκλήρωσαν με σήμα αγοράς αυξήθηκαν, αποτελώντας ένα δείγμα πως υπάρχουν τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Η στάση αναμονής που τηρείται από αρκετούς επενδυτές, αναμένεται να λάβει τέλος στα τέλη του μήνα, καθώς τότε η FED θα ανακοινώσει την νομισματική της πολιτική, «χαράσσοντας» σε μεγάλο βαθμό την βραχυπρόθεσμη πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων, και κατ’ επέκταση και του ελληνικού.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η μετοχή της Εθνικής με 7,84%, με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες να πραγματοποιεί η μετοχή του ΟΛΠ με 3,40%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Ικτίνου με 13,13%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της MLS με 41,86%.

Πακέτα συνεδρίασης

Στα εβδομαδιαία στατιστικά, το ποσοστό των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με σήμα αγοράς ανήλθε στο 76% έναντι 44% την προηγούμενη εβδομάδα, με την μετοχή του ΟΤΕ να κλείνει πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, και την μετοχή της LAMDA Development να κλείνει στο όριο αυτής.

Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε με θετικό πρόσημο για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και ολοκληρώνοντας για τρίτη εβδομάδα κάτω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 868 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 815 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (107,76 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (148,24 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSEM κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 1,18%, ολοκληρώνοντας έπειτα από τρεις εβδομάδες με θετικό πρόσημο, αποτυπώνοντας την πρόθεση ορισμένων χαρτοφυλακίων να τοποθετηθούν εκ νέου στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παραμένοντας όμως κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.428 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την εβδομάδα και ο τραπεζικός δείκτης, ολοκληρώνοντας με εβδομαδιαία κέρδη 0,79%, διατηρώντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, και κλείνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 841 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 697 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 3,03 ευρώ με κέρδη 1,27%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,2178 ευρώ, και η στήριξη στα 2,7537 ευρώ.

Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 1,80 ευρώ με κέρδη 0,56%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, με τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών όμως να αποδεικνύεται σημαντική αντίσταση (1,8162 ευρώ), και με την στήριξη να βρίσκεται στα 1,4976 ευρώ.

Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων έκλεισε στα 8,31 ευρώ με απώλειες 1,66%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα στον ΚΜΟ200 ημερών, στα 8,4334 ευρώ, και η στήριξη στα 8,0328 ευρώ.

Η μετοχή της MLS έκλεισε στα 1,715 ευρώ με απώλειες 6,79%, παραμένοντας κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,2476 ευρώ, και η στήριξη στα 1,0374 ευρώ.

Πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,597% με πτώση 3,95%, και του δεκαετούς στο 1,308% με πτώση 1,69%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    20
    Shares
  •  
  •  
  • 20
  •